Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Sala Palatului are o scena noua
Acustica pentru Enescu
-- Prima parte a lucrarilor de modernizare a Salii Palatului s-au incheiat, astfel incat cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International "George Enescu" (1-23 septembrie) sa se desfasoare in conditii normale. In acest sens, s-a lucrat la scena, care a suferit modificari importante. Potrivit ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, incepand de luni se va lucra si la imbunatatirea conditiilor electro-acustice pentru intreaga sala. Acustica Salii Palatului va fi imbunatatita prin folosirea sistemului SIAP, al firmei Salzbrenner Stagetec Mediagroup, dupa ce directorul festivalului Ioan Holender a recomandat o serie de specialisti din Germania si Austria, care au analizat propunerile trimise de organizatori. Potrivit ministrului Culturii, intregul proiect de reabililitare a Salii Palatului si transformare a ei in primul "mall cultural" din Romania se va intinde pana la editia din 2009 a Festivalului Enescu.
Incepand de luni si pana pe 1 septembrie cand se va deschide cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International "George Enescu", la Sala Palatului se va lucra la imbunatatirea conditiilor electro-acustice ale salii. "S-au facut toate masuratorile, vrem sa vedem care este nivelul acustic optim, s-a luat legatura cu mai multe firme din strainatate. Nu exista sala in lume cu o capacitate mai mare de 1500 de locuri in care sa se desfasoare manifestari muzicale pe acustica naturala, iar Sala Palatului are 4500 de locuri", a spus Iorgulescu, ieri, intr-un briefing de presa care s-a desfasurat Sala Palatului. "Sala este finalizata din punctul de vedere al scenei. S-au facut imbunatatiri, s-a mai ingustat scena, s-au pus panouri, astfel incat sunetul sa fie propulsat pentru a asigura conditii mai bune pentru concerte", a continuat el, precizand ca nu se va mai interveni asupra scenei. Incepand cu data de 20 agust, probele se vor face cu orchestra, cu cor si, de asemenea, cu public.
Potrivit arhitectului Romeo Belea, cel care a realizat proiectul de transformare a Salii Palatului in primul "mall cultural" din Romania, dupa ce aceasta va fi remodelata total se va ridica la nivelul marilor sali de concerte din Europa. "Scena va avea o flexibilitate foarte mare, apropiata de cea a unei scene de teatru. Arlechinii au fost pusi definitiv, in urmatoarele etape ale proiectului nu vom mai umbla la scena", a spus Belea.
Proiectul complet de la Sala Palatului inseamna realizarea a noua sali de spectacole: Sala Mare, care va fi impartita de un panou glisant in doua sali mai mici, de 2000, respectiv 2500 locuri, sase sali de 100-250 de locuri, o sala de 800 de locuri si o sala subterana de 1000 de locuri, in fata institutiei. La toate acestea se adauga un amfiteatru de circa 2000 de locuri, in aer liber, in stanga Salii Palatului, dar si doua sali de cinema de cate 1.400 de locuri, cafenele, baruri, librarii etc.
Invitati in festival
Editia din acest an a Festivalului si Concursului International "George Enescu" se va desfasura in doua parti, Concursul, intre 1 si 9 septembrie, si Festivalul, intre 1 si 23 septembrie, in cadrul competitiei fiind inscrisi 208 concurenti, din 38 de tari, la trei sectiuni: vioara, pian si compozitie.
Printre invitatii celei de-a XVIII-a editii a festivalului se numara si tanara Diana Jipa, studenta a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, anul III, clasa de vioara a profesorului Florin Croitoru. Pe data de 9 septembrie ea va sustine un recital de vioara la Ateneul Roman, impreuna cu Orchestra Filarmonicii Moldova din Iasi, sub conducerea dirijorului I. Ionescu Galati. In program va fi prezentat concertul pentru vioara si orchestra al lui David Philip Hefti, din Elvetia, piesa laureata a Concursului International "George Enescu" din editia 2005. Diana Jipa a obtinut premii la diverse concursuri printre care premiul I la "Concursul International "Jeunesses Musicales" Bucuresti sau Premiul II la Concursul International "Jaroslav Kocian" - Cehia si a reprezentat scoala romaneasca de vioara la Festivalul "Nume Noi ale Planetei" de la Bucuresti (24 -29 sept, 1996) si Moscova (6 -10 febr. 1997), la festivitatile din Italia cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintarea UNESCO, precum si in concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.
Un alt invitat al editiei din acest an este la fel de tanara violoncelista Han-Na Chang (foto). Cunoscuta la nivel international pentru talentul sau exceptional, Han-Na Chang a cantat alaturi de orchestre importante ale lumii printre care Filarmonica din Berli, Orchestra din Paris, Filarmonica Monte Carlo sau Orchestra Nationala Simfonica din Washington.
In 1996 a debutat la Carnegie Hall alaturi de Charles Dutoit si de Montreal Symphony. Iar in cadrul unui turneu prin Japonia, Han-Na Chang a sustinut un concert la Seul alaturi de Zubin Mehta si Israel Philharmonic. Pe data de 15 septembrie ea va sustine un recital la Ateneul Roman impreuna cu Orchestra de Camera Radio, dirijata de Christopher Warren Green.
Monica Andronescu 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
domnul Holender vorbeste despre acustica? Ha, ha!   de larissa
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01134 sec.