Ziua Logo
  Nr. 4047 de sambata, 29 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Intronizarea Patriarhului Daniel
-- Ceremonia de investire a Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane va avea loc duminica, incepand cu ora 8.30
Peste 30 de delegatii ale diferitelor culte, din tara si din strainatate, presedintele Basescu, premierul Tariceanu, reprezentanti ai Casei Regale sunt asteptati, astazi, la ceremonia de intronizare a celui de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane
Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane". Arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca la ceremonia de intronizare vor participa, alaturi de membrii Sfantului Sinod, delegatii ale tuturor Bisericilor Ortodoxe, Bisericilor Ortodoxe Orientale, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante, Consiliului Mondial al Bisericilor si Conferintei Bisericilor Europene, ai cultelor din Romania. Concret, vor participa 30 de delegatii ale cultelor, dintre care 16 ale Bisericilor Ortodoxe, iar din cele 90 de persoane invitate, 56 sunt episcopi (ortodocsi si catolici). La eveniment mai sunt asteptati presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Regele Mihai si familia regala, delegati ai comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si alte personalitati ale vietii publice romanesti.
Randuielile de investire
Ceremonia va incepe la ora 8.15 cu Sfanta Liturghie, oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, in Catedrala Patriarhala, urmata de slujba de Te Deum (cu randuiala speciala), dupa care urmeaza intronizarea propriu-zisa a noului patriarh al BOR. Randuiala de investire a fost pastrata inca de la intronizarea primului Patriarh al BOR, Miron Cristea, a precizat Arhiepiscopul Nifon al Targovistei, citat de Mediafax.
Intronizarea va incepe cu citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, semnata de toti membrii Sfantului Sinod, urmata de inmanarea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti.
"Fiecare dintre mitropoliti are un rol bine determinat pentru inmanarea insemnelor patriarhale, care inseamna mantia patriarhala, dupa care insemnele pectorale, adica inmanarea engolpionului cu Maica Domnului, engolpionul cu mantuitorul Hristos si crucea patriarhala. Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, primul in ordinea dipticelor dupa mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va inmana carja patriarhala, care este insemnul autoritatii, potrivit randuielilor canonice", a explicat IPS Nifon.
Momentul va fi urmat de un cuvant rostit in numele Sfantului Sinod al BOR de catre IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, apoi de cuvantul PF Daniel, semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane (in Palatul Patriarhiei), sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei. Astazi dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu ii va decerna, la Palatul Cotroceni, noului patriarh Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce. Programul oficial al zilei se va incheia cu sedinta Sfantului Sinod, prin care ierarhii BOR vor "binecuvanta si consacra" ziua de 30 de septembrie ca zi a intronizarii celui de al saselea patriarh al BOR.
Alegere pe muchie de cutit
In ziua de 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales, prin vot secret, pe Inalt Prea Sfintitul Dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in postul vacant de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Colegiul Electoral Bisericesc este organismul electiv central al Bisericii Ortodoxe Romane format din ierarhii Sfantului Sinod, cate trei reprezentanti ai Eparhiilor (2 mireni si un cleric) in Adunarea Nationala Bisericeasca, membrii Adunarii Eparhiale ai Eparhiei Vacante (Arhiepiscopia Bucurestilor) si cate un decan al unei Facultati de Teologie Ortodoxe si director de Seminar Teologic Liceal din cele sase Mitropolii din tara.
Sfantul Sinod, reunit in sedinta extraordinara in dimineata aceleiasi zile, sub presedintia Inalt Prea Sfintitului Nicolae al Banatului, Mitropolitul cel mai vechi in hirotonie, a desemnat prin vot secret pe Inalt Prea Sfintitul dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Prea Sfintitul Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei drept candidati.
Dupa primul tur de scrutin, nici unul dintre cei trei candidati nu a intrunit majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate pentru a fi ales Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. A urmat un al doilea tur de scrutin la care au participat primii doi clasati, Inalt Prea Sfintitul Daniel si Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu. Dupa numararea voturilor, IPS Daniel a obtinut 95 de voturi, iar IPS Bartolomeu 66 de voturi din cele 161 de voturi valabil exprimate. In cursul serii, reunit in sedinta plenara de lucru, Sfantul Sinod a validat alegerea IPS Daniel in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In perioada de la alegere pana la investire interimatul a fost asigurat tot de Daniel, care dupa moartea patriarhului Teoctist a fost numit loctiitor de patriarh. Daniel este succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica in ultimii 21 de ani. Patriarhul Teoctist a murit in 30 iulie, la varsta de 92 de ani.
Insemnele patriarhale
Mantia
Este un vesmant lung si larg, fara maneci, ca o pelerina bogata, impodobita pe laturi cu benzi. Mantia isi are originea in mantaua monahala de odinioara, adoptata ca insemn arhieresc, deoarece episcopii (arhiereii) sunt recrutati din randurile calugarilor. Mantia simbolizeaza puterea si plenitudinea slujirii arhiereului. In Biserica Ortodoxa Romana vestimentatia Patriarhului este de culoare alba.
