Ziua Logo
  Nr. 4010 de vineri, 17 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mitropolitul Olteniei isi va anunta curand retragerea din cursa pentru Patriarhie * Grupul care-l sprijina pe IPS Daniel l-a amenintat ca i se va face public angajamentul pe care l-a semnat cu Securitatea
Mazilirea lui Teofan
-- Peste mai putin de o luna vor avea loc alegerile pentru desemnarea noului Patriarh al Romaniei, cel care va fi succesorul Prea Fericitului Teoctist. Existau doi candidati pentru ocuparea tronului patriarhal. Primul dintre acestia este Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actual Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Cel de-al doilea era pana acum Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. La inceputul saptamanii viitoare, insa, conform surselor ZIUA, IPS Teofan isi va anunta retragerea din cursa. O astfel de decizie ii lasa libera calea Inalt Prea Sfintitului Daniel. Retragerea lui Teofan se petrece pe fondul unui santaj cu un angajament cu Securitatea.
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei (Foto: Mediafax)
Manevra lui IPS Daniel
La prima vedere, retragerea lui Teofan pare una cat se poate de surprinzatoare daca tinem cont de faptul ca Mitropolitul Olteniei avea sanse reale sa fie noul Patriarh al Romaniei. Si chiar este una surprinzatoare. Ea este insa consecinta jocurilor si a sforilor trase de grupul care il sustine pe IPS Daniel si venirea acestuia in fruntea Patriarhiei. Concret, potrivit acelorasi surse ale ZIUA, IPS Teofan este amenintat cu dezvaluiri privind legaturile sale cu Securitatea. Mai exact, Mitropolitul Olteniei este amenintat ca i se va face public angajamentul pe care l-ar fi semnat cu Securitatea, dar pe care nu l-a pus niciodata in practica. In acest fel, imaginea lui IPS Teofan ar avea extrem de mult de suferit, iar Mitropolitul Olteniei ar fi nevoit practic sa renunte la candidatura pentru demnitatea de Patriarh al Romaniei.
Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca IPS Teofan sa nu isi retraga candidatura si sa ramana in cursa pentru demnitatea de Patriarh al Romaniei. Chiar daca angajamentul sau semnat cu Securitatea dar nepus in practica va fi facut public. In acest caz, IPS Teofan ar intra in grupul inaltilor ierarhi care au avut legaturi cu Securitatea. Asa cum este situatia Inalt Prea Sfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a recunoscut anul trecut ca a semnat un angajament cu Securitatea. "Am semnat un angajament cu Securitatea, a fost un juramant de credinta fata de tara, nu ca sa fac rau cuiva. E un juramant de credinta, nu de a urmari pe cineva", declara IPS Teodosie.
Surpriza de la Cluj
Tot in perioada imediat urmatoare, pe langa retragerea Mitropolitului Olteniei, ar putea aparea o noua surpriza. Aceasta il va avea in prim plan pe IPS Bartolomeu Anania (foto), Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
foto: Rompres
Dupa retragerea lui IPS Teofan, acesta si-ar putea anunta candidatura pentru ocuparea demnitatii de Patriarh al Romaniei. Chiar daca dupa moartea PF Teoctist a respins din start aceasta posibilitate. De altfel, discursul avut de acesta in urma cu doua zile a fost un prim semn ca Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului se gandeste serios sa intre in cursa. Asa cum se stie, in cadrul liturghiei dedicate sarbatoririi Sf. Maria la Manastirea Nicula, Bartolomeu Anania a vorbit despre poluare si s-a intrebat cine are interes ca Romania sa instraineze mina de aur din Muntii Apuseni. Mitropolitul a amintit ca, de peste tot, "ne vin semnale prin care suntem avertizati asupra otravii care ajunge in mancarea pe care o punem pe masa si in apa pe care o bem, insa aceasta stricaciune a fost produsa tot de om, care a desfigurat pamantul primit in dar de la Dumnezeu". Legat de acest subiect, Bartolomeu Anania a spus ca va relua anul acesta problema Rosiei Montane, deoarece, in ciuda faptului ca, lunile trecute, toate bisericile din Transilvania, indiferent de cult, au cerut autoritatilor sa opreasca acest proiect, totusi, nimic nu s-a facut. De asemenea, Bartolomeu a facut un apel la politicienii aflati, ieri, la slujba de Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, sa sprijine lupta impotriva proiectului de exploatare a minei de aur si sa opreasca acest proces "criminal asupra Muntilor Apuseni". Iata astfel, Mitropolitul a atins unul dintre cele mai sensibile subiecte aflate pe agenda societatii civile. Iar dand de inteles ca doreste sa se implice in stoparea acestui proiect poate atrage aprecierea ierarhilor cu putere mai mica dar care impartasesc aceleasi idei cu Mitropolitul Clujului. Ierarhi care este posibil sa il sustina si sa il ajute sa ocupe tronul patriarhal.
