Ziua Logo
  Nr. 4017 de sambata, 25 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Afaceri la Oncologie
-- Institutul Oncologic din Bucuresti este locul unde s-a dezvoltat o adevarata afacere de familie
Unul dintre cele mai mari reprosuri aduse ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu se refera la numirea unor persoane in fruntea anumitor spitale, in functie de interese. Un astfel de exemplu este cel al Claudiei Nicoleta Manu, instalata in functia de director general al Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alex. Trestioreanu".
Aceasta este nimeni alta decat sora Ancai Maria Petca, presedinte al Euromedic Romania, societate particulara care isi desfasoara activitatea chiar in curtea institutului si unde pacientii sunt trimisi pentru investigatii, pe bani multi, platiti de stat. Petca, lucreaza din anul 2005 pentru Euromedic, imediat dupa ce a plecat de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) din postul de director relatii contractuale. Pozitie din care a participat la semnarea contractului prin care Casa de Sanatate oferea facilitati nemaiintalnite Euromedic. Trebuie spus ca legea anticoruptie interzice fostilor functionari sa lucreze la firmele cu care au derulat contracte.
La Institutul Oncologic, aparatura nu mai functioneaza. Deliberat. In aceste conditii, directorul institutiei Claudia Manu trimite pacientii pentru analize catre Euromedic, firma privata condusa de sora sa, Anca Petca (foto). Iar cine plateste, si nu putini, este CNAS. Situatia data se dovedeste a fi un vadit conflict de interese, legea interzicand astfel de practici pana la nivelul rudelor de gradul IV. Desi are cunostinta de toate acestea, ministrul Eugen Nicolaescu se face ca nu stie. Mai mult, semnatarul controversatului contract dintre Euromedic si Casa de Sanatate, Eugeniu Turlea, pe atunci presedinte al CNAS, este actualmente consilierul lui Eugen Nicolaescu. Cei doi se cunosc inca din anul 2000, de la infiintarea Camerei Auditorilor Financiari. Mai mult, Turlea este indrumatorul ministrului Sanatatii pentru lucrarea de doctorat de la ASE.
Costuri mari suportate de la bugetul de stat
Societatea Euromedic Romania SRL a fost infiintata in anul 2000 fiind o filiala a holdingului Euromedic International NV, cu sediul la Budapesta. Administrator este Zahal Levy, care a ocupat pana la data de 31 decembrie 2005 functia de presedinte al companiei, si Joseph Priel Fromovitz. In urma unor negocieri cu Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - cu participarea si interesele nemijlocite ale lui Turlea si Petca - Euromedic a obtinut infiintarea unor centre in Romania, in parteneriat public-privat. Interesul a fost unul pe masura. Acestea ofereau pacientilor servicii decontate din bugetele caselor judetene de asigurari de sanatate. Asa se si explica de ce costurile investigatiilor erau de trei-patru ori mai mari decat costurile similare efectuate in laboratoarele obisnuite, fie ele de stat sau private.
Facilitati in lant
Daca laboratoarele medicale obisnuite aveau stabilit un plafon al numarului de analize pe care le puteau efectua in programul zilnic de sapte ore, centrele Euromedic nu sunt conditionate de nimic, avand posibilitatea de a efectua un numar nelimitat de investigatii.
Mai mult, printr-o ordonanta emisa de Guvernul Nastase s-a dispus ca Euromedic sa primeasca anticipat 30% din sumele alocate pentru serviciile furnizate. Oficialii Ministerului Sanatatii au oferit Euromedic si privilegiul de a avea un program nonstop. In decursul unui singur an, Euromedic a raportat efectuarea a peste 50.000 de proceduri medicale, in conditiile in care o singura consultatie, nu foarte complicata, ajungea la valoarea de 2.500.000 lei vechi. Prin aceleasi metode, Euromedic Romania SRL a infiintat alte centre de diagnostic, la Arad, Constanta, Petrosani. Conform contractului incheiat in 2001 cu CNAS, pe o perioada de cinci ani, Euromedic trebuia sa primeasca de la bugetul Casei trei milioane de dolari anual. In schimbul acestor bani, trebuia sa ofere investigatii medicale asiguratilor (radiografii, ecografii sau mamografii) in centrele pe care le avea deschise in Romania.
Un alt contract dubios
In alta ordine de idei, trebuie spus ca Nicoleta Manu (foto) este si actionar majoritar (100%) la firma Medsan Consult SRL.
Societatea a fost infiintata in anul 2003 si are drept obiect principal de activitate - consultanta afaceri si management.
