Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Descoperire unica in arealul fostei provincii Dacia
Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea
-- In localitatea Izvoarele, jud. Mehedinti, arheologii de la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin au facut o descoperire unica in arealul fostei provincii Dacia: o bazilica paleocrestina, valoros document istoric privind calitatea si amploarea locuirii daco-romane din secolul al IV-lea.
Inundatiile puternice din vara anului 2006 au erodat suprafete intinse din malul Dunarii. Asa au aparut, in apropierea km fluvial 860, din satul Izvoarele, urme de piatra, caramizi, tigle si olane ce dateaza din epoca romana. "Primul gand al nostru a fost ca am descoperit locul unei cetati romane necunoscute pana acum, ridicata in perioada de dupa parasirea Daciei de catre romani. In sectorul oltean al Dunarii sunt numeroase asemenea cetatui, avanposturi romane la nordul Dunarii", ne-a declarat dr. Ion Stanga, directorul Muzeului Regiunii Portilor de Fier.
Sapaturile arheologice de salvare, initiate de Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, au scos la iveala cu totul altceva: urmele unei zidarii ce nu puteau apartine unei constructii militare, fiind foarte subtiri. "Zidurile circulare descoperite la inceput ne-au dus cu gandul la un edificiu civil sau religios. Monedele descoperite in stratul de cultura ne dateaza constructia, cu siguranta, in secolele IV-V d.Ch. Treptat, cercetarea arheologica ne-a confirmat ca avem de-a face cu o bazilica paleocrestina", afirma Costi Para, restaurator si responsabil de santier.
"Avem documentat arheologic faptul ca, la nordul Dunarii, romanii si-au pastrat o zona de influenta de 15-20 km in adancime, zona presarata cu fortificatii si posibile asezari omenesti. Descoperirea acestei bazilici paleocrestine constituie un document istoric capital privind intensitatea locuirii populatiei daco-romane la nordul Dunarii, dupa retragerea aureliana. Daca la sud de Dunare sunt cunoscute multe asemenea bazilici - tot in marile fortificatii romane tarzii -, o singura bazilica paleocrestina mai cunoastem, cu certitudine, la nordul Dunarii - insa intr-o cetate, la Sucidava (Celei). Noua descoperire, constructie impunatoare in comparatie cu cele cunoscute la sudul Dunarii, presupune existenta obligatorie, in apropiere, a unei comunitati crestine puternice, grupate intr-o asezare rurala (sat) destul de intinsa. Numarul mare de monede, ceramica specifica secolelor IV-V p. Ch. ne sugereaza existenta unei intinse asezari rurale, strans legata economic si spiritual de lumea romana sud-dunareana", precizeaza dir. Stanga. Cercetarile arheologice vor continua la Izvoarele si in anii urmatori.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Ionion   de synd
Ma mir de ivanivan   de the
pt. ionion   de invechit
Decebal ultima data a avut un vis :   de ionion
Dupa asemenea stire mai urmeaza decretul lui Vadim ca Isus a fost de origine romana   de ionion
Exceptional!!   de caracadilca
Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea ? Crestina, crestina ? cat de crestina ?   de ionion
A r h i v a
  O.J. Simpson din nou dupa gratii    1 comentariu
  Microsoft a pierdut procesul cu UE    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01041 sec.