Ziua Logo
  Nr. 4048 de luni, 1 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Simpatii politice la DNA
-- Ministrul Justitiei declara ca influenta politica asupra procurorilor vine de cele mai multe ori din partea presedintelui
Controlul Inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la Directia Nationala Anticoruptie deseneaza o adevarata harta a simpatiilor politice la aceasta institutie, a declarat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Ministrul a spus ca influenta politica asupra procurorilor vine de cele mai multe ori din partea presedintelui, decat dinspre ministrul Justitiei, cel de-al doilea fiind un interpus al primului, a sustinut Chiuariu, dand exemplele "elocvente" Iliescu-Stanoiu si Basescu-Macovei.
Chiuariu a sustinut la reuniunea internationala "Procurori, democratie si stat de drept", desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, ca recentul raport al Inspectiei CSM la DNA "arata un lucru care o sa intristeze". "Toate principiile despre care ni s-a spus ca ar sta la baza reformei din 2005 au fost nesocotite. Ni s-a vorbit de distribuirea aleatorie a cazurilor si controlul Inspectiei judiciare ne arata ca acest principiu la DNA a ramas o simpla vorba goala. Dosarele sunt distribuite dupa bunul plac al procurorilor sefi. Ni s-a vorbit de principiul continuitatii, cu alte cuvinte de imposibilitatea ca un anumit dosar sa fie luat unui procuror si dat altuia. In realitate asistam la DNA la un adevarat ping-pong cu dosare, luate si date fara respectarea prevederilor legale. Ni s-a vorbit de principiul specializarii si de DNA ca de o structura de elita. Am descoperit ca procurorii DNA confunda acte procedurale simple", a afirmat Chiuariu. Mai presus de toate, a spus acesta - s-a vorbit de indepedenta si de impartialitate. "Ori asta nu are nimic de-a face cu practica de a inchide subit anumite dosare, cu actori dintr-o anumita parte a spectrului politic sau cu practica de a constitui anumite dosare, fara sa existe elementele necesare, si apoi de a le tine deschise fara a efectua acte de cercetare in cealalata parte a scenei politice", a declarat acesta.
Potrivit lui Chiuariu, controlul Inspectiei judiciare deseneaza o adevarata harta a simpatiilor politice la DNA. "Vedem cum aceste lucruri sunt folosite politic cu atat mai mult in aceste zile, in care cineva incearca sa imparta clasa politica in buni si rai, in functie de anchetele declansate de DNA. Cat de departe poate merge controlul judiciar asupra unor decizii politice?", a spus Chiuariu. Ministrul a precizat ca unele decizii vizeaza oportunitatea si sunt decizii asumate politic. "De exemplu, Guvernul sau consiliul judetean, sau consiliul local aloca fonduri unui proiect in defavoarea altuia. Astfel de decizii sunt pur politice si nu pot avea decat consecinte politice si anume sanctiunea prin vot. Ele nu pot fi supuse unui control de legalitate si nu pot fi cenzurate". Potrivit acestuia, pentru a lupta impotriva coruptiei si criminalitatii economice trebuie intelese anumite mecanisme ale vietii politice si economice intr-o democratie. "Altfel te acoperi de ridicol solicitand relatii despre cum a votat un senator la Camera Deputatilor", a mai sustinut Chiuariu. Intrebat de ziaristii prezenti la dezbateri daca va reveni cu cererea de revocare a procurorului Doru Tulus de la Directia Nationala Anticoruptie, acesta a replicat ca, in acest moment, mai importanta este discutarea raportului CSM referitor la DNA.
Exemplul "Basescu-Macovei"
Chiuariu considera ca procurorii sefi ar trebui numiti la propunerea detinatorului portofoliului Justitiei, de catre Sectia de procurori a CSM, asa cum s-a intamplat in 2004. "Din experintele ultimilor ani s-a vazut ca influenta politica asupra procurorilor vine de cele mai multe ori din partea presedintelui, decat dinspre ministrul Justitiei. De cele mai multe ori cel de-al doilea este un interpus al primului. Cazurile Iliescu-Stanoiu si Basescu-Macovei mi se par elocvente in acest sens", a declarat Chiuariu, citat de Mediafax. Ministrul a aratat ca plasarea acestei atributii in sfera presedintelui "se face printr-o interpretare extensiva, fortata a Constitutiei". Tudor Chiuariu a sustinut ca transferul atributiilor ministeriale la CSM a fost "unul excesiv" si ca Inspectia judiciara trebuia sa ramana la minister, legile Justitiei suferind modificari conjuncturale. Potrivit acestuia, legile Justitiei au fost adoptate in vara lui 2004 sub amenintarea suspendarii negocierilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana. "Totul in ultimii ani s-a facut la presiune externa si, uneori, preluand idei care nu aveau legatura cu realitatile. Grupurile interesate, in primul rand magistratii, au fost putin sau deloc consultati", a mai declarat ministrul Justitiei. Acesta a mai spus ca modificarea legilor Justitiei, "cu revenire a unor atributii la ministrul Justitiei", s-a facut in 2005 - tot sub amenintare, de data aceasta cu cea a amanarii aderarii la UE, prin asumarea raspunderii Guvernului in vara lui 2005.
