Ziua Logo
  Nr. 4031 de marti, 11 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Scoala, lipitoare politica
-- Prefectul Capitalei "moare" de grija scolilor, pregatind terenul pentru alegeri * Deaconescu (foto) arata cu degetul catre primari, insa lauda "generozitatea" Ministerului Educatiei
La o saptamana de la investirea in functia de prefect al Capitalei, Catalin Deaconescu a simtit nevoia sa reia discutiile fara rezultat pe tema scolilor si gradinitelor din Bucuresti. Reprezentantii Inspectoratului Scolar si ai primariilor de sector au fost de cel putin sapte ori in acest an la sedintele convocate de Deaconescu - pe atunci subprefect - pentru rezolvarea situatiei aberante in care se afla fondurile alocate de Guvern pentru construirea gradinitelor.
Banii pe hartie ajung greu la primarie
Pe scurt, din bugetul de stat au fost distribuite primariilor de sector, in sedintele Executivului din 30 martie si 27 iunie, sume importante pentru extinderea corpurilor de cladire existente, numai ca legea prevede termene de pana la sase luni pentru achizitia lucrarilor. In aceste conditii, banii nu pot fi utilizati decat din momentul inceperii constructiilor, respectiv septembrie si decembrie, iar autoritatilor nu le ramane in tot acest timp decat sa se certe. Astfel, in timp ce Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar dau vina pe edili ca nu sunt capabili sa cheltuiasca banii, alesii locali ii acuza pe primii de demagogie.
Inspectori scolari in constructii
Deveniti brusc si specialisti in constructii, inspectorii scolari nu uita nici de fondurile alocate de Banca Europeana de Investitii pentru consolidarea antiseismica si modernizarea a 102 scoli, criticandu-l pe peimarul general ca nu este in stare sa angajeze constructori. In replica, edilul Capitalei spune ca licitatiile au fost reluate de mai multe ori, fara rezultat insa, pentru simplul motiv ca toate firmele de profil lucreaza deja la primele 23 de scoli licitate. Cum alte firme nu corespund exigentelor impuse de BEI, operatiunea ramane blocata pana la "rezolvarea" lotului norocos.
23 de "obiective" neautorizate
"Scolile din Bucuresti sunt nepregatite sa primeasca elevii in conditii optime la 17 septembrie, cand incepe noul an de invatamant", a declarat Cristian Alexandrescu, seful ISMB. La insistenta jurnalistilor, acesta a recunoscut, insa, ca s-a referit, de fapt, la situatia critica a unitatilor incluse in programul BEI si pentru care "lucrarile nu au putut fi contractate din cauza ca nu au iscat interes din partea constructorilor". Pana la urma, chiar si in cazul acestora, Alexandrescu a admis ca este vorba doar despre "obiective" neautorizate, adica "scoala a primit avizul sanitar, mai putin atelierul sau sala de sport".
Finantari politice
Prefectul Deaconescu (PNL) i-a cantat in struna sefului ISMB, prin nominalizarea scolilor nr. 148, "Iuliu Maniu" si "Dimitrie Gusti" la categoria "dezastru", insa a revenit si el ulterior, spunand ca se refera la unitatile din programul BEI. In privinta sumelor alocate de Guvern, prefectul a anuntat ca 80% din acestea vor fi folosite de primari pana la sfarsitul anului. Finantarile au un profund substrat politic, intrucat investitiile vor fi gata pentru anul scolar 2008-2009, exact in prag de alegeri.
Ontanu, laudat
El s-a declarat multumit de autoritatile Sectorului 2, unde primarul Neculai Ontanu (PSD) a alocat fonduri de la bugetul local si pentru reparatiile unitatilor cuprinse in programul BEI, fapt ce a ajutat la finalizarea lucrarilor si refacerea unor spatii degradate.
Primarul Ontanu ne-a declarat ca toate cele 44 de gradinite au beneficiat de investitii locale de 28,2 milioane de lei, iar scolile au primit peste 40 milioane lei, tot din bugetul local. Fondurile de la Guvern pentru construirea a 19 gradinite au fost obtinute de la ISMB numai dupa ce edilul a facut scandal in presa, la jumatatea lunii iulie. Lucrarile vor incepe la 1 octombrie si vor fi gata abia anul viitor, cand se va solutiona criza locurilor in gradinite. Mihaela Ciho, inspector-sef ISMB - Sector 2, a anuntat suplimentarea cu circa 700 de locuri la prescolari, pana la inceperea scolii, insa tot ramane un deficit de circa 1200 de locuri.
Negoita, evitat
Singurul primar care va acoperi in sectorul pe care il conduce intregul necesar de locuri pentru prescolari, Liviu Negoita (PD), a fost "uitat" de Deaconescu la capitolul "realizari". La inceperea scolii, copiii din Sectorul 3 vor avea asigurate inca 1850 locuri la gradinite, iar pana la sfarsitul anului, alte 575, astfel ca deficitul de 2391 de locuri va fi sters. In prezent sunt in constructie 13 gradinite noi, dintre care 8 aproape gata, iar 5 in stadiu de deschidere a santierului. Investitiile totale sunt de 57,8 milioane de lei, din care 21,5 milioane de la bugetul de stat si 36,4 milioane din bugetul local. Anul trecut, in afara de reabilitarea celor 19 gradinite, Negoita a reusit sa construiasca doua cladiri noi.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 266  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears s-a facut de ras la gala premiilor MTV (3497 afisari)
 Cu turma de oi pe Autostrada Soarelui (3095 afisari)
 Blestemul Armatei de teracota (3064 afisari)
 Portretul viitorului Patriarh (3019 afisari)
 Pentru cine vorbeste ben Laden? (2952 afisari)
 Liberation: Liderul teroristilor a folosit un numar de telefon inregistrat in Romania (527 afisari)
 Salariile diplomatilor ar putea fi majorate (206 afisari)
 ULTIMA ORA: Doi militari romani au fost raniti in Irak (121 afisari)
 Ministrul Silaghi, reclamat la Parchet pentru abuz in serviciu (112 afisari)
 Consulul roman de la Chisinau, Alexandru Rus, nu mai revine la post (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01014 sec.