Ziua Logo
  Nr. 4053 de sambata, 6 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sah. Nu mat
-- Guvernul a schimbat obedientii din Comisia prezidentiala cu 0 magistrati * Lovitura pentru Basescu e grea, dar nu mortala * Constitutia ii da dreptul presedintelui sa ia ce decizie vrea
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
In Monitorul Oficial nr. 678 a fost publicata, joi seara, Ordonanta de Urgenta nr. 95/2007 prin care, la initiativa ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost modificate o serie de articole ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Ordonanta, semnata de premierul Tariceanu si ministrul Tudor Chiuariu, a dat o lovitura grea intereselor presedintelui Traian Basescu, deoarece actul normativ a desfiintat intreaga componenta a actualei Comisii speciale de la Cotroceni, stabilind ca in 30 de zile, membrii acesteia - numiti pana acum pe criterii politice - sa fie inlocuiti cu magistrati alesi de CSM. E un sah, dar trebuie tinut cont ca Legea fundamentala ii da dreptul lui Basescu sa dea ce aviz vrea, fara sa tina cont de parerea Comisiei.
Garantii de impartialitate si competenta
Desi, la prima vedere, Ordonanta initiata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pare impopulara in ceea ce-l priveste (putand fi calificata de cei care nu cunosc indeajuns problema drept o fuga de raspundere), in realitate, actul normativ nu face decat sa amane cu 30 de zile functionarea Comisiei speciale de la Cotroceni, termen in care Consiliul Superior al Magistraturii va desemna o alta comisie, formata din cinci judecatori. In componenta actuala, Comisia speciala de la Cotroceni, alcatuita din trei functionari numiti de ex-ministrul Justitiei, Monica Macovei si doi functionari numiti de ex-ministrul de Interne Vasile Blaga, nu oferea nici un fel de garantii de impartialitate, obiectivitate si competenta profesionala.
Toti membrii acestei comisii erau suspicionati pe buna dreptate ca servesc intereselor presedintelui Romaniei, deoarece au fost desemnati de amicii declarati ai lui Basescu (Macovei si Blaga). In alta ordine de idei, respectivii functionari nu au nici un fel de pregatire juridica de specialitate, in materia dreptului penal, care sa garanteze ca pot interpreta fara gres probele din dosarele penale depuse de DNA, astfel incat sa avizeze cu temeinicie cererile de inceperea urmarii penale impotriva unui ministru sau altul. Si nu in ultimul rand, anumiti membri ai Comisiei se afla in vadit conflict de interese, deoarece au facut recent declaratii publice in care il blamau pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, caruia DNA i-a cerut avizarea inceperii urmaririi penale.
In fapt, desi prevazuta de lege, Comisia de functionari (care pot fi lesne santajati cu demiterea din functie pentru ca nu au inamovibilitatea de care se bucura judecatorii) este o aberatie juridica, intrucat ea se substituie Justitiei, si decide cu privire la o faza procesuala penala de maxima importanta, respectiv declansarea urmaririi penale.
Prevederile Ordonantei
Concret, Ordonanta 95/2007 dispune inlocuirea celor cinci functionari ai comisiei cu cinci judecatori, desemnati de CSM si numiti ulterior prin decret prezidential. Potrivit Ordonantei, comisia speciala actuala isi inceteaza activitatea pana la numirea celor cinci judecatori. Adica in maximum 30 de zile. Prezenta judecatorilor in aceasta comisie va oferi garantiile de impartialitate si competenta profesionala, fara a mai exista pe viitor suspiciuni ca decizia luata in privinta unui ministru sau altul poate fi influentata politic. Cel putin teoretic. O noutate introdusa de Ordonanta este aceea ca presedintele Romaniei, in situatia in care nu va fi de acord cu raportul prezentat de comisie la adresa unui ministru pentru care se cere urmarirea penala, nu va putea lua decizia de incepere a urmaririi penale decat motivat. Mai precis, prin redactarea unui act, argumentat cu probe, care va fi adus "de indata la cunostinta publica", prin comunicarea lui catre presa, de catre Administratia Prezidentiala. De asemenea, concluziile raportului comisiei speciale vor fi si ele prezentate opiniei publice, prin publicarea lor in presa. Acest nivel de transparenta va pune capat jocurilor de culise si va da posibilitatea natiunii sa judece daca s-a dispus, corect sau nu, urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului. S-a eliminat, de asemenea, dreptul DNA de a cere aviz pentru urmarirea penala a ministrilor. Toate aceste prevederi stipulate in Ordonanta vor curma secretomania procedurii actuale, in care DNA, fara sa-i informeze nici macar pe ministrii vizati asupra naturii acuzatiilor aduse, le cere inceperea urmaririi penale, prin cereri insotite de dosare secretizate.
