Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Arhiva comica a Securitatii
-- Rasfoirea dosarelor de la CNSAS poate provoca, uneori, si hohote de ras
Cercetatorii arhivelor Securitatii ajung sa se intalneasca, fara sa vrea, si cu aspectele comice ale acestei tragedii care a insemnat controlul si amestecul Securitatii in viata publica si privata a cetatenilor Romaniei.
Carmen Chivu si Mihai Albu, cercetatori acreditati pe langa CNSAS, au publicat recent o noua lucrare dedicata Securitatii comuniste, o adevarata incursiune, minutios documentata, in inima birocratiei odioasei politii politice romanesti. Aflam detalii noi despre racolare si semnarea angajamentului de informator, despre motivele de deschidere si de inchidere a dosarelor de Securitate, dar si despre metodologia intocmirii si completarii acestora. Interesante sunt si dezvaluirile cu privire la metodele de lucru ale agentilor-securisti din mediul cultural-literar, cinematografie si presa scrisa, sau studiile de caz din mediul bisericesc.
Un domeniu explorat tangential este cel al reactiilor Securitatii fata de umor, nu atat cel scris, cat cel subteran, glumele spuse pe soptite si generatoare de voie buna, rasul popular si clandestin, nascator de catharsis. Din nefericire, un banc bun auzit de cine nu trebuie a trimis multi oameni dupa gratii. Desigur, nu umorul i-a interesat pe cei doi istorici in dosarele cercetate, dar ei au avut surpriza sa-l descopere in cele mai neasteptate locuri.
Simpaticele nume ale Raului
Arhivele Securitatii ascund nu numai uriase drame umane, ci si o doza apreciabila de haz. Intre filele ingalbenite pot fi detectate toate genurile de umor, de la cel involuntar (nascut din ignoranta pretioasa a ofiterilor sau a delatorilor) si la cel de situatie, pana la anecdote elaborate, consemnate "la dosar" drept probe ale unui "comportament dusmanos".
Carmen Chivu si Mihai Albu nu au putut ramane indiferenti la comicul unor nume conspirative. Un psiholog ar putea, probabil, spune multe despre personalitatea si frustrarile delatorilor care isi alegeau pseudonime ca: "Traznetul", "Tunetul", "Toporisca Nicu", "Prelatul", "Barosanul", "Brutus", "Jungla Tigru", "Papion", "Piramidon", "Fulgerul Negru", "Rilke", "Dusca", "Vigilenta", "Tacitus", "Regele Solomon", "Ulise", "Zacusca", "Zaraza", "Sarpe", "Sultan", "Tabachera", "Ion Creanga", "Papuc", "Mai cu mot", "Cronos", "Lulu Le", "El Greco", "Pilaf", "Strambu", "Marinarul", "Papusoi Copt", "Gripa", "Boxerul", "Laleaua Neagra", "Mate fripte", "Ciocolata cu lapte" etc.
Chiar si locurile de intalnire aveau nume conspirative, de felul: "Loc dosnic", "Loc ferit", "Locul minunat", "Loc infundat", "Acolo unde noi", sintagme sugerand clipe de trairi amoroase sau mistere romantice.
Umorul involuntar
Angajamentele si notele informative ale delatorilor aflati in solda Securitatii contin numeroase "perle" de un haz nebun.
"Subsemnatul F. Nascut la 1914, luna si ziua nu mai tin minte..." isi incepea declaratia un proaspat racolat. Un altul preciza ca este "vaduv prin divort". Altul marturisea un entuziasm debordant: "Ma angajez sa sprijin pana la completa mea epuizare organele de Securitate..."
Limba de lemn a epocii, folosita intens si de multe ori impropriu, constituie o alta sursa de umor involuntar. Un delator se indigneaza:
"Sus numitul despre care se spune ca este facator de minuni, cu care ocazie rapeste pretiosul timp al oamenilor muncii, pentru a se duce la el cu cate o durere sufleteasca sau trupeasca de a fi vindecati. Astfel, prin naivitatea lor de tarani muncitori, care sunt inca si azi patrunsi de acest spirit mistic, se lasa influentati de acest calugar care aduce o imensa propaganda asupra religiei, in randurile oamenilor redusi din punct de vedere ideologic si stiintific".
