Ziua Logo
  Nr. 4028 de vineri, 7 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Israel ataca
-- Tel Avivul si-a trimis tancurile in Gaza ca raspuns la asalturile palestinienilor * Pe un alt front, cinci avioane israeliene au survolat Siria
Foto: Mediafax
Trupe israeliene sprijinite de tancuri si buldozere au lansat o operatiune terestra impotriva militantilor palestinieni din Gaza, ieri, la o zi dupa ce ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, anuntase iminenta unei ample operatiuni militare, in replica la frecventele atacuri cu rachete lansate din interiorul Fasiei palestiniene asupra sudului Israelului. In urma ofensivei israeliene, trei militanti au fost ucisi si alte 12 persoane, ranite.
Cabinetul de Securitate al Israelului s-a opus initiativei de a lansa o operatiune de amploare impotriva Gazei, dar Guvernul a sustinut ca o asemenea masura se impune, in conditiile in care atacurile cu rachete ale militantilor palestinieni au devenit un fenomen aproape cotidian. Picatura care a umplut paharul a fost lansarea de rachete asupra unei scoli, la inceputul acestei saptamani, chiar in ziua inceperii cursurilor. In cadrul operatiunii israeliene de ieri, Tsahal (armata israeliana) a deschis focul asupra unor militanti palestinieni, care au replicat cu promptitudine. Cateva ore mai tarziu, palestinieni inarmati s-au deplasat la bordul mai multor vehicule la frontiera cu Israelul si au atacat un post al armatei. Partea israeliana nu recunoaste, insa, ca un asemenea episod ar fi avut loc. Palestinienii au continuat, pe tot parcursul zilei, si tirurile de rachete.
In preziua atacului de ieri, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a propus lansarea unei operatiuni de anvergura in Gaza, argumentand: "Trebuie sa facem fata in continuare acestor provocari, in urmatoarele 12 luni, incercand sa reconciliem ireconciliabilul: cautarea unui orizont politic (pentru o reglementare pasnica) si responsabilitatea noastra in ceea ce priveste apararea statului", a spus el, in cursul unei intalniri a responsabililor industriei militare. Premierul Ehud Olmert ceruse Armatei, in aceeasi zi, sa elaboreze planuri de combatere a atacurilor cu rachete lansate din Fasia Gaza. Un comunicat al biroului de presa al premierului a precizat ca acestea ar urma sa includa si masuri care pot afecta populatia civila din Fasia Gaza. Cabinetul israelian nu a adoptat insa recomandarile formulate de mai multi ministri, privind masuri colective impotriva populatiei din Gaza. Mai multi oficiali israelieni au propus suspendarea alimentarii cu energie electrica sau apa in teritoriul controlat de miscarea islamista Hamas.
Avioane israeliene au lovit Siria
Se pare ca Israelul este angajat si pe un al doilea front, in paralel cu cel din Gaza. Aviatia israeliana a bombardat, ieri dimineata, tinte siriene, fara sa provoace pagube sau victime, afirma oficialii de la Damasc. Apararea antiaeriana siriana a ripostat raidului, deschizand focul asupra avioanelor israeliene iar autoritatile de la Damasc au avertizat "guvernul inamicului israelian", subliniind ca isi rezerva dreptul de a replica, "in conformitate cu ceea ce considera adecvat", relateaza agentia siriana SANA, citata de Reuters.
Martori oculari au relatat ca au auzit zgomotul facut de cel putin cinci avioane deasupra zonei Tal al-Abiad, aflata la granita Siriei cu Turcia, la aproximativ 160 de kilometri nord de orasul sirian Rakka. Conform unui purtator de cuvant al armatei siriene, citat de SANA, ca avioanele "s-au infiltrat in spatiul aerian sirian pe la granita de nord, venind din directia Mediteranei, si s-au indreptat spre zona de nord-est, depasind viteza sunetului. Unitatile apararii antiaeriene (...) le-au obligat sa paraseasca zona, dupa ce au lansat munitie in zone nelocuite, fara sa provoace victime sau pagube materiale". Oficialul militar nu a precizat unde a avut loc incidentul si nici ce masuri a luat apararea antiaeriana, insa postul de televiziune Al-Arabiya a relatat ca acesta s-a petrecut in nord-estul Siriei.
Razboi sau manevre?
Daca informatiile se verifica, inseamna ca, practic, a inceput razboiul intre Israel si Siria. Totusi - cel putin pana ieri dupa-amiaza - Israelul a asigurat, in mai multe randuri ca aviatia sa nu a lansat nici un atac asupra Siriei. Inclusiv postul de radio israelian a anuntat, citand surse militare, ca nu a avut loc nici un atac aerian asupra Siriei. Totusi, conform unui purtator de cuvant militar, fortele armate erau angrenate in verificarea informatiilor. Referitor la zgomotele de avioane semnalate deasupra regiunii Tal al-Abiad, surse militare israeliene au declarat ca aviatia desfasoara, in cursul acestei saptamani, o aplicatie majora, astfel incat aparatele israeliene zboara frecvent, in cursul antrenamentelor, deasupra teritoriului Turciei, tara musulmana cu care statul evreu are relatii bune.