Cereri care arunca luni in sir, daca nu ani, un oprobriu public asupra ministrilor urmariti penal si care dau posibilitatea presedintelui Romaniei sa-i suspende din functii pe membrii Executivului.
Asa cum s-a intamplat in cazul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, suspendat din functie la cererea Parchetului, dar gasit nevinovat in final, dupa ce fusese debarcat abuziv din fotoliul ministerial.
Prin aplicarea prevederilor Ordonantei nr. 95/2007, publicul va avea posibilitatea sa vada daca ministrii sunt cercetati penal in mod justificat sau sunt doar tinta unor razbunari politice din directia Palatului Cotroceni. (Razvan SAVALIUC)
Instrumentul Macovei
Intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, incepand cu data de 4 octombrie 2007, data publicarii ei in Monitorul Oficial, a generat o reactie furibunda a presedintelui Romaniei, care a acuzat faptul ca "Intregul Guvern se afla in conflict cu Justitia".
O afirmatie falsa, care nu face decat sa semene discordie intre Puterile statului si care lasa impresia cetateanului neinformat ca intregul Executiv ar fi o banda de infractori care fug de raspundere. In realitate, actuala Comisie speciala de la Cotroceni este inventia ex-ministrului Monica Macovei (cu ajutorul careia Traian Basescu i-a schimbat pe totii sefii DNA si ai marilor parchete, inlocuindu-i cu altii agreati de ei). Prin OUG nr. 3/2005, intrata in vigoare la 18 aprilie 2005, ex-ministrul Macovei a initiat o alta ordonanta de modificare a Legii nr.115/1999, privind responsabilitatea ministeriala, in care a prevazut comisia speciala ca fiind compusa din cinci membri, numiti de ministrii Justitiei si Internelor. Prin aceeasi ordonanta a introdus pe lista celor care pot cere presedintelui Romaniei inceperea urmaririi penale impotriva unui ministru si "Parchetul National Anticoruptie". Parchet care a devenit dupa un timp Departamentul National Anticoruptie, iar in prezent se numeste Directia Nationala a Coruptiei, de cand si-a pierdut autonomia si a devenit o simpla directie in cadrul Parchetului Inaltei Curti. Din aceasta cauza, o serie de opinii juridice ale unor reputati maestri ai Dreptului, sustin ca este indoielnic dreptul actual al procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, de a solicita Presedintiei inceperea urmaririi penale impotriva unui ministru, in conditiile in care DNA a devenit o simpla directie in Parchetul Inaltei Curti si nu mai are personalitate juridica. Aceleasi voci sustin ca cererile catre Presedintie trebuiau facute de Procurorul General al Romaniei, care coordoneaza toate directiile din Parchetul Inaltei Curti, inclusiv Directia lui Daniel Morar. (Razvan SAVALIUC)
ZIUA la Antena 3
Invitat ieri la emisiunea "Prima Editie" de la Antena 3, Razvan Savaliuc, reporter special de investigatii al ziarului ZIUA, a comentat conflictul izbucnit intre presedintele Traian Basescu si ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, pe tema Ordonantei care modifica componenta Comisiei Speciale de la Cotroceni.