Un anonim se plange de un vecin incomod: "Instalarea in noua locuinta, locotenent D. si-a facut-o printr-o betie strasnica. De-atunci chefurile, muzica si galagia se tin lant. In ultimul timp petrecerile se tin lant mai cu seama noptile. Nu ne intereseaza situatia familiara a altora, dar dorim sa avem liniste si exemple bune pentru copiii nostri, pentru a face din ei oameni folositori societatii." Semnat: "Un vecin dornic de liniste in caminul sau si care iubeste armata R.P.R.".
Nici teribilii ofiteri si anchetatori ai Securitatii nu se exprimau mai bine. Astazi, chiar si paranoia si excesul de zel care transpar din insemnarile lor pot parea amuzante. Atunci nu erau. Iata cateva mostre:
"Subinginerul este in atentia organului nostru pentru relatii neoficiale cu cetateni straini si preocupari extraconfesionale pe teme de lupta contra stress-ului, fara a avea in acest sens aprobari ale organelor competente".
Un alt ofiter nota: "A luat cu sine la Putna un corn din care a sunat. Va fi anchetat privitor la semnificatia ce a avut-o cornul pe care l-a luat cu sine la Putna, si ce rost a avut faptul ca el a sunat acolo din corn".
Multe destine au fost, probabil, frante din cauza "vigilentei" imbecile care, astazi, ar provoca cel mult hohote de ras. Un caz concret: o femeie a fost condamnata fiindca i-a scris fratelui ei, plecat in strainatate, sa-i trimita niste chiloti de perlon. Motivatia instantei: "a discreditat tara, cerand asemenea articol in strainatate".
Nu doar ofiterii, ci si turnatorii dadeau uneori dovada de exces de zel, strecurand insinuari extrem de periculoase. Iata un exemplu: "T. apreciaza cutremurul din 1977 ca pe un <<blestem pe capul bietei tari romanesti>>, dar era foarte grabit sa afle ce personalitati importante din aparatul de partid si de stat au decedat cu prilejul seismului".
Comicul de interogatoriu, involuntar sau premeditat
Pline de haz involuntar se dovedesc nu numai notele informative si rapoartele ofiterilor, ci si declaratiile unora dintre cei chemati la Securitate sa "dea cu subsemnatul". Iata un scurt fragment dintr-un proces-verbal de interogatoriu:
"- Cu ce scop a adus numitul M.T. pe numita C.M. la dta?
- A adus-o la mine pentru a canta la pian, iar dupa o scurta perioada a iesit la iveala ca numita a venit la mine cu scopul de a ma fraieri, prin sensul ca s-a indragostit de mine".
Alteori, insa, "naivitatea" excesiva a celui interogat pare "jucata", suspectul preferand probabil sa "faca pe prostul", ca in exemplul urmator:
"- Cand v-ati inscris in Miscarea Legionara?
- In Miscarea Legionara n-am fost inscris niciodata.
- Cine v-a inscris?
- Neinscriindu-ma, nu m-a inscris nimeni".
Autorul unei alte declaratii pare pur si simplu sa-i ia la misto pe anchetatori, fara ca acestia sa-si dea seama:
"Subsemnatul G.C., dupa ce am pacatuit grav impotriva clasei muncitoare, instigandu-mi colegii la revolta, in urma lectiei de educatie muncitoreasca pe care am primit-o, imi iau urmatoarele angajamente: ...Sa citesc cat mai mult pentru a-mi indrepta greselile educatiei vechi pe care am primit-o si sa-mi ridic nivelul politic pentru a putea interpreta in mod just toate actiunile mele, fiind astfel la adapost de greseli".
Umorul, ca infractiune
O cu totul alta categorie de umor, extrem de bine documentata in arhivele Securitatii, este cea a bancurilor politice.
In anii '50, o anecdota, un calambur, o vorba cu doua sensuri putea sa ghilotineze un cap, sa curme o cariera. Profesorul de economie Belu Zilber, un comunist ilegalist, avea mintea-brici si gura cam sloboda. N-a dat atentie cine-l asculta atunci cand a spus ca clasa muncitoare nu mai are rabdare pana ce tovarasul Gheorghiu-Dej isi va da bacalaureatul la liceul seral. Pentru aceasta gluma nesabuita, Belu Zilber a petrecut 17 ani in inchisoare.