Dusmanie traditionala
Tensiunile dintre Israel si Siria s-au intensificat in ultimele luni, mai multi reprezentanti ai serviciilor israeliene de informatii sugerand ca regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad ar putea fi pregatit pentru a incerca sa ocupe prin forta zone din Platoul Golan, pe care Israelul l-a anexat in 1967. Totusi, nimeni nu prognoza ca iminenta izbucnirea unui razboi. De altfel, Guvernul de la Damasc a asigurat ca, din partea Siriei nu exista nici o intentie de a recurge la forta pentru a recastiga platoul, autoritatile fiind decise sa solutioneze aceasta problema in mod amiabil. La randul sau, si premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat, in repetate randuri, ca nu are intentii ostile fata de Siria, avansand chiar ideea redeschiderii negocierilor de pace cu aceasta tara, blocate de sapte ani. Siria a anuntat ultima data ca a deschis focul asupra aviatiei israeliene in 2006, in timpul unui raid deasupra resedintei de vara a presedintelui sirian, Bashar Al-Assad. Autoritatile israeliene au explicat, la vremea respectiva, ca survolarea resedintei a reprezentat un mesaj si a cerut Damascului sa renunte la sprijinul acordat miscarii integriste palestiniene Hamas, ai carei militanti rapisera un militar israelian in Gaza, in iunie, anul trecut. Israelul solicita, in mod constant, Siriei, sa renunte la sprijnirea gruparilor militante palestiniene si a miscarii siite proiraniene Hezbollah, cu baza in Liban. In octombrie 2003, aviatia israeliana a bombardat o fosta baza de antrenament a militantilor palestinieni, aflata in Siria. (I.C.)
Peres la Papa
Papa Benedict al XVI-lea si presedintele Israelului, Shimon Peres, au discutat ieri despre "suferintele popoarelor" din regiunea Orientului Mijlociu, in cadrul intalnirii lor de 35 de minute, a declarat un purtator de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi. Suveranul Pontif si Shimon Peres si-au exprimat speranta ca, "in actualul context international, care pare deosebit de favorabil odata cu organizarea in noiembrie, anul acesta, a conferintei internationale privind Orientul Mijlociu, fiecare dintre parti va depune toate eforturile pentru a raspunde asteptarilor populatiilor" din regiune, a precizat Vaticanul intr-un comunicat citat de Rompres. Benedict al XVI-lea a fost invitat de mai multe ori de catre autoritatile israeliene, dar Vaticanul a subliniat intotdeauna ca o asemenea calatorie nu va fi posibila decat pe timp de pace, sau cel putin in conditiile unei incetari a focului solide in regiune. (D.E.)
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Israelul are dreptate!   de dj-s
ESTE DREPTUL LOR   de robert.a
Gaza este teritoriu israelian dat concesie palestinienilor   de PANTAGRUEL
Ce s-ar fi intamplat daca avioane siriene ar fi violat spatiul aerian Israelian?   de Zen
Superioritatea culturala a evreilor fata de crestini   de Mos Martin
Bombardierele Moscovei adulmeca Atlanticul   de barabula
buldozere pe cerul Siriei   de CHIORU
poate cu ajutorul Vaticanului sa-mi scada si mie chiria   de CHIORU
10 negrii mititei   de CHIORU
   de ionion
Israel ataca ?   de ionion
Evreii au dreptul la propriul stat si nimeni de pe lumea asta nu are dreptul de a trece cu vederea   de ionion
"Israel" NU "ataca" !   de gefiltefisch
Cum, Siria?   de Ratacitul
istorie   de patriot
Hai, jucati-va voi cu focu' prin Siria...   de Zen
Carter are dreptate...   de Tudor190
A r h i v a
  Bombardierele Moscovei adulmeca Atlanticul    10 comentarii
  Monopolul lui Adomnitei    3 comentarii
  Cetatenie pentru basarabeni in 100 de ani    2 comentarii
  IPS Bartolomeu Anania va candida daca "Biserica i-o va cere"    10 comentarii
  Confuzia ambasadorilor    
  A murit Pavarotti    3 comentarii
  PD anchetat pentru fals    3 comentarii
  Basescu sub bisturiu    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu ia fetele, Patriciu miliardele (3466 afisari)
 Degeaba, Adrieane! (3254 afisari)
 Bombardierele Moscovei adulmeca Atlanticul (2386 afisari)
 Insula Serpilor si isteria anti-romaneasca (2307 afisari)
 Serbia se pregateste de razboi in Kosovo (2076 afisari)
 Traian Basescu va fi operat maine la Spitalul Militar (313 afisari)
 George W. Bush a gafat din nou (304 afisari)
 Liniste, doarme Bunicuta! (272 afisari)
 Trei posibile "mecanisme de santaj" ale Chisinaului in problema dublei cetatenii (152 afisari)
 J.M. Barroso: Premierul are nevoie de sprijin politic pentru continuarea reformelor (128 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01565 sec.