Ziua Logo
  Nr. 4048 de luni, 1 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Al saselea Patriarh
Ceremonia de intronizare a celui de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a avut loc ieri la Catedrala Patriarhala, in prezenta a numeroase personalitati ale vietii politice si sociale, inalti prelati si credinciosi. Prea Fericitul Parinte Daniel, noul Patriarh al Bisericii Ordodoxe Romane, a pledat, in cuvantul sau de la ceremonia de intronizare, pentru pastrarea mostenirii spirituale a predecesorilor sai, pentru comuniune si conlucrare si pentru intensificarea misiunii spirituale a Bisericii in societate. PF Daniel este, incepand de ieri, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, asa cum este prezentat, in formularea oficiala. In fata celor aflati in Catedrala Patriarhala, noul Patriarh a apreciat ca cea dintai datorie si dorinta a sa este pastrarea, pretuirea si cultivarea mostenirii spirituale a PF Patriarh Teoctist, "pilda de intelepciune si rabdare, de iubire frateasca fata de toti crestinii ortodocsi, pilda de bunatate fata de toti crestinii, fata de toti oamenii credinciosi si fata de toti oamenii facatori de pace si de bine".
Promovarea valorilor BOR prin intermediul mass-media
Misiunea celui de al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane este foarte dificila, dupa cum recunoaste chiar intaistatatorul acesteia, PF Daniel. Dupa primirea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti si asezarea in tronul patriarhal, acesta a declarat ca misiunea pe care o are este "o sarcina grea purtata pe umeri slabi !". Majoritatea liderilor BOR au fost de acord ca noul patriarh are sprijinul majoritatii liderilor religiosi din tara si din strainatate. Argumentul principal: deschiderea fata de celelalte culte si promovarea valorilor BOR prin intermediul mass-media.
Patriarhul a precizat ca "o datorie este intensificarea misiunii spirituale a Bisericii in societate, dincolo de zidurile locasurilor de cult, prin intermediul a doua retele bisericesti ortodoxe la nivel national si anume: radio si televiziune, precum si un cotidian al Bisericii".
Unitatea Bisericii
Noul patriarh a tinut sa sublinieze ca "experienta acumulata in acest sens de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, precum si de alte mitropolii sau eparhii din Biserica noastra, ne da speranta ca ceea ce este necesar poate deveni posibil". PF Daniel explica, de altfel, in cuvantarea sa ca este necesara implicarea unor "persoane si institutii" care prin coresponsabilitate si conlucrare frateasca sa ajute Biserica, pentru ca ea sa contribuie la randul sau si mai mult la viata spirituala si sociala a tarii noastre". In al doilea rand, a spus PF Daniel, grija sa constanta este promovarea comuniunii fratesti, a coresponsabilitatii si a conlucrarii cu toti ierarhii din Sfantul Sinod, pentru a pastra si apara credinta ortodoxa si unitatea Bisericii, precum si de a gasi, impreuna cu inaltii prelati si cu credinciosii, "cai si mijloace corespunzatoare pentru adancirea si imbogatirea vietii spirituale". "Aceasta societate - adesea, mai mult indiferenta decat necredincioasa - are nevoie de Biserica, intrucat are nevoie de vindecare si de comuniune spirituala, tocmai pentru ca identifica libertatea persoanei cu individualismul egoist si cu posesia lucrurilor limitate si trecatoare", a mai spus PF Daniel. Noul patriarh a mai spus ca lacasul in care a avut loc ceremonia de intronizare este vremelnic Catedrala Patriarhala, exprimandu-si increderea ca va fi ridicata Catedrala Mantuirii Neamului, dorinta a predecesorilor sai, inca nerealizata.
El si-a exprimat speranta in continuarea dialogului si a cooperarii cu alte Biserici si culte religioase, "acordand insa o atentie deosebita pastrarii dreptei credinte si tuturor valorilor traditionale ale Ortodoxiei".
Dupa discurs, PF Daniel a semnat, in Palatul Patriarhiei, Actul din Condica de Aur a Patriarhiei Romane.
