Ziua Logo
  Nr. 4045 de joi, 27 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Episcopi, preoti, CNSAS...
Dan CIACHIR 
-- Atunci cand Arhiepiscopul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a declarat ca nu are de gand sa onoreze invitatia CNSAS-ului - a facut un act de demnitate si totodata a procedat conform canoanelor. Pentru ca orice ierarh al Bisericii isi are hirotonirea - act sacramental - de la alti episcopi, implicit de la Sfantul Sinod. Nu de la... Stat. Un episcop, inclusiv patriarhul, nu se supune decat Sfantului Sinod, si nu poate fi chemat la ordine decat de Acesta. El este inainte de toate un calugar care datoreaza ascultare nu staretului, respectiv ierarhului locului, ci Sfantului Sobor. Tot asa cum preotul de mir sau egumenul datoreaza ascultare episcopilor lor.
Domnul Laurentiu Tanase, fost ministru al Cultelor, profesor teolog, membru CNSAS - un om de isprava, altminteri -, a comis o greseala din punct de vedere canonic, solicitand noului Patriarh, PF Daniel, o "mediere" intre intaistatator si ceilalti episcopi, in sensul ca acestia sa se lase convinsi sa compare in fata Consiliului din care face parte. Pe buna dreptate, Patriarhul l-a refuzat. Domnul Laurentiu Tanase ar fi trebuit sa se adresesze Sinodului, intrucat conducerea Sfintei noastre Biserici este soborniceasca, si nici nu poate fi altfel.
Biserica este o institutie divino-umana, iar episcopul (ca si preotul) este consacrat exclusiv de Aceasta. Statul, de la Cuza incoace, structura eminamente laica, are dreptul de a-i conferi un "decret de recunoastere". El poate zadarnici o alegere de episcop, cum s-a intamplat in 1943, cu parintele Benedict Ghius, dar nu si o hirotonire de ierarh, care, repet, constituie un act sacramental, nu administrativ.
Aratam ca episcopul este inainte de toate calugar. Iar un calugar este un mort din punct de vedere civic si civil. El nu poate fi judecat decat potrivit canoanelor bisericesti, de catre Sfantul Sinod; tot asa cum preotul nu poate fi judecat decat de Consistoriu. Desigur, ambii pot fi tradusi in fata justitiei mundane, dar numai in calitate de... simpli cetateni; de obicei dupa ce au fost caterisiti. Sa nu uitam ca justitia laica opereaza cu notiunea de delict, in timp ce justitia bisericeasca are in vedere pacatul. Perspectiva canoanelor este patern-duhovniceasca, nu expres punitiva, motiv pentru care oscileaza intre acrivie si pogoramant.
Au propus unii sa vina Mahomed la munte; adica oamenii CNSAS-ului sa ia drumul Patriarhiei si "audierile" sa aiba loc acolo. Pai, asta n-ar insemna decat "aceeasi Marie cu alta palarie", intrucat iarasi s-ar incalca grav canoanele. Punerea la dispozitia Sinodului a documentelor privitoare la "colaborarea" unor ierarhi cu fostul regim sau cu Securitatea ar fi o solutie, in cazul in care judecata va fi exclusiv opera Sinodului; atat in cazul ierarhilor, cat si al preotilor. Ziarele ar putea sa tipe linistite, mai ales ca dupa raurile de scurgeri de informatii de la CNSAS, care nu puteau fi decat consecinta unor sume de bani, nu stiu ce "autoritate morala" va mai fi avand aceasta institutie. Toti clericii, de la diacon la episcop, isi au hirotonia de la Dumnezeu. De ce a ingaduit Acesta sa existe ierarhi si preoti "colaboratori"? - intrebati-L. Au existat in Biserica, de-a lungul veacurilor, situatii si mai grele, dar corabia Ei nu s-a oprit in loc din drumul spre mantuire pentru ca acelasi Dumnezeu "o pazeste nebiruita de portile Iadului in veci".
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Parca asa era si la PCR, pina nu te dadeau afara , nu puteai sa fii judecat.   de titi comanescu
Decretul din 1959 a fost dat tocmai pentru ca Biserica ajuta rezistenta anticomunista.   de Romeo2004
Interpretare eronata!   de Rollo
Intorsul din condei ...   de gili
daca...   de un hombre sincero
Foarte frumos spus domnule.....citez :   de alwis46
Usor cu pianu pe scari !!!   de Ghita Bizonu'
Pocaiti-va..   de Virgil Ciuca
Slujitorii diavolului   de Virgil Ciuca
Hilara   de FB
act de deminitate?   de Arcturus
Nu sunt de acord cu aceasta idee   de Virgil1968
Admirabila punere de punct la punct...   de irismister
A r h i v a
  Miza chemarii CNSAS la Dealul Patriarhiei    2 comentarii
  Romania alaltaieri, ieri, astazi (Oltcit-Daewoo-Ford)    6 comentarii
  Pentru ca murdarirea este buna.ro    2 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Despre armeni    2007-09-20
  Resentimente    2007-09-14
  Neomitocania    2007-09-06
  Curentul pro-Anania    2007-08-30
  Grigore Cartianu fata cu reactiunea    2007-08-23
 Top afisari / comentarii 
 La risc total (3823 afisari)
 Pornografie infantila in colectia lui Elton John (2711 afisari)
 Lege pentru fals (2544 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (2064 afisari)
 Episcopi, preoti, CNSAS... (1871 afisari)
 Un roman a fost ucis si alti doi raniti intr-o confruntare in centrul Romei (577 afisari)
 Oficial UE: Afirmatiile lui Basescu privind cetatenia romana pentru moldoveni "nu sunt intelepte" (295 afisari)
 Motiunea de cenzura a fost prezentata in Parlament (235 afisari)
 Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu (217 afisari)
 Protestatarii, alungati cu focuri de arma (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15649 sec.