Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Rezidentiat cu scandal
-- Doar examenul pe post obliga la ramanerea in sistem a viitorilor medici o perioada egala cu perioada de studiu pe banii statului
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu (foto) a explicat ieri ca sporirea exigentelor legate de conditiile in care cadrele medicale din Romania, specializate pe banii statului, pot profesa, in strainatate, se refera la rezidentii pe post. "Nu stiu daca din rea-vointa sau din ignoranta se insista de doua zile asupra unui fals subiect intitulat incitant "legarea de glie a medicilor". Stimati medici, nimeni nu va leaga de glie. Cu atat mai putin un ministru liberal care a gestionat admiterea in UE, angajandu-se sa respecte legislatia europeana, deci si Legea dreptului la libera circulatie", a spus ministrul. Nicolaescu a explicat ca, in cadrul examenului de rezidentiat (n.r. - care incepe pe 18 noiembrie 2007) vor fi alocate locuri pentru rezidentiat pe post pentru a asigura medici in specialitatile deficitare.
"Rezidentiatul pe post reprezinta o optiune personala a celor ce doresc un asemenea tip de post. Nu-i obliga nimeni", a completat Nicolaescu, adaugand ca, acest tip de rezidentiat implica anumite drepturi si, asadar, anumite obligatii: cine opteaza pentru acesta forma de rezidentiat, da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate. Medicul are insa obligatia de a ramane pe acest post pe durata perioadei de pregatire. "De exemplu: e nevoie de ATI-st la spitalul din orasul X, se scoate postul la concurs pentru rezidentiat. Cine candideaza pe acest post trebuie sa stie ca, dupa cei cinci ani cat dureaza pregatirea in aceasta specialitate are obligatia sa profeseze pe postul respectiv inca cinci ani. Pregatirea in perioada de rezidentiat se face conform legii in centre universitare sau acreditate. Spitalul din orasul X care are nevoie de ATI-st si, il asteapta pe acesta sa-si termine pregatirea, timp in care NU scoate postul la concurs. De aceea se incheie contractul intre candidat si spital", a explicat Nicolaescu. Diferenta este asadar ca acesti medici au deja asigurat un loc de munca, la terminarea rezidentiatului, in timp ce ceilalti, care nu au optat pentru un post, la terminarea rezidentiatului vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci. Inscrierea la examenul pe post este optionala. De altfel, prevederea nu este una noua, ea regasindu-se deja in OUG 58/2001, cu modificari ulterioare in 2004.
Si pentru a oferi o sansa si medicilor care nu iau examenul de rezidentiat, Nicolaescu a anuntat ca, la minister se lucreaza la un act normativ prin care, cei ce nu vor lua rezidentiatul vor avea posibilitatea sa lucreze in spitale maximum trei ani, sub indrumarea unor profesori, timp in care vor fi platiti ca medicii rezidenti si vor avea inca sansa de a se prezenta de trei ori la examenul de rezidentiat. In ceea ce-i priveste pe rezidentii care nu iau examenul de specialitate vor beneficia de acelasi regim pe o perioada nelimitata insa de timp.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01019 sec.