Ziua Logo
  Nr. 4052 de vineri, 5 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Parada desenelor
-- La Festivalul Animatiei vor rula productii din Franta, China, Cehia, Polonia, Spania si Romania
"Am reusit sa strangem 25 de filmulete (animatii romanesti, n. red.), foarte interesante unele dintre ele, ceea ce demonstreaza ca la noi se fac filme de animatie (...)", a declarat intr-o conferinta de presa, Mihai Mitrica, citat de Mediafax, unul dintre organizatorii festivalului, subliniind insa faptul ca animatorii romani nu primesc sprijin pentru realizarea productiilor lor.
A doua editie a Festivalului International de Animatie "Anim'est" (5-14 octombrie, cinematografele Elvira Popescu, Europa si Union) din Bucuresti va prezenta cinci sectiuni competitive, dar si filme-vedeta in cadrul sectiunii "Mozaic", workshop-uri si expozitii de benzi desenate. Vor rula productii din Franta, China, Cehia, Polonia, Spania dar si romanesti - Mihaela (foto) si Miaunel si Balanel.
In afara de cele patru lungmetraje care vor intra in competitie, alte sapte titluri vor fi puncte principale de atractie ale festivalului: "Arthur et les Minimoys" (2006, regia Luc Besson), filmul care va deschide festivalul si care spune povestea micutului Arthur, pornit intr-o calatorie pe taramul unor fiinte numite Minimoys; "Tales of the Rat Fink" (2006, regia Ron Mann), un documentar animat fara prejudecati, care isi propune sa lupte cu toate armele impotriva mitului Disney; "Azur et Asmar" (2006, regia Michel Ocelot), o animatie cu o stilistica impresionanta, care spune povestea a doi prieteni din Maghrebul medieval; "Cristobal Molon" (2006, regia Aitor Arregi si Inigo Berasategui), o poveste cu intriga complexa din lumea insectelor; "Flatland" (2007, regia Ladd Ehlinger Jr.), animatie care pune in miscare cartea cu acelasi titlu a lui Edwin A. Abbott despre o lume bidimensionala locuita de forme geometrice insufletite; "Aventurile lui Piccolo si Saxo" (2006, regia Eric Gutierrez, Andre Clavel), primul lungmetraj de animatie 3D realizat in Romania; "O scurta poveste" (2007, regia Radu Igazsag), o calatorie prin istoria filmului romanesc de animatie.
Sectiunea "Mozaic" propune o serie de scurtmetraje din ultimii doi ani din China, Polonia, Spania, Marea Britanie, o retrospectiva a animatorului francez Rene Laloux, celebru pentru "cinema-ul sau schizofrenic", un portret al animatorului danez de origine romana Mihai Badica, mesager al generatiei Gopo, si doua calupuri de animatii romanesti.
Franta, tara invitata, va avea cele mai multe filme din festival, atat in competitie, cat si in afara ei, lungmetraje si scurtmetraje.
Evenimentele speciale ale editiei sunt prezentarea studioului de animatie DACODAC, care a realizat "Aventurile lui Piccolo si Saxo" in parteneriat cu animatori francezi, VJ Acts cu VJ Max Hattler si un workshop sustinut de Alt'Art din Cluj. (L.D.)
Alte articole
  Tineri cineasti hispanici la Bucuresti    (Cultura, 2007-11-26)
  Identitate "eXplore"    (Cultura, 2007-10-22)
  Micul Paris devine Mica Viena    (Cultura, 2007-09-26)
  Capitala: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă incepe pe 28 mai    (2009-05-15 11:38)
  Secretele artei culinare dezvaluite la targul gastronomic "Bucharest Food Festival" (VIDEO si FOTO)    (2008-10-18 10:19)
A r h i v a
  Enescu a recuperat cateva secole de muzica    
  "Candid" Tandarica    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adevarul despre Cavalerii Templieri (4311 afisari)
 Armata se pregateste de razboi (3158 afisari)
 Pa, Mircea! (3061 afisari)
 Testamente memorabile (2877 afisari)
 Baconschi recidiveaza (2769 afisari)
 Basescu acuza Guvernul de abuz de putere (402 afisari)
 Funar sustine ca Geoana a votat, din greseala, impotriva motiunii (316 afisari)
 Gandaci de 11.000 de dolari bucata (263 afisari)
 I-au fost extirpati sanii dintr-o eroare medicala (207 afisari)
 Daily Mail: Romanii comit 85% din furturile din bancomate (137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02140 sec.