Ziua Logo
  Nr. 4045 de joi, 27 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Miza chemarii CNSAS la Dealul Patriarhiei
Gabriel ANDREESCU 
-- Natiunile occidentale, asa cum le stim, sunt rezultatul a multi factori, printre ei, deloc marginala, prezenta marilor oameni de stat. Desigur, epoca actuala a pierdut ceva din nostalgia pentru marii barbati - sau femei - ai istoriei. Democratia moderna are centrul de greutate pe politician, prin comparatie mai versatil, conjunctural, subiectiv, gregar, mercantil. Totusi, daca oameni de stat in sensul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX si-ar gasi cu greu un loc in puzzle-ul politic actual, ceva a ramas din mitologia aferenta: principiul interesului public si demnitatea functiei. Este ceea ce au de aparat demnitarii cu functii specializate in stat chiar mai mult decat oamenii politici propriu-zisi, caci ultimii se supun obligatiei de a seduce electoratul. Demnitatea omului de stat nu e un atribut personal, ci o obligatie, sa spunem, "de serviciu".
Orice actor social care doreste sa infranga interesul public in folosul sau propriu va incerca sa-i umileasca pe demnitari. Doritori pot fi oamenii de afaceri. Invectivele la adresa unor persoane cu responsabilitati publice facute de trusturile de presa nu sunt rupte de interesele patronilor. Ceea ce in alte cazuri se intampla insa cu cat mai multa discretie, devine extrem de vizibil in cazul Bisericii Ortodoxe. Competitia acesteia cu statul este una din marile mize ale deceniului in care traim.
Ascendenta bisericii asupra statului este si miza cererilor repetate ale ierarhiei ortodoxe sa fie scutita de procedura audierii la sediul CNSAS din Dragoslavele 2-4. Nimeni nu a pus-o in discutie pana acum: nici parlamentarii, nici membrii Guvernului, nici chiar seful statului insusi. O tot repeta insa ierarhii BOR, unii dintre ei aratand un nesfarsit dispret pentru institutie.
Problematica in acest conflict de interese este plasarea de catre BOR a pionilor sai in inima institutiilor. In acest caz, domnul Laurentiu Tanase. Fosta si viitoarea cariera a domnului Tanase, secretar de stat la Culte intre 2000-2004 si lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa sunt legate de BOR. Intermezzo-ul CNSAS reprezinta o vinovata suprapunere de roluri. Domnul Tanase anunta, public, pe 20 septembrie, ca va cere colegilor ca audierea inaltilor ierarhi sa fie facuta la Patriarhie. De ce nu li s-a adresat direct, cum o face in sute de alte cazuri cand se intalnesc pe culoare sau la sedinte? De ce "ideea" trebuia sa circule prin presa? De ce aceasta declaratie care pune in discutie demnitatea CNSAS? Nu oare pentru a produce umilirea institutiei pe care o reprezenta? Ca sa intareasca impactul subliminal al mesajului, Patriarhia a avut grija sa posteze pe site un enunt bine regizat: "IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Romane l-a primit pe domnul Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS". Asimetria de statut era intarita de continuare: "intalnirea s-a realizat ca urmare a propunerii d-lui Laurentiu Tanase". Cu alte cuvinte: doar nu era ca inaltul Patriarh sa ceara el o discutie cu umilul slujbas al statului.
Prin ceea ce fac in statutul functiei lor, demnitarii ne reprezinta in relatiile cu ceilalti actori sociali. Daca ei se umilesc, unii cetateni se vor simti umiliti la randul lor. Iata de ce ideea ca membrii Colegiului CNSAS sa-si tarasca genunchii spre Dealul Patriarhiei apare urata in sine. Miza nu este insa doar etica si estetica. Ci vizeaza salvarea interesului public si a demnitatii statului.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
un dubiu   de George-Felix
Biserica ortodoxa romana s-a compromis si isi continua distrugerea..   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Episcopi, preoti, CNSAS...    13 comentarii
  Romania alaltaieri, ieri, astazi (Oltcit-Daewoo-Ford)    6 comentarii
  Pentru ca murdarirea este buna.ro    2 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand?    2007-09-20
  Dosariada din spatele alegerilor    2007-09-13
  Drept la replica    2007-09-08
  Constitutia lui Tariceanu ori constitutia lui Stoica    2007-09-06
  Un proiect care se joaca cu multe (II)    2007-08-30
 Top afisari / comentarii 
 La risc total (3823 afisari)
 Pornografie infantila in colectia lui Elton John (2711 afisari)
 Lege pentru fals (2544 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (2064 afisari)
 Episcopi, preoti, CNSAS... (1871 afisari)
 Un roman a fost ucis si alti doi raniti intr-o confruntare in centrul Romei (577 afisari)
 Oficial UE: Afirmatiile lui Basescu privind cetatenia romana pentru moldoveni "nu sunt intelepte" (295 afisari)
 Motiunea de cenzura a fost prezentata in Parlament (235 afisari)
 Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu (217 afisari)
 Protestatarii, alungati cu focuri de arma (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14914 sec.