Desigur, nu orice anecdota "dusmanoasa" interceptata de urechile vigilente ale Securitatii se solda neaparat cu o condamnare. Dar era, obligatoriu, notata cu meticulozitate la dosar. Romanii erau constienti de asta. Cu atat mai mult bancurile politice devenisera un risc asumat si un gest de fronda. Nu au intarziat sa apara glume si pe aceasta tema. Consemnate, evident, in arhivele Securitatii. Iata un exemplu:
"In Statele Unite, capitalistii, ca sa nu se plictiseasca, se distreaza facand concursuri speciale de viteza: 10 masini iau startul, una din ele are frana defecta. In Anglia, zece oameni joaca <<ruleta ruseasca>>, toti duc revolverele la tampla si trag, numai un singur pistol are glont pe teava. In Romania, zece insi spun bancuri politice, unul din ei e turnator".
Nici macar in perioada "deschiderii" din anii '70, Securitatea nu a renuntat la obiceiul de a consemna, constiincios, infractiunile prin umor. Turnatorii ramasesera la fel de zelosi. Unul informa ca un amic obisnuieste sa spuna: "Pamantul este al aceluia care il munceste - dar recolta nu!". Altul para o colega de cancelarie, care ar fi spus, in septembrie 1975: "Va trebui sa invatam sa inotam pe spate fiindca, daca vin alte inundatii, vom fi nevoiti sa facem pluta, iar cu mainile sa aplaudam elicopterul prezidential".
Tot o profesoara face obiectul unui alt denunt: "Permiteti-mi sa raportez, in legatura cu glumele tendentioase, profesoara M.A. mai scapa din cand in cand cate o astfel de gluma. In ziua de 22.10.1976 i-a explicat profesorului de muzica I. cum canta un surdo-mut melodia <<M-am nascut in Romania>>: isi da cu pumnii in cap".
Intr-un alt document de arhiva citim: "S. informeaza ca A. i-a recitat lui N. (care a ras) versurile: <<As citi, dar n-am lumina/ As pleca, dar m-am benzina/ As manca, dar n-am mancare/ As muri, n-am lumanare>>".
Bancuri la dosar
Bancurile erau vanate cu strasnicie de oamenii Securitatii. Informatorii le comunicau, solicitand in prealabil iertarea organului competent. Dar erau ascultate si colportate chiar de securisti, intre ei. Comedianul Mircea Crisan, dupa ce a ramas in strainatate, era ascultat la "Europa Libera" si bancurile lui erau imprimate de serviciile tehnice ale Securitatii. L-am intrebat, odata, pe Mircea Crisan daca nu se teme de bratul lung al Securitatii. Mi-a raspuns zambind: "Nu fi prost, securistii ma apara sa nu mi se intample nimic rau, ei rad primii, li se pare ca e vorba de sefii lor. Si sunt satisfacuti".
Inaintea unor alegeri, Mircea Crisan a lansat bancul: "Gata tovarasi, acum avem dreptul de a vorbi, nu e ca pe vremea burghezo-mosierimii cand toti se cacau in capul nostru. Acum avem gura". Spus la "Europa Libera", bancul a inceput sa circule a doua zi in Romania. Sau bancul cu Elena Ceausescu care ii spune intr-o zi marelui carmaci: "Maiestate". Ceausescu, incurcat, ii zice: "Ei, lasa, Leano, nici chiar asa..." Savanta ii raspunde: "Am vrut sa intreb daca <<mai e state>> pe care nu le-am vizitat".
Informarile au curs o droaie. Arhivele Securitatii memoreaza sute si mii de bancuri. Iata doar cateva:
Intrebat cu cine semanam noi, comunistii, un tigan raspunde: <<Cu Adam si Eva, pentru ca si ei umblau dezbracati. Si cu Cain si Abel, pentru ca si ei, desi frati, s-au omorat intre ei. Si cu cei trei crai de la Rasarit, care au mers dupa stea si au ajuns la iesle>>.
Un internat in Azilul de nebuni e intrebat:
- Dumneata de ce esti internat?
- Am vrut sa fug peste hotare.
- Pentru asa ceva se sta la inchisoare, nu la balamuc...
- Da, dar eu am vrut sa fug in Uniunea Sovietica.
- Tovarase, de ce ai propus la sedinta de partid sa fim ocupati de chinezi?