Jurnalistul a calificat reprosurile prezidentiale drept o reactie de suparare cauzata de faptul ca lui Basescu i s-a luat "jucaria preferata", in sensul ca actuala Comisie Speciala era compusa din simpli functionari care nu ofereau nici o garantie de obiectivitate si impartialitate, putand fi lesne schimbati din functie daca suparau factorii de putere de la Palatul Cotroceni. Razvan Savaliuc a argumentat ca cei cinci membri ai Comisiei Speciale au fost numiti de fidelii lui Basescu, fostii ministri Macovei si Blaga, si ca presedintele nu trebuia sa-si construiasca o comisie suspectata ca ii este aservita, ci putea lua singur decizia de incepere a urmaririi penale impotriva unor ministri, astfel incat sa nu se foloseasca comisia ca un paravan justificativ al masurilor sale. Reporterul ZIUA a concluzionat: "Guvernul nu se demite de catre presedintele Romaniei si DNA, ci de catre Parlament". Precum si faptul ca vesnicele atacuri ale lui Basescu la adresa Executivului constituie un factor de instabilitate politica si economica care poate afecta viata romanilor. (O.R.)
Cazul Atanasiu, un precedent periculos
Simpla cerere a DNA de urmarire penala a unui membru al Guvernului da posibilitatea presedintelui Romaniei sa dispuna suspendarea din functie a acestuia. Problema apare in momentul in care Parchetul il gaseste nevinovat pe ministrul pentru care s-a cerut avizul de la Cotroceni.
Cu toate ca a fost exonerat de orice raspundere, acesta a fost suspendat de presedinte. Si nimeni nu raspunde. Iar cel mai bun exemplu este cel al fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. In 12 septembrie anul trecut, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Atanasiu, iar in 6 octombrie procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de acesta. Cu toate ca procurorii au dat NUP in acest caz, stabilind ca fostului ministru al Apararii nu-i poate fi imputata vreo fapta penala, Atanasiu a ramas suspendat. Si nimeni nu a raspuns pentru ca un ministru a fost suspendat de presedinte doar in baza unei cereri a procurorilor.
Basescu l-a suspendat pe Atanasiu extrem de usor in momentul in care a primit solicitarea Parchetului si a ignorat ulterior faptul ca anchetatorii au stabilit ca fostul ministru al Apararii nu se face vinovat de vreo fapta penala. Ceea ce demonstreaza ca scopul urmarit a fost suspendarea. Procurorii cerusera avizul de la Cotroceni pentru cercetarea fostului ministru al Apararii in urma a doua plangeri formulate de fostul consilier prezidential, Adriana Saftoiu, si de deputatul Eugen Bejinariu. (D.E.I.)
"Abuz de putere"
Seful statului a acuzat Guvernul Tariceanu de abuz de putere, in cazul modificarii prin Ordonanta de Urgenta a Legii privind raspunderea ministeriala, sustinand ca intreg Executivul este "intr-o situatie de conflict cu Justitia". Pe ministrul Justitiei, Traian Basescu l-a acuzat dur, spunand ca acesta este direct favorizat de Ordonanta. Transparency International Romania sustine ca existenta Comisiei speciale de la Cotroceni nu se justifica. Centrul de Resurse Juridice sustine ca, teoretic, este mai normal ca membrii Comisiei speciale sa fie numiti de CSM. Politicienii au pareri impartite.
Seful statului a sustinut ieri ca Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii raspunderii ministeriale "are toate elementele unui abuz de putere", actul normativ fiind promovat de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, in interes personal. Traian Basescu a sustinut ca nu va accepta intreruperea luptei anticoruptie si intoarcerea Romaniei in trecut, prin repunerea Justitiei sub control politic. "Nu voi accepta ca Romania sa fie trasa in trecut, prin repunerea Justitiei sub control politic, ca un lucru atat de important precum credibilitatea Romaniei in interiorul UE sa fie pusa sub semnul intrebarii ca urmare a comportamentului discretionar in interesul propriu al Guvernului Romaniei", a insistat presedintele. El si-a exprimat mirarea de a nu a mai fi vazut un Guvern care "sa sfideze cu o mai mare seninatate opinia publica si care sa lucreze mai intens impotriva institutiilor publice si a ideii de justitie, decat poate cele de dinainte de revolutie".
"Pe cand modificarea Constitutiei prin ordonante?"
