Ziua Logo
  Nr. 4030 de luni, 10 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Schroder ataca Polonia de la Moscova
-- Fostul cancelar german a criticat pozitia Varsoviei de rezistenta la presiunile rusesti
Fostul cancelar german, Gerhard Schroder, a sugerat, la Moscova, ca Uniunea Europeana a devenit "ostaticul intereselor nationaliste antirusesti ale unora dintre membrii UE" referindu-se la Polonia, relateaza agentia Interfax preluata de Mediafax. Schroder, aflat la Moscova pentru lansarea unei carti de memorii, a afirmat ca Uniunea Europeana aplica standarde duble in privinta scutului antiracheta american si a exporturilor de carne poloneza catre Rusia. Cu putina vreme inainte sa i se incheie mandatul de cancelar, Gerhard Schroder a semnat cu presedintele rus Putin un acord pentru construirea unui oleoduct direct Rusia-Germania prin Marea Baltica. Dupa incheierea mandatului de cancelar, Gerhard Schroder a devenit unul din directorii consortiului care urmeaza sa construiasca aceasta conducta.
Discurs anti-Polonia
"Acest lucru se refera la liderii polonezi si liderii anumitor tari UE", a spus el, adaugand ca "Uniunea Europeana trebuie sa respinga aceste interese nationaliste inguste, pentru a scapa de tendintele" care obstructioneaza dezvoltarea relatiilor Rusiei cu UE si integrarea europeana. Referindu-se la intentia Statelor Unite de a amplasa in Europa un sistem defensiv antiracheta, Schroeder a afirmat ca "totul este prezentat ca si cum ar fi numai o problema a Poloniei, Cehiei si Statelor Unite si nu o problema a intregii Uniuni Europene. "Lipsa de logica a acestor declaratii poate fi dovedita de faptul ca diferendul privind vanzarile de carne din Polonia in Rusia este descris drept un conflict la nivel european", a adaugat el.
"Anumiti membri UE folosesc pozitia Uniunii Europene pentru a-si rezolva propriile probleme", a mai spus fostul cancelar german. "Acest lucru afecteaza integrarea la nivel european, pentru ca este in interesul Europei sa uite uneori interesele tarilor. Multe vor depinde de felul in care vom fi in stare sa ne convingem partenerii din UE ca apartenenta la Uniunea Europeana inseamna sa isi aminteasca si de interesele comune", a adaugat el.
Schroder vrea o Rusie puternica
Mai multi analisti politici rusi au sugerat, recent, ca relatiile dintre Rusia si UE "se afla intr-o criza evidenta si au ajuns intr-un blocaj". Viaceslav Nikonov, presedintele fundatiei Polity, a comparat UE cu o caravana, citand un proverb oriental, conform caruia "o caravana nu poate merge mai repede decat cea mai lenta camila".
"Mai multe camile foarte lente au aparut in Uniunea Europeana in ultima vreme, iar unele dintre ele merg chiar in alta directie", a apreciat el. "Cele mai lente camile nu incetinesc doar integrarea ruso-europeana, ci complica si situatia din interiorul UE", a adaugat Nikonov. Situatia de criza s-a manifestat in mod evident la ultimul summit UE-Rusia, ale carui principale subiecte au fost "livrarile de carne bivol argentinian catre Rusia prin Polonia si practica guvernului eston de a excava mormintele eroilor din al Doilea Razboi Mondial", a spus Nikonov. "Este evident ca agenda relatiilor ruso-europene trebuie sa fie alta", a adaugat el.
Schroeder a recunoscut ca Rusia se confrunta si cu unele probleme, dar a apreciat ca, in absenta politicilor actualei conduceri de la Moscova, situatia interna si externa s-ar fi inrautatit. "Trebuie sa ne gandim unde s-ar fi aflat Rusia astazi daca s-ar fi perpetuat haosul din anii '90. Noi, europenii, trebuie sa sustinem Rusia si stabilitatea in Rusia", a adaugat el.
Alegeri anticipate la Varsovia
Deputatii polonezi au decis vineri seara sa dizolve parlamentul, provocand astfel automat alegeri legislative anticipate in octombrie, cu doi ani inainte de termenul prevazut, informeaza Rompres. La capatul unei indelungate si furtunoase dezbateri, 337 de deputati s-au pronuntat in favoarea dizolvarii adunarii legislative, 54 au fost impotriva, iar 20 s-au abtinut de la vot. Cei circa 30 de milioane de alegatori polonezi urmeaza sa fie convocati de presedintele Lech Kaczynski, care are la dispozitie 45 de zile pentru a organiza scrutinul. Data cea mai probabila a alegerilor este estimata a fi 21 octombrie.
George DAMIAN 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
PrEtenii la nevoie se ... CUNOASTE (!)   de Dan Ottiger Dumitrescu
Nu va grabiti cu judecata !   de Zaharia2
Absolut normal.   de alwis46
Racolat   de observer
Public Relations   de silviu_nichifor
O tempora! O mores!   de Mache
Asa si Hitler   de Radu Dragan
E o rusine !   de DonS
A r h i v a
  Serbia reclama SUA la ONU in cazul Kosovo    4 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Seicul si chelnerita (5519 afisari)
 Superarme, superbani (3007 afisari)
 Insuportabila nesimtire a "elitei" (2867 afisari)
 Ierarhii si esecul dosariadei (2485 afisari)
 Adriane, daca ma iubesti, intoarce-te! (2275 afisari)
 Iliescu: Declaratiile lui Geoana sunt imprudente si neloiale (324 afisari)
 Procurorii anticoruptie acuza presiuni din partea ministrului Tudor Chiuariu (154 afisari)
 Vin ploile! (119 afisari)
 Deputatul Ion Stan vrea ca dosarele preotilor sa mearga la BOR (110 afisari)
 Melescanu: Nu avem ce negocia cu nimeni si in niciun caz cu domnul Ungureanu (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01086 sec.