Crucea
Crucea pectorala este o insigna a demnitatii arhieresti, pe care arhiereul o poarta la piept nu numai in timpul serviciului divin, ci si in timpul vietii de zi cu zi. In Biserica Ortodoxa Romana dreptul de a purta cruce in permanenta il are numai arhiereul, care o poate acorda ca o distinctie si preotilor. Crucea pectorala simbolizeaza Crucea lui Hristos, semn al biruintei asupra pacatului si a mortii.
Engolpionul
Engolpionul este o insigna arhiereasca de forma unei iconite-medalion, confectionata din email, aur sau argint si infatiseaza pe Mantuitorul sau pe Maica Domnului. El se poarta pe piept, fiind legat de un lantisor trecut peste gat. Engolpionul este specific Bisericilor Ortodoxe. El simbolizeaza pecetea si marturisirea credintei cea din inima. Cand are pe el reprezentat chipul Maicii Domnului, simbolizeaza puterea mijlocitoare si ocrotitoare a Prea Sfintei Fecioare Maria.
Carja patriarhala
Carja sau toiagul pastoresc este un baston inalt confectionat din lemn sau metal, impodobit cu placute de aur, fildes sau argint. La capatul de sus se termina cu doi serpi incrustati peste care se suprapune un glob surmontat de o mica cruce. Pe maner se infasoara de obicei o marama cusuta cu fir pentru a fi mai usor de purtat. Carja simbolizeaza puterea de a pastori Biserica si autoritatea pastorala. Cei doi serpi simbolizeaza intelepciunea arhiereului. In intregimea ei, carja simbolizeaza Crucea Mantuitorului Iisus Hristos. Oferind carja Patriarhului, IPS Laurentiu spune: primiti aceasta carja patriarhala, ca sa pastoriti turma cuvantatoare a lui Hristos, a Prea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, cea incredintata Prea Fericirii Voastre, si celor ascultatori sa le fie toiag de sprijin si intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici - toiag de desteptare si indreptare.
Programul ceremoniei
8.30-10.30- Sfanta Liturghie oficiata de Mitropolitii BOR (Catedrala Patriarhala)
10.30 - 11.30 - Intronizarea Patriarhului BOR: Te Deum de intronizare, Citirea Gramatei Sfantului Sinod al BOR, inmanarea insemnelor patriarhale, asezarea in tronul patriarhal; cuvantul rostit in numele Sfantului Sinod de catre IPS Laurentiu Streza; cuvantul Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul BOR.
11.30 - 12.00 - Semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane, in Palatul Patriarhiei
12.00 - 13.30 - Sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei
16.30 - 17.30 - Conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce de catre presedintele Romaniei.
Enoriasii de rand n-au acces
Arhiepiscopul Targovistei a chemat credinciosii ortodocsi pe Dealul Patriarhiei, pentru a asista la ceremonia de intronizare, insa a explicat ca, din cauza spatiului mic, accesul acestora in Catedrala va fi interzis. "Acest sfant lacas istoric, de importanta deosebita, este asa de mic incat nu au loc credinciosi, decat cei care sunt invitati", a explicat IPS Nifon.
Delegatiile Moscovei si Vaticanului
Raspunzand unei intrebari, episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul a spus ca, din partea Patriarhiei Moscovei va participa la intronizare o delegatie condusa de IPS Filaret, mitopolitul de Minsk, alaturi de IPS Vladimir de la Chisinau si alti trei clerici. Delegatia Vaticanului ii cuprinde pe Cardinalul Walter Kasper, Monseniorul Brian Farell si pe Monseniorul Jean Claude Perisset. De asemenea, din partea Bisericii Romano-Catolice va sosi cardinalul Karl Lehmann, conducatorul de doctorat la IPS Daniel.
Nevoia unei Catedrale a Neamului
Arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, a readus, cu ocazia intronizarii celui de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inceperea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. "Mai mult ca oricand, se remarca necesitatea zidirii unei catedrale patriarhale pentru ceremoniile speciale, si nu numai. Pentru nevoile liturgice si spirituale ale centrului patriarhal, ale centrului spiritual ortodox al neamului romanesc", a declarat arhiepiscopul Targovistei.
Pagina realizata de Departamentul Eveniment-Investigatii 
Alte articole
  Patriarhul Daniel implineste 58 de ani    (2009-07-22 13:43)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Consultati DEX-ul domnior redactori   de Juliuss
Intronizare ?   de alwis46
Catedrala Neamului trebuie sa fie Catedrala Imaculatei Conceptii   de JMJ
O sa revenim sa ne rugam in catacombe ?   de saccsiv
Bobocule, bunul simt se invata si din carti ...   de Liviu2002j
AMIN 2   de Ioan Munteanu
A r h i v a
  Crucea romanilor din Timoc    3 comentarii
  Razboi pe Piata    48 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul (4607 afisari)
 Isteric show (3672 afisari)
 Faptele penale ale "eliberatorilor" sovietici (3221 afisari)
 Bucurestiul Zarazei (2795 afisari)
 Comitetul Democratic Evreiesc - o facatura comunista (2438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01828 sec.