Ziua Logo
  Nr. 4059 de sambata, 13 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile dosare
Boierii Europei
-- Incapacitatea Romaniei de a absorbi fondurile comunitare pe 2007ne introduce in clubul select al greilor care sustin existenta UE
Cat il costa pe contribuabilul nostru integrarea europeana? Incepem cu aceasta intrebare pentru ca, fireste, daca vom sti cat costa jucaria, vom vedea cat de important este sa beneficiem de toate avantajele aferente integrarii. Printre altele, de accesul normal, legal, pe care-l au toti cetatenii europeni la institutiile europene, la functii in administratia comunitara. In contextul in care tot platim la cot cu ceilalti, de ce nu ar trebui sa ne intereseze in cel mai inalt grad raspunsul la intrebarea daca, da sau nu, Uniunea Europeana creeaza cu adevarat conditii pentru egalitatea de sanse. Principiul, altfel foarte frumos politic, este aplicat sau nu in realitate?
Cat platim pentru Europa?
Mult? Putin? Depinde din ce perspectiva privesti suma de 1,15 miliarde euro pe care Romania o plateste anual, incepand cu 1 ianuarie 2007, in calitate de membru UE... Din care (conform datelor ce ne-au fost puse cu amabilitate la dispozitie de Misiunea Romaniei la UE) am achitat pana in luna octombrie a acestui an suma de 914.983.275 euro. Mai ramane sa platim, pentru ultimele doua luni ale anului, suma de 162.333.907 euro la care se mai adauga o alta suma, de aproximativ 40 milioane euro, reprezentand capitolul "contributia resurse proprii".
Desigur, suma despre care tot s-a amintit ca fiind alocata in principiu de UE (30 miliarde euro) pana in 2013, este reala numai ca, pentru a obtine banii din fondurile structurale, trebuie sa prezentam programe viabile, multe si serioase, ceea ce, pana acum, nu e deloc cazul. Dar acest subiect va fi tema unei alte anchete a ziarului nostru. Deocamdata, o prima intrebare. Ea survine dupa lectura unui comunicat de presa din decembrie 2005 unde erau citate declaratiile domnului Leonard Orban, pe atunci Secretar de Stat la Ministerul Integrarii Europene, care relata concluziile Summitului European unde se stabilisera doua plafoane financiare. Primul era de 30 miliarde euro, fonduri destinate Romaniei in perioada 2007-2013. Al doilea privea contributia Romaniei la bugetul UE, decisa atunci la valoarea de 864,4 milioane euro, decizia fiind consemnata ca atare in acordul oficial pentru bugetul UE 2007-2013, semnat intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Presedintia austriaca a Consiliului. Dar cum se face ca, intre timp, contributia Romaniei s-a majorat cu aproximativ 250 de milioane de euro? Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Din doua cauze. Prima ar fi o indexare care sa acopere cresterea preturilor. A doua, cea mai interesanta, este ca marirea contributiei s-a facut in functie de raportarile privind cresterile semnificative si constante ale economiei romanesti (ritm de crestere 8% anual), varf de lance european in statistici. In mod firesc, intr-o asemenea situatie se majoreaza si contributia.
Logica acestui argument se bazeaza pe decizia ca fiecare stat membru sa contribuie la bugetul UE pe baza unui procentaj egal, adica 0,73% din Produsul Intern Brut (PIB) al fiecarui stat membru, reprezentand sursa cea mai importanta de finantare (69%) a bugetului UE. In consecinta, atunci cand un stat membru transmite un raport de crestere economica majora, aceasta include firesc si cresterea PIB pe cap de locuitor. Ca urmare, romanii fiind in 2007 mai bogati, contribuim cu totii mai mult la bugetul european... Raspunzand asteptarilor opiniei publice, presedintele Comisiei Europene a declarat la inceputul acestui an ca declanseaza o lupta fara nici un fel de tabu privind modul in care se cheltuiesc acesti bani. Ceea ce si incepem acum.
Cristian UNTEANU, Bruxelles 
Alte articole
  Romania si Bulgaria, oile corupte ale UE    (Politica, 2008-05-24)
  Transparency: Romania - cea mai corupta tara din UE    (Anchete, 2007-09-27)
  Romania a avut in mai cea mai ridicata inflatie anuala din UE    (2009-06-16 13:21)
  Romania il sustine la sefia CE pe Barroso, desi nu a făcut prea multe pentru tara noastra, spune Diaconescu    (2009-06-13 23:14)
  Rusia a cerut UE sa solicite Romaniei "sa recunoasca definitiv independenta Republicii Moldova"    (2009-05-22 10:46)
  Moscova va pune problema "actiunilor Romaniei in Republica Moldova" la summitul UE-Rusia    (2009-05-18 11:16)
  Europol: Grupurile romanesti de crima organizata s-au extins si in Europa    (2008-08-29 10:39)
 Afisari: 2555  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Lui Ionion - offtopic   de morkov
Boieri zici ?   de alwis46
Boierii astia! Si eu care am gatit nici poezia nu au last sa treca..   de Atamild
Ce chestie este asta ? ce am facut noi romanii de "meritam" ? ce meritam ?   de ionion
Imediat dupa Revolutie   de FB
O stiu, insa altfel: Vreti paine, nu aveti paine? Mancati cozonac. Da de Costea oieru   de Atamild
Nu mi-e foame catusi de putin..   de Atamild
Boierii Europei   de georgems
"Boierii"NU. Tampitii si banditii Europei?   de ursu livia
Spaiu' precum paiu'   de Un Agricultor
SUNT PROIECTE   de Un Agricultor
Pretul de a fi "european" este de a plati birul, turcii au venit cu ienicerii, astilalti cu mierea   de ionion
Greseala de interpretare : miliardele lor sunt expuse NUMAI LA VITRINA precum   de ionion
Inca o dovada ca guvernantii.   de Aladin
exact ceea ce meritam   de Arcturus
UE   de octaaa
Pretul de a fi "european"...   de alamar
Cu siguranta gluma europeana a anului...   de ingineru
Un guvern foarte destept si intreprinzator.   de Deceanu Ovidiu
Pai ce bani sa se cheltuie daca nu-s proiecte si deci nici bani de la UE? Cica UE declanseaza o ....   de Huhu extraterestrul
A r h i v a
  Rosia Montana piere sub ochii nostri    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noul Ku Klux Klan (4384 afisari)
 Boierii Europei (2555 afisari)
 Crima de la Nisa, rezolvata dupa 30 de ani (2384 afisari)
 Doua muste in ciorba (2170 afisari)
 Conducatorul pe care il meritam? (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01500 sec.