Ziua Logo
  Nr. 4023 de sambata, 1 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Trocul motiunea
-- Pesedistii lui Mircea Geoana ar fi tentati sa o lase moale cu motiunea de cenzura, in conditiile in care edilii PSD ar beneficia de aproximativ 30% din fondurile destinate administratiei locale, iar Guvernul Tariceanu ar promova o serie de proiecte social-democrate, ne-au precizat surse din conducerea liberala.
Totodata, au continuat aceastea, pesedistii vor ca eventualele proiecte PSD sustinute de Executiv sa fie in mod oficial prezentate ca apartinand social-democratilor si nu Cabinetului Tariceanu. De altfel, liderii PSD sunt nemultumiti ca premierul prezinta marirea pensiilor ca pe o realizare a Guvernului, negand orice aport al PSD in aceasta directie. Sursele citate ne-au explicat ca, momentan, negocierile PNL-PSD sunt in impas, acestea urmand sa se desfasoare prin intermediul discutiilor dintre Bogdan Olteanu(PNL) si maestrul combinatiilor Viorel Hrebenciuc (PSD). La nivel oficial, Olteanu a admis ca a avut o intrevedere cu Hrebenciuc, discutia nu a reprezentat o negociere cu PSD cu privire la motiunea de cenzura. "Nu am negociat cu PSD si nici nu avem ce sa negociem cu PSD, pentru ca exista o decizie cat se poate de clara a Biroului Politic al PNL potrivit careia nu este posibila in aceasta legislatura formarea unui guvern alaturi de PSD", a declarat Olteanu.
Atragerea simpatiei electorale
Premierul Tariceanu a refuzat sa dezbata in cadrul Delegatiei Permanente a PNL de ieri, de la Neptun, problema motiunii anuntate oficial de pesedisti. El i-a urechiat pe liderii PNL promitand ca nu le va mai spune nimic important in cadrul reunirilor de partid deoarece acestia spun totul reprezentantilor mass-media. In scop electoral, in vederea europarlamentarelor care se apropie rapid, liberalii au pregatit o initiativa legislativa care prevede marirea salariilor clerului cu 30%-40%. "Fiecare preot are o parohie. Putem atrage in acest fel o mare simpatie electorala", ne-au declarat sursele citate. In aceeasi idee, liberalii vor sustine adoptarea in Camera Deputatilor a proiectului de lege privind Programul national "Un laptop pentru fiecare elev din Romania", solicitand si celorlalte partide parlamentare sa-l voteze, intrucat contribuie "la mai buna pregatire a elevilor pentru societatea bazata pe cunoastere". "Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic" este o propunere legislativa initiata de deputatul PNL Ioan Ghise, ce a fost respinsa in sesiunea trecuta de Comisia de invatamant a Camerei. Motivul respingerii a fost acela ca este necesara o suma foarte mare, 700 milioane euro, care ar afecta bugetul Ministerului Educatiei.
Prioritatile legislative
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul primei parti a sedintei Delegatiei Permanente, ca principalele prioritati ale PNL in sesiunea parlamentara de toamna sunt votul uninominal, legea lustratiei, legea arhivelor si pachetul de legi ale sigurantei nationale. "In aceasta dimineata am discutat despre proiectele importante ale PNL. Aceste proiecte sunt menite sa ne pozitioneze pe anumite teme de dezbatere si doresc sa ma refer, in primul rand, la votul uninominal", a declarat Tariceanu, exprimandu-si satisfactia ca proiectul Asociatiei Pro Democratia a trecut de Comisia de cod electoral. (Razvan GHEORGHE)
Liberalii isi cauta viitorul
Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian au ridicat problema viitorului ideologic al PNL, la lucrarile scolii de vara a tinerilor liberali. Daca Vosganian sustine ca reusita intregrarii in UE impune o regandire doctrinara a PNL, Iorgulescu pledeaza pentru mentinerea cu consecventa a ideologiei actuale asa cum a fost gandita inca de pe vremea Bratienilor.
Plecand de la premisa ca aq-ul comunitar contine toate valorile de baza ale liberalismului, Vosganian a afirmat ca succesul integrarii a lasat liberalismul fara obiective. "Noi nu am definit inca ideologia post-aderare a PNL. In Europa, liberalismul este o parte organica a omului de rand", a spus ministrul. In consecinta, Vosganian pledeaza pentru integrarea in liberalism a unor elemente specifice altor doctrine de dreapta: crestin democratia si conservatorimul. Ministrul a afirmat ca individualismul abstract promovat pana acum ar putea conduce la indepartarea de electorat.