Tron gol
In timpul ceremoniei, tronul rezervat Regelui Mihai a ramas gol, Majestatea Sa fiind asezata pe al treilea rand, alaturi de familia regala. Explicatia oficiala: "Nu mai suntem o monarhie si respectam actualii conducatori alesi conform Constitutiei. Astfel, cei mai importanti oameni din stat stau in primul rand, cei care au fost sefi de stat, in al doilea si, dupa aceea, familia regala care se bucura de toata aprecierea Bisericii", a precizat pentru ZIUA purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. Cu toate acestea, PF Daniel a facut un gest memorabil: in timpul sedintei solemne de la Palatul Patriarhal, el a coborat de langa presedintele Traian Basescu si l-a sarutat pe Majestatea Sa. (Petrisor CANA)
Rumoare si aplauze in Aula Patriarhala
Cateva discursuri de felicitare au provocat rumoare in aula Palatului Patriarhal. La anumiti vorbitori cum ar fi Traian Basescu sau Nicolae Vacaroiu a fost vizibila nesiguranta rostirii unor cuvinte, semn ca acele discursuri au fost elaborate si redactate de consilierii de imagine, intr-un limbaj savant sau extrem de politizat. In schimb, extrem de apreciat a fost scurtul discurs al Regelui Mihai.
Presedintele Traian Basescu a provocat uimire in momentul in care a inceput sa vorbeasca despre rolul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in lupta cu saracia si coruptia. Efectul printre auditori - clerici cu functii in protopopiate, teologi, studenti, seminaristi etc. - a fost unul de compatimire. "Un politician roman care nu a inteles nimic din crestinismul ortodox si din misiunea Bisericii Ortodoxe pe pamant, aceea de a aduce manturire sufleteasca oamenilor supusi pacatului", a fost caracterizarea facuta sefului statului de catre un student teolog care avea in piept un ecuson cu "organizator".
O si mai mare rumoare in aula Patriarhiei a produs-o discursul lui Nicolae Vacaroiu, care si-a impanat textul cu multe citate din Nicolae Iorga.
Rasete discrete ale clericilor si chiar comentarii ale unor ierahi BOR, soptite in stanga si-n dreapta a provocat Vacaroiu atunci cand a rostit sintagma "crestinism de sinteza", cu care a vrut sa compare Ortodoxia din Romania.
Regele Mihai, ovationat
In schimb, extrem de apreciat a fost cuvantul scurt si emotionant rostit de M.S. Regele Mihai. Majestatea Sa a fost aplaudata in continuu timp de mai multe minute, fapt care l-a facut pe noul Patriarh al BOR sa coboare de la masa prezidiului langa vorbitor sa-l imbratiseze si sa-l sarute in semn de pretuire.
Un gest pe care Prea Fericitul Patriarh Daniel nu la mai acordat in aceasta maniera nici unui alt vorbitor.
"Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi, intr-un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de Maine. Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa sporeasca valori binecuvantate, precum bunatatea, responsablilitatea, loialitatea si credinta ! Aceste virtuti sunt importante, in egala masura, pentru romani si pentru toti europenii. Cu totii avem nevoie unul de altul pentru a sterge urmele unui secol lipsit de ratiune si de generozitate", a spus Regele Mihai I, prezent la sedinta Sfantului Sinod din Aula Palatului Patriarhiei.
Regele Mihai a apreciat ca Biserica Ordodoxa Romana are in continuare un loc unic si fundamental in societatea romaneasca. "Ma rog la Domnul pentru buna si inspirata pastorire a Patriarhului Daniel. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a spus Regele in incheierea mesajului sau. (Silviu ALUPEI)
Constantinescu a lesinat
Fostului presedinte Emil Constantinescu i s-a facut rau pentru cateva minute, in timpul ceremoniei de intronizare a Patriarhului Daniel din Catedrala Patriarhala. "Nu mancasem de vreo 12 ore sau mai mult, de vreo 20 de ore, si am avut o usoara ameteala hipoglicemica", a precizat Constantinescu la finalul ceremoniei. El a precizat ca in momentul in care i s-a facut rau a fost sustinut de cei care se aflau pe scaunele de langa el, Regele Mihai I si fostul presedinte Ion Iliescu. (P.C.)