Alegeri pe 12 septembrie
Alegerea noului Patriarh al Romaniei va avea loc in data 12 septembrie. Organismul care alege un patriarh sau alt ierarh poarta numele de Colegiul Electoral Bisericesc.
Acesta constituie suma membrilor Sfantului Sinod (49 la numar), a Adunarii Nationale Bisericesti si a Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. In prezent, Biserica Ortodoxa Romana are 25 de eparhii pe teritoriul national, trei in jurul hotarelor tarii si trei in diaspora. Cu prilejul alegerii noului Patriarh, fiecare din aceste 33 de eparhii va fi prezenta - cu exceptia Adunarii Eparhiale din Bucuresti - cu cei trei membri (doi laici si un cleric) pe care ii are in Adunarea Nationala Bisericeasca. Asadar, 49 de membri ai Sfantului Sinod, plus cei 90 de membri ai celor 30 de eparhii. Intrucat viitorul Patriarh este in primul rand Arhiepiscopul Bucurestilor, la vot vor participa toti cei 30 de membri care compun Adunarea Eparhiala a acestei arhiepiscopii. Deci 49 sinodali, 90 de membri eparhiali din Adunarea Nationala Bisericeasca, plus cei 30 de membri ai Adunarii Eparhiale de la Bucuresti. In total 169 de virtuali electori carora li se adauga decanii clerici - sase la numar - ai facultatilor de Teologie din orasele de resedinta mitropolitana, respectiv directorii de seminar clerici din aceleasi localitati. Suma totala a electorilor: 184. De aici trebuie scazut insa decanul Facultatii de Teologie din Bucuresti, care a demisionat recent.
Tabara Mitropolitului Olteniei
In momentul de fata, atat IPS Daniel cat si IPS Teofan sunt sustinuti de doua tabere extrem de puternice. Astfel, Mitropolitul Olteniei este sustinut de intreg Ardealul mai putin Sibiul. In noiembrie 2005, cand s-a ales noul Mitropolit al Ardealului, IPS Daniel l-a sprijinit pe fata pe episcopul Caransebesului, la origine preot de mir si profesor teolog. Intre membrii Adunarii Eparhiale din Sibiu existau multi profesori, astfel incat a putut fi ales fostul lor coleg. Rezultatul alegerii a nemultumit profund pe episcopii si preotii ardeleni care au constituit o noua mitropolie. Ceea ce parea sa fie un succes al duetului chiriarhal Daniel - Laurentiu s-a transformat ulterior intr-un usturator esec. Din toata Transilvania, IPS Laurentiu l-a ales in final cu jurisdictie asupra judetelor Sibiu si Brasov, eparhia sufragana de la Miercurea Ciuc, condusa de PS Ioan Selejan, avand doar cateva zeci de parohii. Astfel, Ardealul bisericesc, cu exceptia enclavei de la Sibiu, nu are de ce sa-l voteze ca Patriarh pe IPS Daniel. De altfel, tot vestul bisericesc al Romaniei nu are motive sa-l aleaga Patriarh pe IPS Daniel. La Craiova este mitropolit, IPS Teofan, principalul contracandidat al lui IPS Daniel, iar eparhia Severinului ii este sufragana. La Ramnicu - Valcea pastoreste PS Gherasim Cristea, ierarh din generatia Patriarhului Teoctist si vechi calugar.