- Sa va spun sincer? Va dati seama, ca sa ajunga la noi, cateva miliarde de chinezi marsaluind peste Uniunea Sovietica?
Un cetatean a spus ca seful Partidului este un mare idiot. Pentru aceasta a fost imediat arestat si condamnat la 25 ani si trei luni de inchisoare. Toata lumea se intreaba de ce a fost condamnat la 25 de ani si trei luni. S-a aflat ca a primit trei luni pentru insulta adusa unui cetatean al R.S.R. si 25 de ani pentru divulgarea secretului de stat.
Hrusciov si Kennedy stau pe malul marii si fac plaja. Hrusciov citea "Capitalul" lui Karl Marx, iar Kennedy, Biblia. La un moment dat Hrusciov incepe sa rada. Kennedy vrea sa stie de ce rade si Hrusciov ii arata ce scrie in carte: "Socialismul e groparul capitalismului". Dupa putin timp incepe sa rada Kennedy. Intrebat de Hrusciov de ce rade, acesta ii arata ce e scris in Biblie: "Cine sapa groapa altuia cade el insusi in ea.
Nicolae Ceausescu in vizita la Caminul Studentesc. Studentii, nemultumiti de cantina, cer sa li se mareasca indemnizatia. Se aproba cresterea de la 10 lei la 12 lei pe zi. Urmeaza vizita la o puscarie, unde detinutii sunt si ei nemultumiti. Se aproba cresterea indemnizatiei de la 5 lei la 50 de lei. Ion Gheorghe Maurer e revoltat si cere explicatii. Atunci Ceausescu ii zice: "Taci, nu fi prost, ca noi studenti nu mai ajungem...
- Bula, ce face tatal tau?
- E activist de partid.
- Si mama?
- Nici ea nu munceste.
Aceste anecdote si multe, multe altele, au fost atent culese si indosariate de harnicii slujbasi ai politiei politice. Nu pentru hazul lor, ci pentru potentialul incriminant. Cei care le "raportau" aveau intotdeauna grija sa se "distanteze" de asemenea atitudini "neprincipiale" si sa isi faca limpede dezaprobarea. Tonul scortos si impersonal al notelor informative nu face decat sa sporeasca efectul comic:
"Tot S. informeaza ca acelasi A. a povestit despre inmanarea, tovarasei Elena Ceausescu, a Premiului pentru cea mai buna agricultoare. Pentru ca a arat o tara intreaga cu un singur bou".
Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 11618  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Am incercat sa-mi amintesc bancul   de Atamild
O anecdota inedita pentru dl Tesu Solomovici   de Tanase Florica
Bancurile politice, un subiect serios - continuare   de Tanase Florica
Bancurile politice, un subiect serios   de Tanase Florica
Bancuri politice? Pai cine nu a spus?   de Atamild
Intrebare pentru MAE : ce "diplomati" vor fi numiti la Washington D.C. si Praga precum Ambasadori   de ionion
Cam tarziu dar totusi am aflat de ce Radu Timofte s-a retras :   de ionion
Ce se poate spune despre poporul roman nu despre comunism ?!   de SR
Arhiva comica a PCR (nomenclatura, activisti, ziaristi de stefan gheorghiu)...   de c.vieru
Lasti balta diversiunile dragalasilor...   de Petre S
Ha ha ha... ce comic!   de Toma Flamindul
Visul imaginatiei   de Enkidu
Poveste din Vaslui   de ARP
ce muncesc ?   de curca
Parca nu pot sa cred ca o femeie a fost bagata la inchisoare, pentru ca i-a scris fratelui sa-i   de Huhu extraterestrul
PROSTANACII ROMANIEI = SECURIST-COMUNISTII LUI CEAUSESCU.   de ursu livia
Comica ?   de doctorul
Sa nu aplicam masca comicului fata de perioada inchizitiei bolsevice care continua si azi.   de ionion
Glume dela Secu   de ionescu
Mircea Crisan   de Kroko
Ceausescu   de FB
Imi vine unul in minte...   de Parsivu
vremuri incredibile   de Gigel Chiazna
   de Fox-NewZ
anisoara e zbarlita mai stefane   de dan toader
Gluma de 2 ani de puscarie !!!   de Stefannn
ce vremuri ...   de dan toader
De unde concluzia   de spaiu'
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01939 sec.