Ziua Logo
  Nr. 4049 de marti, 2 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scenariul Putin-Basescu
-- Fostul presedinte Emil Constantinescu si Doina Cornea prevad alunecarea Romaniei catre un model de conducere autoritara, dupa exemplul Rusiei lui Putin
Anuntul presedintelui rus Putin ca s-ar putea sa preia postul de premier dupa alegerile prezidentiale din martie 2008 a bulversat intreaga lume. Mana de fier de la Kremlin va continua sa conduca Federatia Rusa sub forma sefului Guvernului plasand un presedinte servil. Ipoteza alunecarii Romaniei spre un totalitarism de tip rus a fost analizata de curand la Bucuresti. Varianta in care presedintele Basescu ar urma sa preia postul de premier a fost sustinuta de Sorin Rosca Stanescu, iar fostul presedinte Emil Constantinescu si Doina Cornea l-au acuzat pe Traian Basescu ca are tendinte autoritariste, chiar asemanatoare cu cele ale lui Vladimir Putin.
Previziunea ZIUA Basescu-Putin
Sub titlul "Rocada mortala", Sorin Rosca Stanescu prezenta in ZIUA pe 15 septembrie ipoteza ca Traian Basescu ar renunta la functia de presedinte in favoarea functiei de premier pentru a-si putea atinge scopurile. "La dispozitia lui Traian Basescu, in perspectiva apropiatelor alegeri, se afla o solutie ce se poate transforma intr-o arma letala pentru adversarii sai politici. O surprinzatoare rocada in raportul Presedintie - Executiv. Practic, Basescu poate anunta ca nu se mai inscrie in cursa electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009, revenind la conducerea unei coalitii PD-PLD si vizand functia de prim-ministru. In timp ce rolul de sef al statului ar urma sa-i revina lui Theodor Stolojan. O asemenea solutie ar conduce nu numai la o mare degringolada in randul celorlalte partide, dar ar putea fi, sub aspectul scorului final, de-a dreptul letala pentru ele. Asigurand o majoritate parlamentara confortabila pentru actuala coalitie prezidentiala, un puternic suport politic viitorului guvern si, nu in ultimul rand, sansa lui Basescu de a se relansa pentru al doilea mandat prezidential, in 2014", afirma Sorin Rosca Stanescu. "In acelasi editorial se lansa ipoteza ca la Cotroceni ar putea veni Theodor Stolojan: "Asa stand lucrurile, solutia luata in calcul in laboratorul politic de la Cotroceni, ca Basescu sa faca o a doua mare rocada cu Stolojan, este nu numai spectaculoasa si surprinzatoare, ci si realista. Este un joc tip Basescu la miza maxima. Revenind in fruntea PD, Basescu va sti sa-si redisciplineze partidul, sa-i elimine pe rasculati si pe cei care si-au construit singuri dosare penale, sa il conduca cu fermitate, determinandu-l sa accepte o diviziune a muncii si succesului cu PLD. Avand un candidat prezidential, in persoana lui Theodor Stolojan, orgoliul PLD ar fi satisfacut".
Constantinescu acuza: Basescu este
clona lui Putin
Pe 16 septembrie, fostul presedinte Emil Constantinescu afirma intr-un interviu acordat Mediafax ca regimul Basescu este o parodie damboviteana a regimului Putin, actualul sef al statului fiind controlat de serviciile secrete, care doresc sa dirijeze economic si politic Romania. "Putem observa tendinta celor doi presedinti, Vladimir Putin si Traian Basescu, de a numi in functii cheie persoane total subordonate si usor de manipulat. Presedintele Putin l-a desemnat in urma cu cateva zile premier pe Victor Zubkov, fostul sef al Oficiului pentru spalarea banilor, iar anterior a numit viceprim-ministri alte persoane nesemnificative, ca Serghei Ivanov si Dimitri Medvedev. Pe de alta parte, presedintele Basescu a incercat de mai multe ori sa-l instaleze pe Stolojan prim-ministru, un personaj despre care ne dam seama ca ar fi reactionat la fel la ordinele Cotroceniului ca si premierul demisionar Fradkov. Si presedintele Basescu a numit in posturi cheie persoane a caror competenta si experienta profesionala nu justificau acest lucru, cum ar fi Claudiu Saftoiu la SIE, George Maior la SRI, Laura Codruta Kovesi procuror general si Daniel Morar in functia de procuror sef la DNA. In esenta, vedem o incercare permanenta de subordonare totala a Executivului, reusita in cazul presedintelui Putin si nereusita, deocamdata, in cazul presedintelui Basescu", afirma Emil Constantinescu.