Critici
Directorul Transparency International (TI) Romania, Victor Alistar, a criticat faptul ca DNA a transmis un comunicat de presa anuntand o etapa procedurala privind fosti si actuali ministri, in conditiile in care demersul era doar de competenta Presedintiei. Directorul TI a dat exemplul Frantei, care a fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru ca, intr-un caz de omor a facut public faptul ca procurorul a inceput investigarea si ca a fost arestata o persoana, al carei nume a fost dat publicitatii. "S-a dovedit ulterior, dupa cativa ani de judecata, ca omul a fost nevinovat. Pentru prejudiciul de imagine, pentru dreptul la imagine, Franta a fost condamnata. Suntem exact in aceeasi situatie. Si atunci, cine are responsabilitatea, cum se asuma ea?", a spus Alistar. La conferinta internationala pe tema revizuirii statutului procurorului in Romania au figurat ca invitati si procurorul general al Romaniei si vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, insa acestia nu au fost prezenti, primind, potrivit Mediafax, un vot de blam din partea presedintelui Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu. Ministerul Public a figurat printre organizatori, insa Biroul de presa al institutiei a negat.
Chiuariu raspunde Cotrocenilor
Tudor Chiuariu a raspuns criticilor pe care le-a formulat la adresa sa presedintele Traian Basescu, afirmand ca are aceleasi drepturi pe care le are si seful statului atunci cand critica Justitia. "Si domnul presedinte face acelasi lucru. Nu stiu de ce eu as avea mai putine drepturi decat domnul presedinte", a spus Chiuariu. Intr-o emisiune televizata, Traian Basescu a spus despre Chiuariu ca prin atitudinea sa risca sa decredibilizeze Justitia din Romania. Basescu a spus ca actiunile si declaratiile recente ale lui Chiuariu, care doreste ca ministrul Justitiei sa numeasca procurorii, sunt "acte de disperare" ale unui om care "face ce ii cere grupul care l-a numit in functie" in loc sa faca ceea ce are nevoie Justitia.
Bogdan GALCA 
Alte articole
  Replica lui Chiuariu    (Anchete, 2007-10-31)
  Diversiune pentru Tulus    (Anchete, 2007-10-04)
  Kafka la DNA    (Eveniment, 2007-09-26)
  Chiuariu acuza DNA    (Eveniment, 2007-09-25)
  Dinte pentru dinte    (Eveniment, 2007-09-19)
  Chiuariu a mancat spanac la DNA    (2008-02-29 15:25)
  Tudor Chiuariu, audiat la DNA in dosarul "Posta Romana"    (2008-02-15 15:37)
  Chiuariu catre Basescu: Am fost avocatul dumneavoastra in campania din 2004    (2007-11-01 16:55)
  Chiuariu: Refuzul presedintelui de a-l destitui pe procurorul Tulus este nejustificat si nemotivat    (2007-10-30 17:09)
  Chiuariu se discrediteaza si decredibilizeaza Guvernul si Justitia    (2007-09-25 17:01)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Wow !   de alwis46
invitatie   de meditare
A r h i v a
  Patru morti intr-un accident rutier    3 comentarii
  Blocul E24 da in continuare emotii    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un mincinos la Cotroceni (4234 afisari)
 In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I) (2618 afisari)
 Instigatorul (2564 afisari)
 Paunescu mai important ca Liiceanu (2049 afisari)
 Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7) (1999 afisari)
 Americanii se pregatesc sa atace Iranul (597 afisari)
 In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna (403 afisari)
 Vladimir Putin, premier (323 afisari)
 Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor (212 afisari)
 Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02470 sec.