Ziua Logo
  Nr. 4027 de joi, 6 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Constitutia lui Tariceanu ori constitutia lui Stoica
Gabriel ANDREESCU 
-- Declaratiile recente ale premierului Calin Popescu Tariceanu in favoarea unei republici parlamentare relanseaza miza politica a schimbarilor constitutionale. Asumand vointa unei noi Constitutii, motivand nevoia de a elimina, prin reconsiderarea legii fundamentale, riscurile de exces si de autoritarism, primul-ministru anunta intrarea PNL in competitia pentru o reforma constitutionala. Pana acum, un singur om politic a propus o teorie coerenta asupra motivatiei schimbarii constitutionale, asupra modelului dorit si asupra etapelor necesare pentru a-l adopta. E vorba de Valeriu Stoica, care preluase in vara energia mediatica a "noilor constitutionalisti", promotorii unor idei avand conturul aventurist al loviturii de stat prezidentiale.
"Constitutia lui Stoica" s-ar baza pe sapte schimbari, dintre care doua sunt evidente pentru toti cei preocupati de subiect: contradictia dintre legitimitatea politica rezultand din alegerea directa a presedintelui si slabele lui competente in stat; existenta a doua Camere care au, cu minime diferente, aceleasi roluri. Fostul ministru de Justitie cere ca un referendum, prealabil dezbaterii in Parlament a proiectului de revizuire a constitutiei, sa transeze intre optiunea pentru o republica semiprezidentiala consolidata, al carei model e Franta, si o republica parlamentara. Apoi, afirma el, datorita intereselor politice va fi imposibil sa se renunte la bicameralism. Solutia ar fi diferentierea competentelor, Senatul urmand sa primeasca atributii de reprezentare a regiunilor, a profesiilor etc.
Ideea referendumului care ar transa forma celei "de-a treia republici" este, desigur, legitima. Dar, prin asta, nu mai putin populista. Stim foarte bine ca majoritatea alegatorilor vad astazi in Parlament sursa tuturor relelor. Atunci, care e sensul punerii unei populatii care a fost invatata si s-a lasat invatata sa citeasca democratia in acesti termeni in postura de arbitru constitutional?
La ce poate duce o republica prezidentiala am putut vedea intre 1990-1996, cand in termenii puterii reale, Romania a functionat exact in aceasta formula. Alungarea lui Petre Roman in 1991 a fost expresia dominantei de facto a presedintelui chemat sa salveze, intr-o forma brutala, interesele pro-rusesti in Romania. Cum si-a aratat in acele zile populatia discernamantul? Nu se legitima interventia ei directa in conflict? Intr-o societate cu o precara cultura civico-politica, stabilizarea democratiei cere diluarea puterii intre multi actori, specifica republicii parlamentare.
O problema ridica si stabilirea competentelor Senatului pe urma sugestiilor lui Valeriu Stoica. Ar fi o excelenta idee sa faci din Senat vocea regiunilor. Sunt insa convins ca nu se va intampla astfel, locurile din Senat devenind prada unor grupari private.
Iata de ce incercarea de trecere la o noua lege fundamentala e asemenea ridicarii capacului unei cutii a Pandorei, mai ales astazi, cand Adunarea Constituanta ar fi predominant oportunista si conservatoare. Amendarea Constitutiei, oricum necesara dupa ce am devenit membri ai UE, ar fi mai inteleapta si mai sigura, capabila in aceeasi masura sa alimenteze entuziasmele, mobilizarile si aranjamentele politice. Prin insasi opozabilitatea lor fata de formula Stoica, recentele idei ale premierului vor impinge partidele sa creeze aliante in jurul celor doua propuneri. Cine va miza pe amendare, procedural mai simpla, va porni din start cu o sansa in plus.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Republica 2-a,republica 3-a ,ce de vrajeli !   de Aladin
Ce buna ar fi o Constitutie in care sa se specifice ...   de DanBruma
Vax albina   de Ghita Bizonu'
cu alte cuvinte   de George-Felix
A r h i v a
  "Reconcilierea se contureaza!"- Bush dixit    3 comentarii
  Nu se poate discuta rational despre Constitutie...    4 comentarii
  Neomitocania    12 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Un proiect care se joaca cu multe (II)    2007-08-30
  Un proiect care se joaca cu multe (I)    2007-08-23
  Telegrama care desparte Biserica Ortodoxa de Teoctist Arapasu    2007-08-16
  Ce se intampla cu politica externa?    2007-08-09
  Adepti MISA trimisi in instanta    2007-08-02
 Top afisari / comentarii 
 Rocada hotilor (3027 afisari)
 Hent si tertip (2281 afisari)
 Geoana pe buza prapastiei (2250 afisari)
 Neomitocania (1922 afisari)
 Solidari cu dementul (1874 afisari)
 Tenorul Luciano Pavarotti a plecat dintre noi (426 afisari)
 Un avion s-a plimbat din greseala cu bombe nucleare deasupra SUA (199 afisari)
 ULTIMA ORA: Un soldat roman a fost ucis, iar alti patru raniti in Afganistan (186 afisari)
 Aviatia israeliana a atacat tinte siriene (158 afisari)
 Premierul moldovean propune Romaniei anularea vizelor (157 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13892 sec.