Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Contribuie legile sigurantei nationale la siguranta individului?
Serban ORESCU 
-- Proiectele de lege privind siguranta nationala aprobate de CSAT si "indulcite" de Guvernul liberal (in paranteza fie spus ca liberalii isi merita denumirea cel putin sub acest raport...) vor fi discutate incepand de luni de Comisia Juridica a Senatului.
Vom vedea cum vor iesi ele, dar pentru multi altii ca mine serviciile secrete romanesti inainte de a fi un partener credibil de discutii ar trebui sa legifereze obligatia de a se scuza fata de persoanele urmarite pe nedrept (iar acestea sunt multe...) si de a lua masuri de sanctionare a celor care practica asemenea urmariri. Si ei sunt multi...
Abia atunci cand serviciile secrete vor convinge opinia generala ca sunt intr-adevar in slujba tarii si nu a unei clici care nu da socoteala nimanui (de fapt nici comisiilor parlamentare) fiind deci un stat in stat, adica un fel de mafie, abia atunci se va putea vorbi de o analizare serioasa a acestei institutii. Spun asta cu atat mai mult, cu cat bugetul lor enorm (pe cap de locuitor mai mare decat al tarilor mai importante si mai tentante pentru spioni decat Romania) indica aceste servicii ca fiind supradimensionate. Excrescenta incompatibila cu statul de drept democratia si modestia resurselor.
Pe de alta parte mai toti cunoscutii mei se plang de suspecta intarziere cu care primesc corespondenta din strainatate sau de suspectele paraituri si intreruperi in convorbirile telefonice denotand un invechit aparataj de inregistrare a convorbirilor. Sa nu-si dea seama ocultii lor faptuitori ca romanii sunt foarte sensibili la acest capitol avand experienta ceausismului mai ales ca dupa prabusirea lui posturile de conducere continua a fi ocupate de apropiati ai vechilor securisti si fostului PCR?
Se pune intrebarea de ce n-au fost promovati in conducerea serviciilor si fosti detinuti politici... Cu un Ticu Dumitrescu, de pilda, in fruntea SRI as inclina poate si eu sa sustin legile sigurantei! "Imi spunea deunazi un cunoscut. Dar asa?" Din felul in care actioneaza, se pare ca securistii de azi au totodata, in lipsa unei primeniri a cadrelor si a unei educatii corespunzatoare, o imagine deformata a "dusmanilor tarii" asemanatoare cu a regimului rasturnat, centrata pe vechea clasa conducatoare si pe cei care ii sunt apropiati.
A trebuit sa intervina Comisia Juridica a Senatului pentru a se interzice ofiterilor de informatii prin noul proiect de lege sa actioneze fara mandat, dovada - spun eu - a felului totalitar de gandire valabil la Cotroceni si la serviciile de securitate. Pe de alta parte, noile legi introduc obligatia serviciilor de a informa persoana urmarita pe degeaba daca a rezultat ca nu a pus in pericol securitatea nationala... Foarte bine! (As vrea sa o vad si pe asta!)... In forma lor initiala aprobata de Cotroceni noile legi mai aveau o tara. Precum cele din timpul lui Ceausescu, ingaduiau sa se faca si un pic de comert ca serviciile sa scoata un ban si pentru tara si propriul buzunar - combinatie care a stat la baza multor averi post-ceausiste. Cam aceasta este, de buna seama, conceptia despre siguranta nationala a presedintelui Basescu. Este meritul parlamentarilor ca au refuzat.
 Afisari: 400  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Asta formulare tare, a lui Bush: cica POPORUL irakian il da jos pe Al-Maliki   de MardukTiamat
Intrebare cinica   de Spargel
Depinde de individ, dle Orascu!   de costy
cu un ticu dumitrescu s'ar mai trece cu vederea aceleasi ascultari!!??   de silviana
Contribuie ?   de doctorul
A r h i v a
  Irationalism, antipartidism, antiparlamentarism    16 comentarii
  Motiunea de cenzura - un haloimas!    6 comentarii
  Scriitorul politic - noul monstru cultural    12 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Ne apropiem, oare, de faza santajului generalizat?    2007-08-18
  Presedintele redeschide Cutia Pandorei?    2007-08-15
  Deconspirarea - ultima solutie    2007-08-11
  "Vorba multa, saracia omului..."    2007-08-08
  Diplomatii romani calca in strachini...    2007-08-04
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15370 sec.