Ziua Logo
  Nr. 4010 de vineri, 17 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
ODUS
Zoe PETRE 
-- Poate ca nici nu va amintiti acest acronim. ODUS a fost una dintre inventiie brevetate de Ceausescu, Organizatia Democratiei si Unitatii Socialiste, parte a FDUS.
Frontul Democratiei etc. se voia expresia politica a "unitatii intregului popor" in jurul genialului, in frunte cu PCR plus UTC (acronime de neuitat), si in subordine - ODUS, organizatia celor care, sarmanii, erau definiti prin ce nu erau: "nemembrii".
Cand, in ianuarie 1990, dnii Iliescu&comp. ne explicau ca partidele sunt o forma de organizare depasita, si ca structurile de tip Front Popular au tot viitorul dinaintea lor, ei se gandeau mai putin la experiente ale democratiilor occidentale - de pilda Franta -, cat la tentativa ceausista, interesanta daca n-ar fi fost "intinata" stim toti de cine. In discursul din 25 ianuarie 1990, Iliescu pleda pentru "o miscare de masa generata de un proces revolutionar, fara structuri rigide de partid", citand drept exemple, in devalmasie, Verzii din Germania, Solidarnost� din Polonia, forumurile civice din Cehoslovacia si Ungaria. Cu toate acestea, pe 23 ianuarie, FSN isi anuntase decizia de a participa la alegeri ca partid politic.
Multi l-am acuzat atunci pe liderul FSN de duplicitate. De fapt, dl Iliescu incercase fara succes sa rezolve cvadratura cercului - pluralismul fara opozitie, prin constructia unui altfel de FDUS, urmand sa inghita, sub conducerea unui FSN urias si la fel de patern ca si zambetul inefabil al presedintelui sau, cele mai multe dintre minusculele partide din ianuarie '90, dar si organizatii ale "nemembrilor", rebotezate ad hoc societate civila. Esecul acestui proiect s-a datorat in cea mai mare parte opozitiei adamantine a partidelor istorice - in esenta a lui Corneliu Coposu - sustinuta de reactia instinctiva a elitelor intelectuale.
In ce masura insa aceste elite vor fi inteles ca, asemeni democratiei, partidele politice sunt cea mai proasta forma de institutionalizare a diversitatii optiunilor si intereselor, cu exceptia tuturor celorlalte? Ironia istoriei a facut ca alegerile din 1996 sa fie pierdute de partidul lui Ion Iliescu si castigate de CDR, o alianta electorala de 17 partide si organizatii civice cu o geometrie dintre cele mai variabile. Dupa alegeri insa, partidele aduse sa guverneze au devenit, prin forta imprejurarilor, vioara I; tot atunci s-a declansat si demonizarea lor, la care au participat cu un zel nestavilit nu doar adversarii, ci si o buna parte dintre cei care le sustinusera atata vreme cat erau parte a unei formatii de tip Front. Rezultatul insumat al acestor bizare regrupari de forte, in care s-au intalnit pe aceeasi masa de operatie, ca in poemul lui Queneau, umbrela si masina de cusut, a fost, in 2000, competitia intre Iliescu si Vadim.
Prezenta lui Becali in poll-position fata de Traian Basescu in ultimele sondaje isi are originea in aceeasi ostilitate anti-sistem pe care ambii o impartasesc cu adeptii lor, inclusiv cu partidele-presedinte pe care si le-au creat cum a creat si Iliescu FSN-ul. Am schimbat populismul crancen din 2000 cu populismul voios de Glina, dar iluzia unei democratii "fara structuri rigide de partid" da glas si azi tuturor frustrarilor, atat celor mai elementare, cat si celor mai rafinate. Un ODUS in dulce stil nou, cu avangarda sa, Partidul Democrat - care, neputand fi partid unic, se proclama unicul partid fara corupti, fara securisti, fara grupuri de interese - pare sa se afle la orizontul multor utopii politice. De parca nu ne-am fi luat in avans ratia viagera de utopii.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
FDUS- ultima incercare a PCR de a-si creea legitimitate   de unIonoarecare
Excelent articol   de Sorin Dragan
ODUS   de doctorul
Zau?   de fufu
A r h i v a
  Mizele motiunii    4 comentarii
  Rromii nostri sunt mai altfel decat tiganii lor?    7 comentarii
  Un discurs subversiv    10 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Rapita si progresul    2007-08-10
  Epitaf    2007-08-03
  Caragiale ca destin    2007-07-20
  10 ani de parteneriat    2007-07-13
  Remember    2007-06-15
 Top afisari / comentarii 
 Mazilirea lui Teofan (5750 afisari)
 Injectii cu "Elixirul tineretii" (3180 afisari)
 O decizie dramatica (3025 afisari)
 Rascoala tiganilor din Sofia (2259 afisari)
 Rromii nostri sunt mai altfel decat tiganii lor? (1643 afisari)
 Mircea Geoana: Guvernul Tariceanu trebuie sa plece (264 afisari)
 Tariceanu: "Ministrul Flutur mergea cu curca la raze" (254 afisari)
 Presedintele George W. Bush va fi socru (250 afisari)
 Consiliul Judetean Covasna, somat sa demonteze panoul cu "Tinutul Secuiesc" (116 afisari)
 1-0 pentru Kremlin in cazul rachetei cazute in Georgia (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17080 sec.