In schimb, Adrian Iorgulescu crede ca renuntarea la liberalismul clasic este periculoasa deoarece ar ajuta PD sa impinga PNL la stanga politica, pentru ca democratii sa-si asume rolul de singur partid de dreapta. "Halca electorala este la dreapta. Batalia este pentru dreapta si PNL trebuie sa ramana cu orice pret acolo", a spus Iorgulescu. In caz contrar, liberalii ar renunta la unul din atu-urile pe care le au in fata pedistilor, consecventa doctrinara. "In cei 133 de ani de traditie, am facut tot timpul fata provocarilor prezentului", a concluzionat el. (Adrian ILIE)
Boc cloceste puteri sporite pentru presedinte
Presedintele PD, Emil Boc, doreste ca introducerea votului uninominal sa fie urmata de constituirea, in 2008, a unei comisii pentru reforma constitutionala. Liderul democrat a reiterat propunerea partidului sau de sporire a prerogativelor prezidentiale, dupa modelul Frantei.
In esenta, proiectul PD vizeaza cinci puncte referitoare la atributiile presedintelui. In primul rand, Boc doreste ca presedintele sa aiba dreptul neconditionat de desemnare a premierului, precum si dreptul de dizolvare a Camerei inferioare, dupa consultarea presedintelui acesteia. In al treilea rand, termenii participarii sefului statului la sedintele de Guvern ar trebui sa se schimbe astfel incat acesta sa aiba dreptul sa prezideze si sa semneze actele adoptate in respectivele sedinte. In timpul unor situatii exceptionale, razboi sau calamitati naturale, presedintele ar putea actiona ca un dictator republican care sa conduca statul fara acordul anterior sau imediat posterior al Parlamentului. In al cincilea rand, nu ar trebui sa existe limitari ale referendumului astfel incat populatia sa se pronunte asupra unor proiecte de lege propuse de presedinte. In paralel, guvenului ar trebui sa i se limiteze dreptul de a emite ordonante de urgenta doar pentru situatii exceptionale. "Avem un regim ca o strutocamila, iar situatia trebuie sa inceteze", a adaugat Boc. Acesta a precizat ca PD va sustine votarea rapida a Legii uninominalului in varianta Pro Democratia. Pozitia sa nu este o "dizidenta" fata de presedintele care sustine uninominal in doua tururi, Boc sustinand ca ideea lui Basescu este mai buna. "Daca ar fi sa dau note, propunerii presedintelui i-as acorda 9,50, pe cand proiectului Pro Democratia, 7,50. Dar nu vom crea zazanie de dragul zazaniei si vom sprijini introducerea rapida a uninominalului", a conchis Boc, fara sa-si dea seama, aparent, ca lauda varianta PSD de uninominal. (Adrian ILIE)
Ponta isi critica partidul
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a criticat ieri conducerea partidului, taxand deciziile formatiunii privind sustinerea acordata actualului Guvern, modul in care a stabilit candidatii la alegerile pentru PE, precum si atitudinea fata de presedintele Traian Basescu.
Prezent la scoala de vara a TSD, Ponta le-a reprosat liderilor partidului - evitand sa dea nume - lipsa unei atitudini critice fata de activitatea actualilor ministri liberali, "niste oameni ajunsi acolo din greseala noastra". Mai mult, pesedistul nu s-a sfiit sa ii dea dreptate liberalului Teodor Melescanu, care declarase ieri ca, in cazul motiunii de cenzura, PSD are doua variante - "ori intra-n rahat, ori se face de rahat". "Suntem un eventual partid de ... ce spune domnul Melescanu, daca sustinem un guvern din care face parte domnul Melescanu. La asa Guvern, asa sustinere", a decretat vicepresedintele PSD, citat de Mediafax. Desi a intervenit la microfon, presedintele PSD Mircea Geoana nu i-a dat o replica transanta lui Ponta: "Victor a fost putin nedrept. E mai greu sa te organizezi in opozitie decat la putere. Fiecare avem nostalgia de cand conduceam. Si eu cred ca am fost cel mai bun ambasador la Washington". Vicele social-democrat este cunoscut ca unul dintre cei care s-au opus, in primavara, deciziei liderilor PSD de a sustine in Parlament guvernul PNL-UDMR. (R.I.P.)