Gestul Guvernului nu reprezinta decat o incercare de blocare a dosarelor de mare coruptie pe termen lung si de blocare a functionarii normale a Justitiei in Romania, a spus Basescu. El a sustinut ca s-a profitat de "zgomotul" din jurul motiunii de cenzura pentru a fi trecut un act care a blocat activitatea comisiei speciale, care are in discutie dosarele ministrilor in functie, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru. "Schimbarea structurii Comisiei s-a facut in timpul analizei dosarelor care priveau fosti si actuali ministri, astfel s-a blocat anchetarea de catre magistrati a celor suspectati de savarsirea unor fapte penale in timpul mandatului", a spus Basescu. "Blocajul nu este la Comisie, ci este cauzat de faptul ca magistratii nu mai au acces pentru o buna bucata de vreme la continuarea anchetelor", a continuat seful statului, adaugand: "Ma intreb daca Guvernul, cand a emis aceasta Ordonanta, si-a imaginat ca a suspendat si acel articol din Constitutie conform caruia presedintele este obligat sa analizeze, sa dea sau sa nu dea aviz pentru urmarirea in instanta a unui actual sau fost ministru. Practic, domniile lor au impresia ca au suspendat presedintelui aceasta atributiune constitutionala printr-o Ordonanta de Urgenta. Pe cand modificarea Constitutiei prin ordonante simple?".
Lipsa avizului CSM
Presedintele i-a acordat o atentie speciala ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, acesta fiind, in opinia sa, direct favorizat de Ordonanta. "Este, fara discutie, o Ordonanta de urgenta emisa in interes personal", a sustinut Traian Basescu. El a atras atentia ca actul normativ a fost emis fara avizul obligatoriu al CSM. "Chiuariu se afla intr-un conflict de interese flagrant", a insistat Basescu, subliniind ca ministrul isi blocheaza propriul dosar, dar si pe cele ale colegilor. "Practic, intregul Guvern se afla in situatia de conflict cu justitia", a continuat seful statului, care a precizat ca se dovedeste din nou ca actualul Executiv schimba regulile in functie de interese de grup, iar nu de cel public. Mai mult, a explicat presedintele, modificarea legii s-a facut chiar inaintea unui aviz din partea Comisiei pentru inceperea urmaririi penale in cazurile Chiuariu si Pacuraru, astfel ca graba cu care Ordonanta a fost emisa confirma certitudinea ca Executivul a vrut sa blocheze avizele. Concluzia presedintelui a fost ca Guvernul se foloseste de dreptul de a emite Ordonante de Urgenta pentru a oferi imunitate deplina membrilor sai. Basescu s-a intrebat si daca graba Guvernului de a emite Ordonanta, chiar a doua zi dupa respingerea motiunii de cenzura, nu are legatura cu trocul dintre unii fosti demnitari si Cabinetul Tariceanu. (Anca HRIBAN)
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu
"I s-a luat jucaria"
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, declara ca poate sa inteleaga supararea lui Traian Basescu pentru ca "i s-a luat jucaria de a suspenda ministri liberali" si ca nu mai poate aplica "singura lege pe care domnia sa o cunoaste: legea bunului plac".
"Ceea ce-l deranjeaza, de fapt, pe domnul Basescu este ca noua Comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti si ca nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascarada, nu mai poate lua masuri abuzive, fara sa le justifice in fata opiniei publice", arata ministrul Justitiei intr-un comunicat de presa. Potrivit lui Chiuariu, in fata unui raport profesionist si impartial, Basescu "nu va mai putea aplica singura lege pe care domnia sa o cunoaste: legea bunului plac". "Eu nu pot fi in conflict de interese, pentru ca interesul meu ar fi fost sa fiu evaluat de o Comisie in care eu numeam trei membri din cinci, adica majoritatea. Schimband aceasta regula si instituind o comisie impartiala, numita de un organism independent de Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, eu am actionat impotriva interesului meu personal", spune ministrul Justitiei.
