Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Codex muzical baroc
-- La Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei va avea loc astazi, la ora 19.30, cel de-al treilea concert din cadrul Stagiunii de Muzica Veche, "Codex Caioni, Muzica baroca din Transilvania la rascrucea dintre Europa si Orient", sustinut de Ansamblul XVIII-21, dirijor Jean Christophe Frisch.
Spectacolul are la baza o carte de partituri gasita miraculos in zidul unei manastiri din Transilvania, in 1988, numita Codex Caioni dupa numele unui organist franciscan care, timp de treizeci de ani a transcris pentru sine toate muzicile sacre si profane, savante sau populare, dar si pe cele de dans care puteau fi auzite sau care au fost compuse in secolul al XVII-lea din Transilvania. Aceasta culegere inedita, marturie unica a participarii Romaniei la "concertul" muzicii baroce europene, foloseste drept material pentru spectacolul franco-roman care va fi prezentat in aceasta seara la MNAR. "Este o placere egoista sa lucrez asupra Codex Caioni cu muzicieni romani pentru ca asa as putea afla lucruri importante despre muzica acelui secol. In Romania au fost mai multe interpretari ale unor parti din Codex Caioni. Am adunat aceste interpretari, le-am facut cunoscute in Franta prin intermediul radioului France Musique", a declarat in cadrul unei conferinte de presa dirijorul Jean Christophe Frisch. El a adaugat: "desi cei mai multi specialisti din Romania au fost interesati mai degraba de dansurile populare din Codex Caioni, pentru mine importante sunt piesele sacre din lucrare".
Pasionat de perioada baroca, pe care o considera "prima incercare de mondializare", Jean Christophe Frisch marturiseste ca a lucrat cu muzicieni orientali care adesea l-au ajutat sa inteleaga lucruri importante despre muzica baroca din Europa". In ceea ce priveste Codex Caioni, Frisch a reusit reconstituirea unora dintre bucatile care s-au pierdut.
Spectacolul a fost prezentat duminica, la Sibiu, si, dupa Bucuresti, va merge la Cluj unde se va inregistra si un CD, ce urmeaza sa fie distribuit in Franta. (M.A.)
 Afisari: 138  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jean Constantin se jura ca nu fura    1 comentariu
  La "Maraton", ca la Maraton    
  Shalom, domnule Sebastian!    1 comentariu
  Ziua Holocaustului din Romania    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00968 sec.