Ziua Logo
  Nr. 4031 de marti, 11 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O noua strategie de politica externa?
Adrian SEVERIN 
-- Reuniunea anuala a sefilor de misiuni diplomatice ale Romaniei a prilejuit lansarea unei "noi strategii de politica externa", prezentata in liniile ei esentiale de catre ministrul de resort. In realitate, ceea ce a declamat seful diplomatiei romane nu a fost nici strategie, nici nou, nici politica externa.
In primul rand este de observat utilizarea abuziva a cuvantului strategie in discursul politic romanesc. O strategie presupune definirea unor obiective ultime care circumscriu directiile principale de actiune, se bucura de o minima stabilitate in timp si implica planificarea si determinarea unui context favorabil creat prin mobilizarea mijloacelor de natura a permite parcurgerea unor etape intermediare catre tinta finala. Obiectivul strategic de politica externa a Romaniei dupa schimbarea de regim din 1989 a fost consolidarea independentei, garantarea securitatii nationale si obtinerea accesului la resursele bunastarii prin iesirea din sistemul mondial sovietic si intrarea in aliante cu SUA si Europa Occidentala. De asemenea, strategia romaneasca viza desavarsirea proiectului national romanesc in conditiile specifice epocii post-moderne si post-nationale, prin integrarea in UE ca uniune economica si politica. In acest context doar doua doctrine au fost lansate in ultimii saptesprezece ani: "doctrina cercurilor concentrice" (vecini, lideri regionali, actori globali), in 1997 si "doctrina axei" (Bucuresti-Londra-Washington), in 2004.
Care sunt obiectivele acestei asa-zise strategii ce ni se propune acum? Sa avem un cuvant mai greu de spus in UE; sa nu contrapunem relatiile SUA celor cu UE; sa relansam relatia romano-rusa in afara oricaror clisee. Acestea nu sunt o strategie ci doar intentii pioase exprimate exact prin recurgerea la clisee.
UE, SUA, Rusia. Nimic nou aici. Si de ce ar trebui ceva nou cand vechea strategie nu a fost dusa pana la capat? Lasand la o parte faptul ca dupa intrarea in UE politica europeana nu mai este externa ci interna, consolidarea influentei in aliantele si organizatiile in care Romania este membru nu constituie o abordare noua ci consecinta logica a pasilor facuti in cadrul proiectului actual. Acest proiect nu si-a pierdut valabilitatea. Decat sa ne mandrim ca incepem mereu cate ceva mai bine ne-am propune cu mandrie sa terminam cu bine ceea ce am inceput.
In fine, asa-zisa strategie nu are legatura cu politica externa ci cu cea interna. Cum putem vorbi oare serios de intarirea influentei Romaniei in UE cand nu avem nici o viziune proprie in legatura cu Europa politica - frontiere, competente, institutii, modalitati de luare a deciziei, regim politic, resurse etc. - iar oamenii pe care ii trimitem acolo sunt selectionati fie pe criterii clientelare fie in functie de luptele interne din partide?! Cum sa tinem in echilibru relatia transatlantica cand Palatul Victoria si Palatul Cotroceni au facut din ea terenul luptelor interne orientate de interese oligarhice?! Cum sa insanatosim relatia cu Rusia cand ea este in acelasi timp supraincalzita ocult, in plan economic, de entuziasmul vinovat al grupurilor oligarhice transnationale si compromisa public, in plan politic, de retorica populista a unui sef de stat care spre a-si consolida popularitatea interna stimuleaza rusofobia?!
In atari circumstante strategiile zise de politica externa nu sunt decat alte povesti pentru gadilarea orgoliului national si abaterea atentiei publice de la incapacitatea clasei politice de a transpune un interes national pe care nu stie sa il identifice, intr-o actiune externa coerenta pe care nu stie sa o aseze deasupra rivalitatii agendelor private.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Categoria Emil Bobu?   de don giovanni
O noua strategie de politica externa   de John.Valjean
Strategii externe   de neamtu tiganu
A r h i v a
  America 9/11 si marea cacealma a lui Bush    20 comentarii
  Lustratia, ultimul bluff    10 comentarii
  Dr. Exergian, Dr. Ghemigian si spiritul basescian    8 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Alegerile europarlamentare - un test european    2007-09-04
  Polemica falsa a falsilor democrati    2007-08-23
  Irationalism, antipartidism, antiparlamentarism    2007-08-22
  Impostura democrata a pretinsei "societati civile"    2007-08-21
  Cu impostorii nu se polemizeaza    2007-08-20
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears s-a facut de ras la gala premiilor MTV (3497 afisari)
 Cu turma de oi pe Autostrada Soarelui (3095 afisari)
 Blestemul Armatei de teracota (3064 afisari)
 Portretul viitorului Patriarh (3019 afisari)
 Pentru cine vorbeste ben Laden? (2952 afisari)
 Liberation: Liderul teroristilor a folosit un numar de telefon inregistrat in Romania (527 afisari)
 Salariile diplomatilor ar putea fi majorate (206 afisari)
 ULTIMA ORA: Doi militari romani au fost raniti in Irak (121 afisari)
 Ministrul Silaghi, reclamat la Parchet pentru abuz in serviciu (112 afisari)
 Consulul roman de la Chisinau, Alexandru Rus, nu mai revine la post (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15603 sec.