Doina Cornea: Basescu provoaca dezbinarea
Intr-un interviu publicat de ZIUA pe 22 septembrie, Doina Cornea afirma ca: "Dupa mine, Basescu este un politician care, prin manevrele sale, ne creeaza tuturor un sentiment de insecuritate. Politica sa a reusit sa-i dezbine pana si pe maghiari. Pe unde a trecut, a demolat, a desfiintat, incepand de la PNTCD, partidul meu, cand a distrus Guvernul Ciorbea. Cand era ministru al Transporturilor, dansul era cel care spunea ca Romania nu are nevoie de autostrazi si, in acest fel, s-a pierdut enorm de multa vreme. Acum tocmai dumnealui vine si critica guvernul ca nu face suficiente autostrazi, de parca acestea s-ar putea face de pe o zi pe alta. Cum indrazneste sa critice pe aceasta tema Guvernul Romaniei? Numai intrigantii si oamenii fara scrupule folosesc astfel de metode! Imi pare rau ca trebuie sa spun aceste lucruri".
Presedintele Rusiei ar putea deveni premier
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri ca sugestiile ca ar putea conduce un viitor guvern in calitate de prim-ministru sunt "destul de realiste", informeaza Reuters. Mandatul de presedinte al lui Vladimir Putin va expira anul viitor, el nemaiputand candida pentru un al treilea mandat de presedinte.
In cadrul unei cuvantari rostite la congresul principalului partid pro-Kremlin, Rusia Unita, Putin a mai anuntat ca se va afla pe primul loc al listei acestui partid pentru Duma de stat in cadrul alegerilor din luna decembrie. "In ceea ce priveste conducerea Guvernului, aceasta este o sugestie destul de realista insa este destul de devreme sa ma gandesc la ea", a afirmat Putin la acelasi congres. "Trebuie mai intai indeplinite doua conditii - Rusia Unita trebuie sa castige alegerile si o persoana decenta, capabila si moderna cu care sa lucrez in echipa trebuie sa fie aleasa in functia de presedinte", a mai adaugat Vladimir Putin.
Victorie aproape sigura
Toate sondajele de opinie publicate pana acum indica faptul ca Rusia Unita se afla mult inaintea oricaror altor partide pentru alegerile din decembrie, avand cel putin 50% din intentiile de vot. Urmatorul partid in preferintele electoratului, comunistii, sunt creditati cu cel mult 20% din voturi. In plus, popularitatea lui Putin si controlul manifestat de Kremlin in politica si mass-media ii garanteaza oricarui succesor numit un succes rasunator in alegerile prezidentiale din luna martie, comenteaza Reuters.
Intentiile de viitor ale lui Vladimir Putin au constituit subiectul unor speculatii intense, mai ales dupa ce actualul presedinte a clarificat la inceputul acestui an faptul ca intentioneaza sa isi asume un rol activ in politica dupa incheierea mandatului prezidential. Analistii politici au speculat in ultimele luni ca Putin ar putea sa isi aleaga un succesor slab si loial ca presedinte si sa continue sa conduca tara dintr-o pozitie cheie, cum ar fi cea de premier, mai arata Reuters.
Opiniile analistilor
Reuters a prezentat ieri mai multe comentarii din partea unor analisti internationali. Astfel, Tim Ash de la Bear Stearns din Londra a declarat Reuters ca "Pietele vor aprecia faptul ca se clarifica strategia lui Putin si ca va ramane un jucator dominant pe scena politica. Indiferent de aprecierile asupra capacitatilor democratice ale lui Putin, pietele respecta stabilitatea si prosperitatea pe care le-a adus in Rusia si ar trebui sa reactioneze pozitiv".
Stanislav Ponomarenko, analist al bancii ING din Moscova a apreciat ca "Deocamdata nu este clar ce se va intampla cu statutul presedintelui daca Putin devine premier. Nu pot exclude ca presedintele va deveni o figura ceremoniala, desi asa ceva este imposibil in lipsa unor modificari constitutionale. In lipsa acestor schimbari o astfel de structura se va mentine doar prin loialitatea presedintelui fata de premier".