Invataturile lui Stolojan
Presedintele PLD Theodor Stolojan le-a recomandat ieri tinerilor liberal-democrati, sa nu se bage "in porcarii", sa isi pastreze credibilitatea si sa nu urmeze "exemplul tinerilor din PSD, care au ca modele baronii locali". "Nu va bagati in porcarii! Nu urmati exemplul tinerilor din PSD, care au ca modele baronii locali! Credibilitatea se obtine in timp si se pierde usor", a afirmat Teodor Stolojan, in discursul rostit la deschiderea lucrarilor Scolii de Vara a Tineretului Liberal Democrat, de la Mamaia, informeaza Mediafax. Stolojan a mai spus ca primul test electoral cu adevarat important pentru partidul sau il reprezinta alegerile europarlamentare si toti membrii formatiunii politice trebuie sa munceasca pentru a obtine rezultatele pe care si le doresc. "Mai sunt trei luni in care trebuie sa strangem randurile si sa muncim mult. Trebuie sa obtinem un scor bun, cand spun asta ma gandesc la 10 suta. Pare greu, daca ne uitam la rezultatele ultimelor sondaje. De acest scor depind foarte multe, in primul rand puterea de negociere politica", a incheiat Theodor Stolojan. (R.G.)
Liberalii introduc sanctiuni
Seful de campanie al PNL pentru euroalegeri, Dan Motreanu, va propune sanctionarea filialelor care nu vor obtine un scor de cel putin 18% la euroscrutin, au declarat surse liberale, citate de Mediafax. Potrivit acestora, sanctiunile prevazute pentru filialele care nu vor atinge acest prag pot merge pana la dizolvarea Biroului Politic judetean al acelei filiale. Pragul de 18% reprezinta scorul inregistrat de PNL la precedentele alegeri generale. In timpul Delegatiei Permanente a PNL, liderul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca eurparlamentarele reprezinta "o sansa foarte buna pentru unele din organizatiile care au performante slabe sa se intareasca". Totodata, el a sustinut ca "un coleg" va veni cu o propunere "mai degraba mobilizatoare decat de sanctionare" a filialelor care nu vor performa la alegerile pentru PE. (R.I.P.)
PD si PSD traiesc in trecut
"Din pacate, principalele partide de pe scena politica romaneasca, atat PD cat si PSD, traiesc in trecut pentru ca nu inteleg ca trebuie sa renunte la jocurile politicianiste pe care le fac zi de zi si sa se intoarca la problemele care sunt pe agenda cetateanului", a sustinut ieri Calin Popescu Tariceanu, la Delegatia Permanenta a PNL de la Neptun. El a apreciat ca democratii si social-democrati "nu sunt in stare sa produca altceva" in afara de discutiile despre motiunea de cenzura. De altfel, liderii PNL au exclus posibilitatea formarii unui guvern comun cu PSD si au sustinut ca nu vor negocia nimic cu pesedistii condusi de Mircea Geoana, preferand sa intre in opozitie, daca motiunea de cenzura va trece de votul Parlamentului. In opinia lui Tariceanu, aceste "jocuri politicianiste sterile" arata ca partidele mentionate vor "cu orice�pret" sa ajunga la putere, aceasta dorinta nefiind una "nevinovata" ci "generata de interesele pe care le au si care au o singura posibilitate de a fi promovate, anume prin accederea la putere". (R.G.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
Preocuparile politicienilor !?   de sagetator
POdul de piatra s-a daramat a venit apa si l-a luat   de Radu Dragan
si totusi   de cosor ion
A r h i v a
  Enescu, de dimineata pana noaptea tarziu    2 comentarii
  Lacomie la Primarie    2 comentarii
  "Lady Di, cea mai buna mama din lume"    1 comentariu
  Ghervasuc de la Loto a venit cu Vocea si Hazardul    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Neokominternistii lui Tismaneanu, demascati de Victor Frunza (3082 afisari)
 Rusia-SUA, alianta incredibila (3054 afisari)
 Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti (2743 afisari)
 Cazul Israel Beer (2214 afisari)
 Unde a disparut Mubarak? (2200 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02174 sec.