Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Europa, nici ca Rusia, nici ca SUA
-- Mentinerea unitatii europene, un imperativ al momentului
In cadrul Reuniunii Anuale a diplomatiei romane, care isi incheie, azi, lucrarile la Bucuresti, ministrul de Externe al tarii noastre, Adrian Cioroianu (foto st.), a purtat, ieri, convorbiri, cu omologii sai din Franta, Bernard Kouchner (foto dr.), Serbia, Vuk Jeremik, si Marea Britanie, David Miliband. Discutiile au vizat problemele internationale stringente ale momentului, in principal criza din Orient si statutul provinciei sarbe Kosovo, si rolul Romaniei, ca stat membru al Uniunii Europene, in solutionarea acestor probleme.
In cadrul primei intalniri dintre cele trei avute, ieri, cu presa, Adrian Cioroianu a comparut in tandem cu ministrul de Externe al Frantei, Bernard Kouchner. Invitatul francez le-a prezentat jurnalistilor punctul de vedere al tarii sale, in corelatie cu interesele comunitare, in legatura cu principalele probleme care preocupa, azi, Europa si intreaga planeta. In ce priveste viitorul statut al provinciei Kosovo, Kouchner a apreciat ca "Unitatea Europei asupra acestei probleme dificile (...) este unica solutie". Kouchner a subliniat ca pozitia europeana in dosarul Kosovo nu este neaparat cea a Rusiei, dar nici cea a Statelor Unite si a pledat pentru mentinerea unitatii Europei in aceasta problema. In orice caz, Franta nu ia in calcul o divizare a provinciei. In privinta Irakului, seful diplomatiei pariziene s-a angajat in mod curajos, dar abil, pe un teren minat. Kouchner a declarat ca "in Irak exista nevoia de a intoarce pagina interventiei Statelor Unite". Demnitarul a remarcat ca prezenta americana in Irak este sesizabila, "uneori, din fericire, alteori, din pacate".
Kouchner nu l-a votat pe Sarkozy
Bernard Kouchner a mentionat, in contextul problemelor privind Orientul Mijlociu, situatia din Liban, unde a apreciat ca "trebuie lucrat alaturi de prietenii americani". El si-a exprimat, de asemenea, speranta ca alegerile prezidentiale care vor urma in Liban se vor desfasura fara probleme. Referitor la perspectivele Turciei de a adera la Uniunea Europeana, seful diplomatiei franceze a declarat: "Fiind ministru de Externe numit de presedintele Nicolas Sarkozy, pe care nu l-am votat, ii reprezint pozitia". Presedintele Sarkozy nu este de acord cu intrarea Turciei in Uniunea Europeana, dar a declarat ca nu se va opune deschiderii negocierilor UE-Turcia, a relatat Kouchner, a carui pozitie, la acest capitol, este putin diferita de cea a liderului de la Elys�e. Ministrul francez a precizat ca vor exista o serie de conditii pentru Turcia in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si libertatea religioasa.
Vuk Jeremic, "prietenul lui Adrian"
O a doua intalnire cu presa pe marginea Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane l-a avut protagonist, alaturi de Adrian Cioroianu, pe ministrul de Externe al Serbiei, Vuk Jeremic. Demnitarul sarb a descris cadrul foarte bun al relatiilor dintre Bucuresti si Belgrad, precizand ca Romania este un important prieten si partener al Serbiei. Seful diplomatiei belgradene a declarat ca Romania si Serbia au relatii foarte bune in calitate de vecini si a adaugat: "Dar si eu si Adrian suntem buni prieteni". Din discutiile cu presa nu putea lipsi criza kosovara. Jeremic a accentuat necesitatea gasirii unei solutii de compromis acceptata de ambele parti in problema provinciei Kosovo, precizand ca Belgradul se opune categoric oricarei divizari a Serbiei. In privinta situatiei minoritatii romanesti din Serbia, Vuk Jeremic a declarat ca tara sa sustine minoritatile etnice si institutionalizarea lor, precizand ca este alegerea cetatenilor sarbi sa se numeasca asa cum vor. El a calificat drept foarte importanta intelegerea intre sarbi si romani, indiferent de locul unde se afla acestia. In acest context, Vuk Jeremic si Adrian Cioroianu au mentionat importanta comisiei comune pentru minoritati, apreciind ca o reuniune cat mai curand a acestei comisii reprezinta o prioritate a Guvernelor din cele doua state. In cursul serii, urma sa raspunda intrebarilor ziaristilor seful diplomatiei britanice, David Miliband.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
diplomatia   de moga
A r h i v a
  Scutul anti-racheta mai trece un ocean    2 comentarii
  SUA, atacate informatic de China    4 comentarii
  Razboi iminent in Gaza    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00938 sec.