Biografia de spion
Vladimir Putin a studiat Dreptul la Universitatea din Leningrad, obtinand in 1975 diploma de licenta cu o disertatie asupra politicii Statelor Unite ale Americii in Africa. In 1976 a fost angajat de KGB, in serviciul de contraspionaj. Pana in 1990 a lucrat intr-un oficiu de informatii pentru statele europene occidentale, cu sediul in fosta Republica Democrata Germana. Odata cu prabusirea sistemului comunist din statele satelite ale Uniunii Sovietice, revine la Leningrad, unde lucreaza la Universitate, ocupandu-se de relatiile internationale. Devine consilierul lui Anatoli Sobciak, primarul Leningradului, promotorul referendumului pentru restituirea vechiului nume al orasului, Sankt Petersburg. In 1996 este chemat la Moscova si primeste functia de adjunct in directia Cabinetului presedintelui Federatiei Ruse, Boris Eltin. in iulie 1998 este numit director al Serviciului Federal de Securitate FSB, succesorul KGB-ului. Devenit prim-ministru in august 1999, Vladimir Putin ordona reluarea ostilitatilor in Cecenia. La 31 decembrie 1999, Boris Eltin se retrage din functia de Presedinte al Rusiei, Putin devine presedinte interimar, pentru ca, la alegerile prezidentiale anticipate din 26 martie 2000, sa fie ales cu o majoritate de 52,50% din voturile exprimate. Este reales in martie 2004, avand o majoritate comoda si in Duma de Stat, ceea ce ii permite sa guverneze intr-un stil autoritar.
In fata problemelor economice grave cu care este confruntata Rusia, Putin duce o politica de forta impotriva noii oligarhii financiare dezvoltata in perioada de tranzitie la economia libera de piata, mergand pana la arestarea unor lideri industriali si trecerea din nou sub controlul statului a unui sector important din productia de gaz si petrol.
Prietenii la conducta se cunosc
Fostul cancelar german Gerhard Schr�der (foto) a fost un aliat al liderului de la Kremlin si un sustinator al proiectului construirii in Marea Baltica a gazoductului nord-european, intre Vaborg (Rusia) si Greifswald (Germania). De altfel, inainte de a i se incheia mandatul de cancelar, Schroder a semnat cu presedintele rus Vladimir Putin un acord pentru construirea respectivului gazoduct ce va trece prin Marea Baltica. Mai mult, imediat dupa ce a parasit fotoliul de cancelar al Cabinetului de la Berlin, in aprilie 2006, Schr�der si-a asigurat un post foarte bun si bine platit, pentru care si-a atras criticile politicienilor germani, devenind presedintele consortiului ce va construi conducta, consortiu format din doua firme germane si compania ruseasca Gazprom. Numerosi politicieni germani l-au acuzat pe Schr�eder ca s-ar fi folosit de pozitia oficiala din trecut pentru a obtine un post bine remunerat. Fostul cancelar german a negat insa ca s-a lasat mituit de Kremlin pentru a face lobby Rusiei.
Pagina realizata de Luciana Pop,Ane-Marie LupaScu si George Damian 
Alte articole
  Putin mai bine    (Eveniment, 2008-04-05)
  Pus pe fuga    (Politica, 2008-04-02)
  Sperietura ruseasca    (Eveniment, 2008-03-05)
  Putin iºi va þine promisiunea ca Romania sã contracteze gaz fãrã intermediari, crede Bãsescu    (2009-06-17 07:10)
  Emil Constantinescu: Traian Basescu stia de pregatirea rapirii ziaristilor romani in Irak (VIDEO)    (2009-04-30 17:30)
  Emil Constantinescu: Traian Basescu, o persoana rudimentara, fara competente in aprecierea mediului academic    (2008-04-19 12:05)
  Emil Constantinescu: Traian Basescu a aprobat in 1997 tratatul cu Ucraina    (2008-04-01 17:07)
  Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei"    (2007-11-01 18:55)
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
bun scenariu, da unde-i scenaristul?   de simiondan
Personalitati   de gaby
Anarhie intr-o noua Romanie!   de simpatizant dreapta
Diferenta majora!   de DIK
"Presedintele Basescu"   de Eugenia
Diferenta   de Flamy
Luciana Pop, Ane-Marie LupaScu si George Damian,   de alwis46
Bravo Tudore189, comentariul tau este excelent!   de Huhu extraterestrul
Prevazatorii????????????   de Radu Dragan
Tudor ai dreptate, citeva completari importante, razboiul va lua sfirsit in 2009   de Graur
Mda, Basescu seamana cu Putin si Putin cu Basescu.   de Huhu extraterestrul
Securistii in decembrie 1989 au introdus un element noi in istoria Romaniei si anume   de ionion
Imposibil   de Tudor190
Cei 2 tinerei   de Johny Richards
A r h i v a
  Intoxicarea    13 comentarii
  Importam mai mult vin decat exportam    7 comentarii
  Zeul mortii la Londra    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cartea pierduta a lui Nostradamus (7325 afisari)
 Scene fierbinti cu Eva Longoria pe Internet (3391 afisari)
 Sub "Pax americana" se pregateste o tragedie (3086 afisari)
 Intoxicarea (2541 afisari)
 Scenariul Putin-Basescu (2463 afisari)
 Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD (315 afisari)
 Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica (277 afisari)
 Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina (202 afisari)
 Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura (184 afisari)
 30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03078 sec.