Ziua Logo
  Nr. 4013 de marti, 21 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Loteria ultimei sperante
Miruna MUNTEANU 
-- Subiectul cel mai dezbatut zilele acestea in Romania nu este nici succesiunea de la Patriarhie, nici o ipotetica motiune de cenzura, nici ultimul matrapazlac al lui Videanu, denuntat de Vanghelie. Despre cu totul altceva vorbesc concetatenii nostri in tramvai, in vizita sau la serviciu. Subiectul care le inflameaza cel mai tare imaginatia este Loteria. Si premiul cel mare, care ar putea sa depaseasca, la sfarsitul saptamanii, zece milioane de euro.
Toata lumea a fost cuprinsa de febra jocului: saraci si (mai) bogati, tineri si batrani, profesionisti ai schemelor sau incepatori aflati la primul bilet. Cu totii spera ca "cele sase norocoase" le vor schimba destinul, propulsandu-i peste noapte intr-o viata de huzur, lipsita de griji. Fiecare se simte aproape dator sa joace. Sa-i dea hazardului o sansa. Zilele acestea am tot auzit repetata anecdota despre un batran cucernic care, vreme de 50 de ani, i se rugase zilnic lui Dumnezeu sa castige la Loto. Sfantul Petru intervine pentru el: "Doamne, de ce nu-i implinesti dorinta? E un om asa de bun, de credincios si de drept..." Atotputernicul raspunde: "I-as indeplini-o, dar spune-i tu sa cumpere macar o data un bilet..."
Interpretand bancul mot-�-mot, mii de romani se inghesuie sa-si "sfinteasca" biletele de Loterie, mai ceva ca-n zilele de glorie ale concursului "Tele-Eurobingo". Unii le duc la popa, altii la vrajitoare. Se fac promisiuni in fata icoanelor, se dau acatiste, se stropeste cu aghiasma. Fenomenul a depasit, deja, limitele normalului. Si spune multe despre o lume disperata, care nu poate concepe iesirea din saracie decat printr-o forma de interventie divina.
Diferenta dintre jucatorii nostri si cei din statele prospere este diferenta dintre sansa si singura sansa. Evident, oriunde in lume un pot suficient de mare suscita interes. In afara celor care au deja averi uriase, nimeni nu este imun la fascinatia castigului spectaculos. Cine n-ar vrea sa-si poate implini, deodata, toate visele? Fara amanari, fara sacrificii, fara efort. De fapt, asta cumparam odata cu biletul de Loterie: un permis pentru reverie. Valabil maximum o saptamana. Timp in care toate planurile sunt permise: o casa frumoasa, o masina noua, calatorii, bucurii pentru cei dragi. Toate posibile acum, imediat. Un asemenea exercitiu de imaginatie nu strica nimanui, cata vreme nu-l absoarbe prea tare. Cata vreme hazardul nu devine singura speranta pentru o viata mai buna.
Romanii nu au, in general, vise extravagante. Nu-si doresc iahturi luxoase, avioane si insule personale. Vor lucruri firesti, lucruri pe care ar trebui sa si le poata permite oricine munceste. Nu se intampla asa. Pentru foarte multi romani, saracia lucie reprezinta "normalitatea". Un trai decent tine de miraculos. Nici nu si-l pot imagina in lipsa unei sanse iesite din comun.
Pentru foarte multi romani, extragerea duminicala reprezinta o desteptare dureroasa. Se trezesc brusc, captivi in aceeasi realitate cenusie, in aceeasi mizerie fara leac. Se simt deznadajduiti si inselati. Vorbesc, revoltati, despre escrocherii si conspiratii. Despre numere satanice. Despre combinatii aranjate. Apoi, se inghesuie sa-si cumpere un nou bilet. Si visul reincepe - macar pana cand cineva va castiga, totusi, potul cel mare. Abia atunci se instaleaza marea dezamagire. Fiindca Loteria nu va putea sa constituie niciodata o solutie pentru saracia endemica. Norocosii sunt foarte putini. Amaratii sunt atat de multi...
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Bine scris Miruna...   de Roxana
vise extravagante??   de ionesi
Tz'ai cumparat belet?   de Nababul321
O adunatura de acefali   de M_D_L
Saraca si cinstita si daca se poate....   de bazileus
Nu am jucat in viata mea la loto si nici nu am de gand s-o fac vreodata,   de Raquel
Norocul si-l creaza omul cand pregatirea intalneste oportunitatea   de JMJ
Ioan T Morar   de laur
Avem stacheta ridicata nu ne uitam decit de la zeci de milioane de euro in sus   de green day
Numerele castigatoare sant 16, 27, 30, 31 - X, X, si X... Daca le vreti pe ultimele 3 - va costa...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de Tanase Florica
A r h i v a
  Geoana vrea. Dar nu poate    16 comentarii
  Impostura democrata a pretinsei "societati civile"    21 comentarii
  Trei insule care pot schimba lumea    10 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Campanie murdara la Patriarhie    2007-08-15
  Masoneria, bau-baul suprem si ultim    2007-08-07
  Parjolul lui Videanu    2007-07-31
  Politica de ochii lumii    2007-07-24
  Sa reformam si cei sapte ani de-acasa?    2007-07-17
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai faimos triunghi amoros din istoria rockului (2904 afisari)
 Trei insule care pot schimba lumea (2448 afisari)
 Jurnalista anti-Putin, eliberata de la nebuni (2097 afisari)
 Utopia (1857 afisari)
 Scandal in Ghencea (1831 afisari)
 Geoana il roaga pe Basescu sa-l ajute sa "instaleze" un nou Guvern (383 afisari)
 Obezitatea ar putea fi provocata de un virus (179 afisari)
 Sarkozy se pronunta in favoarea ''castrarii chimice'' a pedofililor (147 afisari)
 Inele cu piatra pe interior (126 afisari)
 Autorul alarmei cu bomba la Cotroceni, acuzat de acte de terorism (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16651 sec.