Chiuariu declara ca Basescu, prin declaratiile de ieri, dovedeste inca o data ca "lupta impotriva coruptiei" este numele pe care il da razboiului personal impotriva Guvernului, care isi continua mandatul in ciuda protocoalelor secrete pe care presedintele le incheie cu PSD". "Domnul Basescu, care ne da lectii despre conflictul de interese, nu a observat ca in fosta comisie era unul dintre subordonatii sai, un consilier prezidential. Oare acesta nu era in conflict de interese atunci cand era chemat sa se pronunte in cauzele unor ministri liberali, asupra carora domnul presedinte se napusteste ori de cate ori are ocazia?", sustine Chiuariu. Acesta spune ca nu exista un blocaj al Comisiei. "In cel mult 30 de zile, noua Comisie va fi numita si isi va relua atributiile. Numai orbirea determinata de ura sa constanta fata de liberali il impiedica sa vada ca vechea comisie era o improvizatie, in care oameni care n-au calcat niciodata in calitate de avocat sau magistrat intr-un tribunal, erau chemati sa analizeze dosare complexe", a mai spus ministrul Justitiei. (Bogdan GALCA)
Reactia clasei politice
Peter Eckstein-Kovacs, senator UDMR
O reglementare discutabila
"O reglementare discutabila se modifica, oarecum, tot discutabil. Solutia aleasa nu contravine Constitutiei, dar, in acelasi timp, ridica multe semne de intrebare privind participarea unor magistrati la un for cu atributii administrative, ceea ce contravine principiului separatiei puterilor in stat".
Emil Boc, presedintele PD
Victorie impotriva statului de drept
"Singura urgenta a Guvernului Tariceanu II este protejarea pe fata a ministrilor, emitand acte care blocheaza cercetarea judecatoreasca, in cazul ministrilor asupra carora planeaza fapte de coruptie (...). Chiuariu, Pacuraru si Remes sunt mai presus de lege si se bucura de imunitate. Ordonanta reprezinta o victorie a Cabinetului Tariceanu impotriva statului de drept".
Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM
Bravo, asa trebuia facut!
"Ce treaba are Basescu sa ancheteze? Ce treaba are el cu puterea judecatoreasca? (...) Jos palaria! Un baiat brav, un om de isprava (Tudor Chiuariu - n.red.). Bravo, asa trebuia facut! I s-a luat jucaria. Foarte bine a facut. (...) Pana acum Ministrul Justitiei nu a gresit. Are dreptate, motiv pentru care PRM il va sustine pe acesta in toate demersurile sale."
Victor Ponta, vicepresedinte PSD
Liberalilor le este frica
"Eu nu cred in sinceritatea liberalilor pentru ca, acum un an, au votat impotriva proiectului meu de lege si al PSD care desfiinta, practic, Comisia care avea acelasi obiectiv. Faptul ca acum, prin Ordonanta de Urgenta iau aceasta masura, demonstreaza ca liberalilor le este frica de situatia ministrilor cercetati. Ma astept ca printr-o Ordonanta sa se desfiinteze si Parchetele, si judecatoriile, si Parlamentul care a votat impotriva Guvernului".
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
Comisia a fost instrumentul personal al lui Basescu
"Din pacate, avem in fruntea tarii un demnitar corupt si cinic care, dupa combinatia nereusita cu PSD facuta in vazul tarii, are tupeu sa vorbeasca despre democratie si despre independenta Justitiei. Comisia de la Cotroceni s-a dovedit a fi un instrument politic personal al lui Traian Basescu, si nu un instrument al Justitiei. Comisia de la Cotroceni este compromisa definitiv dupa cazul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. Atunci, la ordinele lui Traian Basescu, un om perfect nevinovat a fost indepartat dintr-o functie guvernamentala. Acum, omul de la Cotroceni nu mai poate sa indeparteze dupa bunul plac oamenii din Guvern, acest lucru fiind cat se poate de benefic. Traian Basescu este o persoana profund corupta si abuziva. Guvernul va cauta o majoritate parlamentara deoarece este necesara actului guvernarii si nu o va face fiindca asa spune la televizor Traian Basescu".
Ovidiu Budusan, avocat
E de bine
Avocatul Ovidiu Budusan considera ca noua modificare asigura intr-o mai buna masura independenta si impartialitatea membrilor acelei comisii. "Nu mai sunt niste tipi numiti administrativ. Sunt numiti de CSM, care, la randul, sau se bucura de independenta si impartialitate. Cred ca e de bine. Dispar foarte multe suspiciuni si functioneaza cam cum functioneaza lucrurile in instanta. Sunt judecatori si e mai complicat sa le dai acelora telefon sau sa le spui prin viu grai ce aviz sa dea", spune Budusan.
