Ziua Logo
  Nr. 4016 de vineri, 24 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
CEDO asaltata de romani
-- In cursul anului 2006, CEDO a inregistrat 4583 de plangeri ale romanilor * Guvernul de la Bucuresti a platit despagubiri de peste 4,5 milioane de euro catre romanii lezati in drepturile lor
Romania ramane printre fruntasi la numarul de plangeri depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ocupand locul doi dupa Rusia. Judecatorii acestei Inalte Curti au condamnat anul trecut Guvernul de la Bucuresti in 73 de cauze, iar anul acesta deja s-au pronuntat in 43 de dosare privind reclamatii ale cetatenilor romani. La sfarsitul anului 2006, Agentul Guvernamental - reprezentantul statului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg - avertiza ca finalul acestui an se anunta a fi unul covarsitor in sentinte favorabile fostilor proprietari, care nu si-au putut recupera imobilele nationalizate, revendicate in instantele romane.
Anul trecut, la CEDO s-au inregistrat 89.887 de reclamatii, 22% dintre acestea (adica 19.000) sunt cereri privind incalcari ce ar fi fost comise de autoritatile din Rusia, 12% (10.800) privind Romania, 10% (9000) Turcia. In cursul anului 2006, Curtea Europeana a inregistrat 4583 de plangeri ale romanilor, judecatorii admitand partial 287 dintre acestea, fiind comunicate Guvernului de la Bucuresti, caruia i s-au solicitat puncte de vedere. In final, 53 de plangeri au fost declarate admisibile (dupa etapa de filtraj), iar 2.323 inadmisibile sau au fost radiate de pe rol (unele ca urmare a intelegerilor amiabile facute de Agentul Guvernamental).
Despagubiri de 4,5 milioane de euro
In cei 13 ani de la semnarea Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, Guvernul de la Bucuresti a platit despagubiri de peste 4,5 milioane de euro catre romanii lezati in drepturile lor si care s-au plans la Curtea de la Strasbourg.
Incepand cu 1 august, Agentul Guvernamental are un nou sef, Razvan Horatiu Radu, functie care a fost vacanta aproape opt luni. La jumatatea lunii februarie premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia prin care Beatrice Ramascanu a fost eliberata, la cerere, din functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si de Agent guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Schimb de experienta
In cadrul unul interviu acordat agentiei Mediafax, noul agent guvernamental, Razvan Horatiu Radu, a explicat ca prioritatile madatului sau urmaresc reducerea condamnarilor Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, cresterea numarului de intelegeri amiabile cu romanii care se plang la CEDO, dar si remedierea unora dintre carentele legislative din domeniu. Procurorul Razvan Radu - numit la 1 august seful institutiei Agentului Guvernamental, sustine ca pe langa plangerile deja devenite clasice, cum ar fi nerespectarea dreptului de proprietate, la CEDO sunt inregistrate reclamatii care vizeaza mandatele de arestare emise de procurori inainte de modificarea Codului de procedura penala (n.r. - care a eliminat dreptul procurorului de a aresta, acesta revenindu-i judecatorului, singurul magistrat independent in opinia Curtii). In plus, Radu intentioneaza sa invite in Romania judecatori ai CEDO, care sa se intalneasca cu magistrati romani. "Facem deja demersuri pentru invitarea in Romania a unor judecatori ai Curtii, care judeca si cauzele romanesti, pentru a avea mai multe intalniri cu magistratii romani si chiar cu viitorii magistrati. Vom avea astfel onoarea sa aflam si in alta maniera cum putem reduce condamnarile de la Strasbourg. De asemenea, vom aduce in Romania si alti oficiali ai Curtii, carora le vom intermedia intalniri cu factorii de decizie din tara noastra, in vederea punerii in executare in mod eficient a hotararilor CEDO", a explicat agentul guvernamental.
Se cauta magistrati
Razvan Radu a cerut, totodata, sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii in privinta ocuparii posturilor vacante, din cadrul institutiei pe care o conduce, pentru magistrati si diplomati. "Cu sprijinul CSM urmaresc ocuparea cat mai rapida a locurilor vacante de magistrati. Orice magistrat care doreste sa ne sprijine si cunoaste una din limbile de lucru ale Curtii este binevenit in echipa noastra. In ce priveste celelalte locuri vacante de personal diplomatic, inca din prima zi de lucru am facut demersurile pentru scoaterea lor la concurs. De altfel, zilele urmatoare va fi deja publicat anuntul privind organizarea concursului pentru cele doua posturi de diplomati", a precizat Radu.
Oana ROTARU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
tot prostu de roman plateste?   de demetrius
A r h i v a
  Apata, supravegheata de jandarmi    1 comentariu
  ZIUA si replica    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Filmul mortii Patriarhului (6786 afisari)
 Cand Minciuna sta cu presedintele la masa (4109 afisari)
 Diana era insarcinata, dar nu cu Dodi (4083 afisari)
 Cumnatul Loteriei (3006 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (III) (2760 afisari)
 Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare (532 afisari)
 Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii (369 afisari)
 Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare (255 afisari)
 Banca Mondiala critica reforma din Justitie (239 afisari)
 Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01029 sec.