Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Circ pentru paine
-- Pesedistii si conservatorii isi disputa paternitatea proiectului privind reducerea TVA la alimentele de baza
Foto: Mediafax
Dupa majorarea pensiilor si subventiile la agricultura, PSD a lansat ieri inca o propunere populista menita sa atraga cat mai mult din voturile electoratului: reducerea TVA la alimentele de baza. Lansata de la Baia Mare, de Mircea Geoana, initiativa pesedista a facut insa valuri la Bucuresti, unde conservatorii au inceput sa-si dispute cu PSD paternitatea legii, pe motiv ca le apartine. Chiar daca proiectul de lege similar al PC a trecut anul trecut de Senat, presedintele PSD - senator de frunte - a spus ca nu are habar. Ceea ce Geoana nu a uitat, si incearca acum sa profite, este declaratia data de ministrul Agriculturii - Decebal Traian Remes - care a anuntat ca s-ar putea lua masura introducerii unei cote reduse de TVA la paine.
"PSD doreste sa introduca un proiect legislativ pentru reducerea TVA la alimentele de baza", a anuntat ieri liderul PSD Mircea Geoana, citat de Mediafax. "Nu este nimic neobisnuit, vom insista sa avem o astfel de lege, chiar si daca va fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare, absolut necesara din cauza scumpirilor anuntate pentru aceasta toamna la paine si lapte", a afirmat Geoana. Amintindu-i-se ca o astfel de initiativa are si PC, Geoana a replicat ca nu are habar si a invitat PC sa sustina, daca vrea, propunerea pesedista. "PC nu are forta sa sustina promovarea unei asemena legi. Daca PC-ul ni se va alatura, nu este nici o problema", a adaugat Mircea Geoana. In replica, PC a reamintit PSD ca a fost primul care a depus in Parlament un proiect privind reducerea TVA la alimentele de baza si "se bucura" ca social-democratii au ajuns la concluziile conservatorilor. "Dupa proiectul de majorare a pensiilor, initiat de PC si insusit de PSD, inca un proiect al Partidului Conservator intra pe lista de prioritati a PSD cu sanse maxime de a fi preluat de acesta", a sustinut PC intr-un comunicat de presa. Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Imediat, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca reducerea TVA la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor.
Istoria proiectului
In aprilie 2006, Senatul a adoptat cu voturile parlamentarilor PSD, PRM, PD si PC propunerea conservatorilor privind reducerea de la 19 la 9% a TVA pentru produse de baza precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Impotriva legii s-au pronuntat senatorii PNL si UDMR, premierul Calin Popescu Tariceanu declarand la acea data ca initiativa PC contine "o doza foarte mare de populism si demagogie". Tariceanu a spus ca, din calculele ministrului Finantelor, rezulta un deficit "imens" de 0,8% din PIB, in urma acestei masuri. Sebastian Vladescu - pe atunci ministru al Finantelor Publice - a declarat ca decizia luata de Senat are "un caracter popular evident" si "poate genera efecte perverse". Ulterior, Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a respins propunerea privind reducerea TVA la alimentele de baza. In decembrie 2006, in schimbul voturilor PC la bugetul de stat, Tariceanu si ministrul Finantelor i-au asigurat pe conservatori ca vor cauta solutii prin care reducerea TVA sa fie cuprinsa in bugetul pe 2008. In urma cu cateva zile, Dan Voiculescu i-a trimis o scrisoare deschisa lui Calin Popescu Tariceanu in care i-a cerut sa urgenteze adoptarea unei hotarari privind reducerea TVA la alimentele de baza.
n Roxana ANDRONIC 
 Afisari: 237  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
TVA in Canada se numeste GST   de daniel
A r h i v a
     1 comentariu
  D.A. ii spune "nu" lui Geoana    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.