Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romanii nu se impaca cu tiganii
-- Aproape 40% dintre repondentii unui studiu empiric cu "rasismometrul", realizat de o organizatie nonguvernamentala ce sprijina interesele romilor din Romania, s-au declarat de acord cu segregarea acestora, in vreme ce 46% nu sunt de acord cu asemenea masuri. Cercetarea, realizata de Romani Criss, a presupus testarea, in perioada 10-12 august, a unui numar de peste 600 de romani cu un asa-numit "rasismometru". Printre subiecti s-au numarat mai multi parlamentari, dar si persoane publice sau jurnalisti, informeaza organizatia.
Mircea PAUN - Ziua foto
Circa 46% dintre repondenti au spus ca sunt impotriva mutarii romilor din orasele lor, aproape o zecime dintre cei care au dat acest raspuns dorind ca romanii si romii "sa ramana impreuna", pe motiv ca "suntem toti oameni" sau pentru ca "au aceleasi drepturi". Totusi, 31% dintre cei intervievati s-au declarat de acord cu mutarea romilor, mai mult de jumatate dintre ei (60%) propunand solutii segregationiste (la periferie sau intr-un loc al lor, un cartier, un oras sau chiar o tara a romilor, oriunde, dar separati de ceilalti, doar romi). "La acest procent de 31% se adauga un altul de sapte la suta de repondenti care au dat raspunsuri extremiste ("romii sa fie mutati la groapa de gunoi", "la Bug", exprimarea regretului ca nu mai traieste Antonescu sau solutii precum "pistolul" sau "sa moara toti")", se arata intr-un comunicat transmis de realizatorii studiului.
Vecinatate otravita
Testul a mai aratat ca formarea stereotipului negativ fata de romi "se realizeaza fara influenta experientei personale". Astfel, 21% dintre repondenti nu au avut niciodata un conflict cu romi, dar cu toate acestea nu doresc sa stea in acelasi oras cu ei. "Din totalul participantilor, 53,5% au declarat ca nu au avut deloc sau au avut foarte rar conflicte cu romi, ca nu isi doresc sa locuiasca intr-un oras fara romi si ca valoarea tensiunii lor nu are nici o legatura cu faptul ca romii ar fi infractori. Pe de alta parte, 23,45% au dat un raspuns neutru, iar 23,05% au raspuns afirmativ la respectivele intrebari", se mai arata in comunicat.
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Consolidarea Capacitatii Institutionale si Dezvoltarea de Parteneriate pentru Imbunatatirea Perceptiei si Conditiilor Romilor" al Secretariatului General al Guvernului si al Agentiei Nationale pentru Romi si in cadrul campaniei anti-discriminare, implementata de Romani Criss, in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei, cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
n
Corina SCARLAT 
 Afisari: 668  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Concluzie   de Mache
Romanii nu se impaca cu tiganii   de doctorul
minoritatea roma si 'rezolvarea'   de silviana
A r h i v a
  Bacu' restantierilor    
  Itsybitsyclete pentru o viata sanatoasa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00911 sec.