Rasaritul si Bucurestiul sunt cu Mitropolitul Moldovei
Partea de est a tarii ii este net favorabila Mitropolitului Daniel. Mai putin Arhiepiscopia Sucevei, condusa de IPS Pimen, care in 1990 era episcop - vicar la Iasi si se astepta sa fie inaltat in grad. Si PS Calinic, vicarul IPS Pimen, s-ar putea sa nu-si voteze chiriarhul, daca va participa la alegeri. Episcopul Romanului, PS Eftenie Luca este imobilizat, astfel incat nu va fi prezent in sedinta Colegiului Electoral Bisericesc.
Episcopul Dunarii de Jos, PS Casian Craciun, ii este devotat trup si suflet Mitropolitului Moldovei si este convins ca in cazul in care acesta devine Patriarh, el va fi ales ulterior la Iasi. Nu este singurul. PS Epifanie are din cate se pare aceeasi optiune. Este de asteptat sa-l voteze pe IPS Daniel pentru scaunul patriarhal PS Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei, frustrat de faptul ca pe scaunul de la Craiova, unde el fusese multa vreme episcop - vicar, a urcat in anul 2000 PS Teofan. Este greu de spus ce va decide PS Galaction, Episcopul Alexandriei, calugar provenit din aceeasi manastire cu IPS Teofan. Si mai greu va fi pentru Arhiepiscopul Targovistei sa ia o decizie: IPS Nifon a fost foarte apropiat de Patriarhul Teoctist, dar este totodata si un om realist, cu multa influenta in Biserica.
Din Arhiepiscopia Bucurestiului vor participa la alegerea de Patriarh 30 de votanti. Parte din ei sunt profesori teologi, care il admira pe Mitropolitul Moldovei. Alte patru voturi bucurestene vor apartine celor doi episcopi - vicari patriarhali (PS Vicentiu, PS Ciprian), respectiv episcopilor - vicari mitropolitani (PS Sebastian, PS Varsanufie). Intre ierarhii din Diaspora, IPS Serafim va merge, ca fost vicar la Sibiu, cu Clujul. Cativa episcopi n-au lasat sa se intrevada, pana acum, ce optiuni ar avea.
Pagina realizata de Bogdan COMARONI si Rasvan MOLDOVEANU 
 Afisari: 5750  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Mazilit?   de Ion Caramache
Propunere   de Ion Caramache
Fata'n fata   de Echilibru
Biserica Securitatii   de gogu TIM
Mazilirea liu Teofan   de C. Amza
inca unul?   de dan toader
platforma ortodoxa   de Maxim
Paguba-n ciuperci, intre aia cu gradele acoperite de sutana, dea Domnu' sa fie toti maziliti!   de Huhu extraterestrul
Mazilirea lui Teofan   de doctorul
daca nu avea dosar...   de mediator
Turnatori si Ofiteri   de Paul din Ohio
Nelepadatii de satana   de Radu Dragan
A r h i v a
  Milioanele din mina    2 comentarii
  Rascoala tiganilor din Sofia    5 comentarii
  Geoana: "Doresc sa fiu prim-ministru!"    15 comentarii
  Consultari la Palatul Victoria pe tema euroalegerilor    1 comentariu
  Vosganian, contrazis    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Orban a inaugurat primul pasaj rutier de la Baneasa    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mazilirea lui Teofan (5750 afisari)
 Injectii cu "Elixirul tineretii" (3180 afisari)
 O decizie dramatica (3025 afisari)
 Rascoala tiganilor din Sofia (2259 afisari)
 Rromii nostri sunt mai altfel decat tiganii lor? (1643 afisari)
 Mircea Geoana: Guvernul Tariceanu trebuie sa plece (264 afisari)
 Tariceanu: "Ministrul Flutur mergea cu curca la raze" (254 afisari)
 Presedintele George W. Bush va fi socru (250 afisari)
 Consiliul Judetean Covasna, somat sa demonteze panoul cu "Tinutul Secuiesc" (116 afisari)
 1-0 pentru Kremlin in cazul rachetei cazute in Georgia (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01432 sec.