Aurelian Pavelescu, avocat
O imbunatatire a cadrului legislativ
Avocatul Aurelian Pavelescu considera ca este o imbunatatire a cadrului legislativ, in sensul ca aceasta comisie a presedintelui nu mai este formata din oamenii acestuia, numiti de el, care pot fi din prietenii lui politici. "Comisia respectiva, pe drept cuvant putea fi suspectata ca nu este una impartiala. S-a vazut si in cazul ministrului Atanasiu, cand comisia a dat un aviz, dupa care s-a aratat ca acesta a fost unul incorect, cand ministrul a fost scos de sub urmarire penala. Deci avem si un precedent, chiar unul cu consecinte nefaste si la un nivel foarte inalt, comisia fiind practic asmutita de oamenii presedintelui, pentru eliminarea din Guvern a unui ministru incomod. Iar presedintele nu a primit nici o sanctiune, nici macar politica. Nu numai in lumea politica, dar si in, societatea civila exista un curent de opinie potrivit caruia Traian Basescu are o influenta asupra DNA, ceea ce este foarte grav", a spus Pavelescu.
Gheorghe Diaconescu, avocat
Nu mai exista conflict de interese
Avocatul Gheorghe Diaconescu considera ca prin aceste modificari Comisia va fi formata din persoane competente si impartiale. "Nu mai exista un conflict de interese. Era cum nu se poate mai anormal ca, de pilda, ministrul Justitiei sa fie judecat de subalternul sau, pentru ca era un reprezentant al MJ in aceasta comisie", spune acesta.
Sase cereri
DNA a cerut pana in prezent avizul Comisiei de la Cotroceni cu privire la cercetarea a sase actuali sau fosti demnitari. Acestia sunt Paul Pacuraru, ministrul Muncii, cel al Justitiei, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicatiilor. DNA a mai solicitat avizul de la Cotroceni si pentru fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, pentru fostul premier Adrian Nastase si pentru Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor. Si pentru Codrut Seres, fostul ministrul al Economiei si Comertului, Parchetul General a cerut avizul. (D.E.I.)
Giorgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice
Dosarele in lucru trebuie finalizate
Giorgiana Iorgulescu sustine ca, desi ne putem gandi ca in spatele unei asemenea decizii, care priveste institutii importante, stau ratiuni politice, teoretic este mai normal ca membrii Comisiei speciale sa fie numiti de CSM. "Sigur ca, daca am vorbi la modul ideal de depolitizare, cu siguranta ca CSM ar avea auspicii mai bune in a numi, sa spunem, componenta unei astfel de comisii decat un ministru, oricare ar fi acela, fie ca vorbim de ministrul de Interne sau de cel de Justitie. Teoretic ar suna mai bine", a declarat ieri Iorgulescu, la BBC. Ea a adaugat ca, dupa toate regulile juridice, dosarele aflate deja in lucru ar trebuie judecate de Comisia existenta in prezent, si nu de cea noua, intrucat Ordonanta isi va produce efectele pentru viitor. (O.B.)
Victor Alistar, Transparency International Romania
Existenta Comisiei nu se justifica
Modificarea Legii raspunderii ministeriale prin ordonanta de urgenta trebuie sa fie rezultatul unei analize de politici publice si nu al unei conjuncturi punctuale, sustine directorul executiv al Transparency International (TI) Romania, Victor Alistar. In opinia acestuia, adoptarea oricarei reglementari in care este implicata puterea judecatoreasca se face in conditiile consultarii corpului magistratilor sau a CSM, in caz contrar putand avea consecinte negative asupra implementarii noilor reglementari. Pe de alta parte, pozitia TI Romania este ca existenta comisiei speciale nu se justifica, intrucat aceasta "aduce atingere principiului egalitatii cetatenilor in fata legii prin constituirea unui filtru suplimentar in activitatea procurorilor si ingreuneaza desfasurarea procesului penal ca urmare a procedurilor indelungate". Potrivit Rompres, TI Romania solicita CSM ca, in momentul desemnarii magistratilor care vor face parte din comisie, sa aiba in vedere evitarea generarii unor incompatibilitati viitoare in solutionarea acestor dosare pe fondul cauzei. (O.B.)