Decorat cu Steaua Romaniei
PF Daniel a fost decorat de presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Mare Cruce. "In sufletul meu, indiferent ce scrie in lege, dincolo de a respecta toate cultele oficiale din Romania, pentru mine Biserica Ortodoxa Romana este biserica nationala a statului roman". La randul lui, PF Daniel a declarat ca "onoarea care ni s-a facut astazi prin conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce este, in primul rand, un act simbolic al presedintelui Romaniei de cinstire si pretuire a Bisericii Ortodoxe Romane" si i-a urat sefului statului multa sanatate. "Dumnezeu sa te binecuvateze", a adaugat noul Patriarh. (P.C.)
Basescu vorbeste de programe
Prezent la ceremonie, presedintele Traian Basescu a declarat ca libertatea pe care Biserica Ortodoxa Romana a redobandit-o dupa 1989 "isi are expresia deplina" odata cu intronizarea noului patriarh. "Libertatea pe care BOR a redobandit-o dupa 1989 isi are astazi, prin alegerea intaiului statator al sau, expresia sa deplina. Sunt convins ca BOR va participa la dezbaterile si la programele care propun actiuni concrete de prevenire a saraciei, a coruptiei, afirmand totodata valorile familiei si ale solidaritatii", a mai spus presedintele. Presedintele Traian Basescu a parasit aula Palatului Patriarhal imediat dupa ce a rostit mesajul de felicitare, nemaiasistand la discursurile celorlalti invitati. Imediat dupa seful statului, a plecat si liderul PSD Mircea Geoana. (P.C.)
Mesajul premierului
Premierul Calin Popescu Tariceanu a adresat un mesaj de felicitare pentru intronizarea PF Daniel, spunand ca multi romani asteapta ca noul patriarh sa dea "o justa masura implicarii spirituale si culturale a bisericii in societate", dincolo de framantarile zilnice. "Multi dintre romani se asteapta sa dati justa masura implicarii spirituale si culturale a bisericii in societatea noastra, dincolo de framantarile de zi cu zi. Sunteti chemat sa dati dincolo de ceilalti parinti spirituali ce slujesc biserica indemnuri la armonie, demnitate si respect reciproc", a spus primul-ministru in mesajul sau de felicitare adresat noului patriarh. Premierul i-a mai spus PF Daniel ca a urmarit cu "multa admiratie" proiectele pe care acesta le-a dezvoltat in plan social. "Sa indemnati curajos la contemplarea smereniei crestine in fata celor saraci, a celor defavorizati, a celor suferinzi, a celor ce lupta pentru a reusi in proiectele lor", a mai spus Tariceanu in mesajul sau. (P.C.)
Alte articole
  Băsescu spune că "nu a avut in program" nunta de diamant a Regelui Mihai    (2008-06-11 16:09)
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari noului Patriah   de mbaratto
Credinciosii ortodocsi doresc un patriarh care sa nu fie in situatie de afurisire sau caterisire   de Romeo2004
Va fi un bun pastor sau un exagerat de fericit ?   de saccsiv
Parerea marelui duhovnic , pr. Arsenie Papacioc   de saccsiv
Se pare ca nimeni din redactie nu sesizeaza   de Juliuss
Din popor si din popoare, azi am numai ghicitoare   de Atamild
Felicitari noului Patriarh !   de dorel oprea
A r h i v a
  Instigatorul    18 comentarii
  Adomnitei, coada la Basescu    1 comentariu
  Paunescu mai important ca Liiceanu    11 comentarii
  Peremistului Nedelescu i-a cazut steagul UE in cap    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un mincinos la Cotroceni (4234 afisari)
 In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I) (2618 afisari)
 Instigatorul (2564 afisari)
 Paunescu mai important ca Liiceanu (2049 afisari)
 Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7) (1999 afisari)
 Americanii se pregatesc sa atace Iranul (597 afisari)
 In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna (403 afisari)
 Vladimir Putin, premier (323 afisari)
 Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor (212 afisari)
 Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02001 sec.