Ziua Logo
  Nr. 4033 de joi, 13 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Phenianul, tap ispasitor
Ileana CORNEA 
-- Cu o saptamana in urma, mass-media din intreaga lume erau, din nou, cu ochii si urechile pe Israel, nu atat din cauza conflictului de la granita cu Gaza, care e ceva cat se poate de real, de cotidian si de alarmant, cat din cauza unui presupus atac aerian nocturn asupra Siriei. Multe publicatii si posturi de televiziune chiar si-au supraestimat flerul, sugerand posibilitatea izbucnirii unui nou razboi in Orientul Mijlociu.
Damascul a confirmat, imediat dupa raidul israelian la frontiera de nord a Siriei, ca nu au existat nici victime, nici pagube materiale. Abia dupa o saptamana, presa americana a vorbit despre existenta unui crater in presupusa zona survolata de aviatia israeliana. Nu s-a precizat, in mod oficial, numarul aparatelor care au violat spatiul aerian al Siriei, iar toate relatarile privind traseul aparatelor israeliene intruse au avut la baza relatarile unor martori oculari. Termenul este cam impropriu in acest caz, intrucat martorii "oculari" povesteau ca au "auzit" cinci avioane. Tot dinspre Damasc s-a mai vorbit despre faptul ca avioanele israeliene au depasit, in incursiunea lor deasupra Siriei, viteza supersonica, si ca antiaeriana siriana a ripostat. In Israel, responsabilii politici, in frunte cu Ehud Olmert, s-au declarat cu totul pe dinafara incidentului. Totusi, surse militare israeliene au declarat, la cateva ore bune dupa declansarea valului de speculatii, ca Israelul desfasura, in acea perioada, "o aplicatie" majora deasupra teritoriului Turciei, stat musulman invecinat Siriei si aflat in relatii bune cu statul evreu. Ar fi fost o varianta posibila si destul de credibila ca, pe timp de noapte, avioanele israeliene sa fi intrat, in mod neintentionat, in spatiul aerian al Siriei. Era, de asemenea, posibil, dar mai putin probabil, ca Israelul sa fi avut in intentie testarea unui nou tip de arma si sa fi ales portiunea de la frontiera nord-siriana drept cobai. De asemenea, in unele opinii, putea fi vorba de o demonstratie de forta cu caracter preventiv, din partea Israelului. Cei mai multi analisti si reprezentanti ai mass-media au mers pe o a patra varianta, conform careia incursiunea aeriana israeliana a fost perfect voita si ca au fost vizate tinte militare prestabilite. Voci de la Washington au declarat ca, cel mai probabil, tintele vizate saptamana trecuta de Israel sunt depozite de armament livrat de Iran militiilor Hezbollah prin intermediul Siriei.
Pragmatice, Statele Unite au pornit in apararea cauzei israeliene, profitand, in acelasi timp de ocazie, pentru a mai pune o cocoasa in carca Phenianului si de a acuza - iarasi -, aparent neintentionat, Iranul si Siria, de ambitii nucleare. Oficiali de la Washington au explicat ca Israelul ar fi executat recent zboruri de recunoastere deasupra teritoriului sirian, fotografiind posibile instalatii nucleare suspectate de Israel ca ar functiona cu material livrat de Coreea de Nord. Aceste manevre ar fi fost consecinta suspiciunilor israeliene ca Phenianul livreaza Siriei si Iranului "putinul material nuclear care i-a ramas". Evident, pana in prezent, Israelul nu a prezentat nici o dovada in legatura cu presupusul trafic de armament nuclear dinspre Coreea de Nord. Si ar fi si cam greu de gasit asemenea dovezi, tinand cont ca atat Siria, cat si Iranul se aprovizioneaza gospodareste, de mult si pe fata, cu arme rusesti. Iar daca nord-coreenilor le-a ramas "putin" material nuclear, acesta e cu siguranta contabilizat si monitorizat de ONU si de SUA pana la ultima particula. Practic, Phenianul nu e in masura sa inarmeze pe nimeni, ceea ce, din punct de vedere material, e un mare dezavantaj pentru poporul nord-coreean are traieste, in marea sa majoritate, la limita saraciei.
In urma cu doua zile, Siria a depus o plangere la ONU impotriva Israelului.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
ZEN,   de haril
Message in a bottle   de Zen
Sarmana neispasita   de Ion Caramache
soarta trista a poporului nord coreean   de CHIORU
Bre, da' voi a ti auzit de "provocari"...   de Zen
A r h i v a
  "Davos-ul Europei de Est"    
  "Inspaimantatoarele zile" ale noului an evreiesc 5768    13 comentarii
  Dosariada din spatele alegerilor    3 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secretul secretului de la Fatima (9600 afisari)
 Decimarea "Bisericii KGB" (4146 afisari)
 Al saselea Patriarh (3864 afisari)
 Hotul ghinionist (3104 afisari)
 "Inspaimantatoarele zile" ale noului an evreiesc 5768 (3092 afisari)
 M. Dinescu: Arhiepiscopul Andrei Andreicut a primit verdict de politie politica (1073 afisari)
 Pavarotti a vrut sa se sinucida in ultima luna de viata (351 afisari)
 Clanul lupilor (Volkodav iz roda serykh psov) (295 afisari)
 Autorizarea proiectului Rosia Montana, suspendata (101 afisari)
 Nastase vrea conducere colectiva pentru PSD (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88449 sec.