Eurodeputatul german Markus Ferber
E un pas inapoi
Eurodeputatul german, Markus Ferber, a declarat ieri ca va cere comisarului Franco Frattini activarea clauzei de salvgardare pe justitie pentru Romania, dupa ce Guvernul a modificat Legea raspunderii ministeriale. El caracterizat Ordonanta Guvernului privind comisia prezidentiala drept un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei si il considera pe acesta incapabil sa distruga reteaua de coruptie de la nivel inalt. "Daca insusi ministrul Justitiei propune o astfel de Ordonanta este inacceptabil", a declarat Ferber. El a declarat ca in aceste conditii Uniunea Europeana trebuie sa se gandeasca la o serie de masuri si sa actioneze in acest sens. Eurodeputatul german a fost de-a lungul timpului unul dintre cei mai duri critici ai tarii noastre, cerand de mai multe ori activarea clauzei de salvgardare. (C.A.)
Alte articole
  Guvernele Basescu    (Eveniment, 2008-04-19)
  Cardasie si santaj    (Politica, 2007-12-08)
  Noul meci    (Eveniment, 2007-10-23)
  Lobby pentru motiune    (Eveniment, 2007-10-03)
  "Basescu ne creeaza tuturor un sentiment de insecuritate"    (Eveniment, 2007-09-22)
  Traian Basescu face apel la solidaritate cu persoanele afectate de inudatii    (2008-08-04 14:57)
  Traian Basescu anunta o posibila sedinta de Guvern comuna romano-italiana    (2008-07-31 13:23)
  Traian Basescu participa la sedinta extraordinara de Guvern    (2008-07-29 10:59)
  Basescu acuza Guvernul si Parlamentul de duplicitate pe tema Kosovo    (2008-02-19 11:21)
  Basescu acuza Guvernul de abuz de putere    (2007-10-05 16:35)
 Comentarii: 33 Afiseaza toate comentariile  
AUTODENUNT   de gili
sah, nu mat..   de Atamild
ordonanta de urgenta   de ion ion
protest   de cucu
Domnule Moroianu,   de Adrian v.D.
Unde am ajuns...   de Adrian v.D.
Ca de sluga la slugi. vol. II. Lui Gili si altora....   de alwis46
Markus Ferber atras in mizeria Cotroceniului   de johnson
   de Arogantu'
Fiat Justitia   de odiseu
Un pas inapoi   de Adrian v.D.
-Mai copii!,-pt. forumisti..   de Atamild
Nu e sah! E pat !   de Aberescu
Pe cine surprinde?!   de Adrian v.D.
Ca de la sluga la slugi.   de alwis46
BASESCU ISI DEPASESTE DIN NOU LIMITA   de Daniel O
DEMONSTRATIE - BASESCU INCALCA CONSTITUTIA   de Daniel O
Ascult teatru la radio, indragostiti in teatrul lumii si m-am gandit la sah:-)   de Atamild
Valerian Stan, ministrul Justitiei   de pahontu tiberiu
Rugbistii nu stiu sa joace sah ! In cel mai bun caz Basescu va face o rocada - dar   de ionion
Protectie politica "reglementata" legal???!!!!!   de ursu livia
IQ   de Aeno
infiintarea comisiei asa cum a fost facuta,a incalcat legea separarii puterilor in stat,   de silviana
lasa-ne ! lasa-ne!   de benef2006
Ministrilor, aveti liber la incalcarea legii !   de alwis46
Abuz de putere fuse cind fostul ministru al Apararii fuse suspendat pentru ca era anchetat, fara   de Huhu extraterestrul
Circul Postcomunistilor   de ionescu
Mie cel mai mult mi-a placut declaratia lui Crin Antonescu   de octaaa
ploaia de ordonante   de buratino
In atentia colegului "nt" din Germania!   de costy
Ce culoare are salopeta de detinut   de the
Cel mai mult mi-a placut la vc tudor...   de costy
d-le Tariceanu, DEMISIA!   de Arcturus
A r h i v a
  Pretul motiunii    1 comentariu
  Abandonati la Prut    5 comentarii
  Banca de celule stem la Timisoara    
 Top afisari / comentarii 
 Globalizarea este inevitabila (3244 afisari)
 Confesiunea unui terorist comunist (2515 afisari)
 Siamezii Basescu-Geoana si clonele PD-PSD (2464 afisari)
 Ahmadinejad spune lucruri trasnite (2403 afisari)
 Sah. Nu mat (2050 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03146 sec.