Persoane din anturajul sau sustin ca pe vremea cand sora sa Anca Petca lucra la CNAS, acesta era una dintre firmele prin care se negociau contractele pentru laboratoare. Un astfel de laborator fiind si Euromedic.
Preturi umflate
Suma stabilita pentru Euromedic era una fixa, indiferent de numarul investigatiilor pe care firma le efectua in decursul unui an.
Daca impartim suma alocata, la numarul investigatiilor facute de Euromedica observam ca preturile sunt unele cu adevarat umflate. Adica mai mari decat la cele mai scumpe laboratoare private. Conventia cu statul a fost incheiata pentru o perioada de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia pe o durata similara. In cazul rezilierii conventiei inainte de termenul stabilit, ca urmare a incalcarii prevederilor acesteia de catre autoritati, societatea Euromedic este indreptatita sa primeasca despagubiri.
Cert este ca, in timp ce Euromedic infloreste, in anul 2006, Spitalul Clinic Fundeni, vecinul de curte avea 11 dosare pe rol, datorita actiunilor deschise in instanta de creditorii furnizori de produse medicale pentru recuperarea datoriilor. Mai mult, desi Institutul Oncologic are aparatura necesara pentru efectuarea de investigatii medicale, aceasta sta sau este declarata mai mult stricata, pentru ca pacientii sa poate fi trimisi catre preturile "piperate" rupte de la buget de catre Euromedic.
Centrul de afaceri de la Fundeni
Sub obladuirea lui Nicolaescu, Spitalul Fundeni a devenit un centru de afaceri pentru tandemul Manu - Petca si apropiatii celor doua. Astfel, Dorel Adrian Kajanto, sotul directorului general al centrului de diagnostic si tratament Euromedic Fundeni, dr. Lidia Kajanto, are un punct de lucru pe firma sa chiar in incinta Institutului Oncologic. Este vorba de firma Speranta Med SRL cu obiect de activitate asistenta medicala ambulatorie si la care Dorel Kajanto detine 40% din actiunile societatii. Chiar de la infiintare, firma beneficiaza de aceasta facilitate, avand un contract pe perioada de cinci ani.
DNA a intrat pe fir
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) instrumenteaza, in ultima perioada, un nou dosar penal in care apare numele fostului prim-ministru Adrian Nastase. Este vorba de Dosarul 37/P/2007, ce priveste modul in care firma Euromedic a incheiat un parteneriat extrem de profitabil cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe timpul guvernarii Nastase. Un rol important in aceasta adevarata afacere privind infiintarea centrului de diagnostic Fundeni l-a avut, asa cum am spus, Anca Petca, prin faptul ca la vremea respectiva era director al Directiei de Contractare la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Alaturi de actualul consilier al ministrului Nicolaescu, Eugeniu Turlea. Este stiut ca pentru Euromedic s-a creat un coridor legislativ care a dus la situatia de astazi. Desi fostul ministru al Sanatatii Mircea Cinteza a mai modificat din formula contractelor, Euromedic a ramas in avantaj, avand in continuare preturi de trei-patru ori mai mari ca celelalte laboratoare private.
Interesant este si modul in care s-a semnat acordul incheiat intre minister si centrul medical Euromedic, pentru un teren de 1000 de metri patrati pe care acesta din urma il detine in curtea Spitalului Fundeni. Concret, Ministerul Sanatatii a emis o hotarare de guvern in baza careia s-a aprobat solicitarea facuta de Euromedic pentru concesionarea imobilului. Contractul a fost semnat pe 49 de ani si prevede plata unei sume totale de 1.470.000 de euro. Practic, redeventa de 30.000 de euro pe an este una jenanta. Tinand cont de pretul zonei si de pozitia detinuta.
Pagina realizata de Mihnea TALAU si Marian GHITEANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ehe, venitzi la Craiova la marele spital judetean!   de gigione
Copita dupa copita   de soricelul_de_sistem
Afaceri la ONCOLOGIE   de doctorul
situatia nu este izolata ...   de tzara
A r h i v a
  Chisinaul scoate probe    19 comentarii
  Comunismul ca o "Nunta muta"    3 comentarii
  Basescu provoaca nervozitate la Budapesta    6 comentarii
  80 de bice in piata publica    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Geopolitica, F.D. Roosevelt si Noua Ordine Mondiala (5452 afisari)
 Cele 10 forte care au facut pamantul plat (4317 afisari)
 Conjuratii de la Tescani (3356 afisari)
 80 de bice in piata publica (3169 afisari)
 Chisinaul scoate probe (2671 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01574 sec.