Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Masacrul de la Katyn, comemorat
Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, s-a deplasat, ieri, la Katyn, in Rusia, pentru a aduce un omagiu celor 22.500 de ofiteri polonezi asasinati in 1940 de NKVD, din ordinul lui Stalin, transmite Rompres. Vizita, de altfel o premiera pentru seful de stat polonez, a avut loc la o data simbolica pentru polonezi, Rusia invadand, la 17 septembrie 1939, estul Poloniei pentru a imparti teritoriul acestei tari cu Germania nazista. Masacrul de la Katyn a fost dezvaluit pentru prima oara de nazisti, care au descoperit gropile comune dupa anularea Pactului germano-sovietic si invadarea URSS in 1941. URSS a respins imediat responsabilitatea masacrului, atribuindu-l nazistilor. Abia in aprilie 1990, presedintele sovietic Mihail Gorbaciov a admis responsabilitatea URSS. (D.E.)
Karamanlis, inca un mandat
Presedintele grec, Carolos Papulias, l-a insarcinat, ieri, pe premierul Costas Karamanlis sa formeze un nou Guvern, in urma alegerilor legislative de duminica. Potrivit rezultatelor anuntate ieri, partidul premierului grec, Noua Democratie, a obtinut 41,9% din voturile exprimate si 152 de mandate in noul Parlament, fiind urmat de Partidul Socialist Panelen (Pasok), cu 38,1% din sufragii, respectiv 102 mandate. Partidul Comunist (KKE) a intrunit 8,1% din voturi, urmand sa dispuna de 22 de locuri in noul Legislativ, iar coalitia stangii radicale, SYRIZA, a obtinut 5% si 14 mandate parlamentare. LAOS (Alarma Populara Ortodoxa) a obtinut 3,5% din voturile exprimate, ceea ce urmeaza sa-i asigure pentru prima data in istoria sa intrarea in Parlament, unde va dispune de 10 locuri. (D.E.)
Lugovoi, de mana cu Jirinovski
Vanat de Londra in cazul Litvinenko, fostul agent KGB, Andrei Lugovoi, a fost inclus, ieri, pe lista candidatilor Partidului Liberal Democrat (PLD) la alegerile parlamentare programate sa se desfasoare in Rusia la inceputul lunii decembrie. Considerat de autoritatile britanice drept principalul suspect in cazul asasinarii, in noiembrie, anul trecut, a lui Litvinenko, Lugovoi figureaza pe locul al doilea pe lista candidatilor formatiunii ultranationaliste conduse de Vladimir Jirinovski. Nominalizarea lui Lugovoi "este raspunsul nostru la propunerea imprudenta" ca Rusia sa-si modifice constitutia pentru a permite extradarea acestuia, a declarat Jirinovski pentru Interfax. Moscova a refuzat cererea avansata de Londra in vederea extradarii lui Lugovoi pentru a fi judecat in cazul Litvinenko, motivand ca legea sa fundamentala nu permite acest lucru. (D.E.)
Bombardierele rusesti, din nou in actiune
Bombardierele strategice rusesti vor face o serie de zboruri de antrenament cu realimentare aeriana, in timpul exercitiului, programat pentru perioada 18-21 septembrie, a declarat, ieri, un oficial al Fortelor Aeriene ruse. "Pe parcursul exercitiilor din 18-21 septembrie, bombardiere strategice rusesti Tu-160, Tu-95 si Tu-22M3, si avioane cisterna Il-78 vor desfasura zboruri de lunga durata, de zi si de noapte, cu realimentare in aer," a declarat colonelul Aleksandr Drobisevski, citat de Mediafax, precizand ca general-maiorul Pavel Androsov, comandantul departamentului de aviatie strategica din cadrul Fortelor Aeriene rusesti, va coordona exercitiul. Moscova a anuntat la jumatatea lunii august ca zborurile de rutina ale bombardierelor strategice vor fi reluate si vor avea caracter permanent, arealele patrulate cuprinzand si zone de tranzit si de productie economica. Conform mai multor surse, Fortele Aeriene rusesti dispun in prezent de 141 de bombardiere Tu-22M3, 40 de bombardiere Tu-95MS si 14 avioane Tu-160. (D.E.)
Civili ucisi la Bagdad
Agentii de securitate care escortau un convoi al Departamentului de Stat american au ripostatunui atac comis intr-un cartier din Bagdad, omorand noua civili, relateaza Washington Post.
Convoiul a fost tinta unui atac armat, duminica dupa-amiaza, in cartierul Mansur, din Bagdad, garzile de securitate fiind nevoite sa deschida focul intr-o zona rezidentiala. Tirurile s-au soldat cu uciderea a noua civili.
Oficialii irakieni sustin insa ca reactia agentilor de securitate a fost exagerata. "Guvernul irakian va investiga incidentul si probabil va retrage autorizatia companiei de securitate", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului irakian de Interne, semnaland ca "agentii de securitate au deschis focul la intamplare spre civili. Este vorba de o crima", a concluzionat oficialul irakian. (D.E.)
Nou procuror general in SUA
Presedintele american, George W. Bush, a decis sa il numeasca la conducerea Departamentului de Justitie pe fostul judecator federal Michael Mukasey, in locul procurorului general demisionar Alberto Gonzales, relateaza Washington Post, citat de Mediafax.
Nominalizarea lui Mukasey, in varsta de 66 de ani, considerat un conservator si un judecator cu autoritate in probleme de securitate nationala, urma sa fie anuntata ieri, data la care a intrat in vigoare demisia lui Gonzales, precizeaza publicatia citata.
Un consilier republican a precizat ca Bush l-a ales pe Mukasey dupa ce liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat ca va bloca eventuala nominalizare a altui posibil candidat, Theodore Olson.
(D.E.)
Bumerangul actiunii anti-siriene
Mass-media internationale continua sa dezvaluie noi aspecte inedite despre atacul celor opt avioane israeliene asupra bazei secrete din nordul Siriei, dar Israel continua sa pastreze tacerea. Deputata Zahava Gilon, presedinta fractiunii parlamentare a partidului de Opozitie "Meretz", s-a adresat ieri lui Manahem Mazuz, Consilierul juridic al Guvernului, cerandu-i sa preseze asupra premierului Ehud Olmert ca acesta sa dezvaluie in Comisia de Securitate si Externe a Knessetului informatii privind atacul aerian anti-sirian. Controlul Parlamentului asupra Executivului trebuie sa fie respectat, a cerut deputata. Initiativa deputatei a displacut nu numai guvernantilor, ci si sefului Zahavei Gilon, Iossi Beilin, fost ministru de Externe, actualmente presedintele Partidului "Meretz", care a spus ca exista momente in viata unui stat cand limbutia dauneaza. Tesu SOLOMOVICI
A r h i v a
  Plan de atac iminent asupra Iranului    27 comentarii
  Al-Queda vrea sa extermine Occidentul    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01133 sec.