Ziua Logo
  Nr. 4009 de joi, 16 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Firma deputatului PLD Cristian Boureanu a servit bautura si icre negre pentru 14 cazinouri ale Grupului Ritzio, unul dintre patronii sai fiind banuit ca ar fi spalat banii cartelurilor sud-americane
Bucatarul mafiei
-- Afacerile deputatului PLD Cristian Boureanu au suscitat in ultima vreme un interes maxim, intrucat o serie din societatile sale comerciale, la care este asociat sau actionar, au aparut pe lista de datornici catre bugetul de stat, care se publica regulat pe site-ul Ministerului Finantelor. Una dintre firme, aflata azi in faliment, a fost, pana acum cateva luni, partenera de afaceri cu Grupul rusesc de cazinouri Ritzio. Sarcina lui Boureanu era de a asigura mancarea si bautura oaspetilor cazinourilor.
Foto: Rompres
Acuzatiile lui Ciuvica
Liderul Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, l-a acuzat public pe tanarul deputat platformist (fost PNL) ca firmele sale, de la care acesta incasa an de an dividende, aveau datorii de peste 4,2 miliarde lei vechi.
Datorii acumulate incepand cu ianuarie 2005, dupa ce Boureanu a devenit deputat. Replica lui Boureanu la aceste acuze a fost abila, in sensul ca, dupa un perdaf politicianist la adresa lui Ciuvica, a ocolit sa mentioneze existenta datoriilor la care se facea referire, enumerand in schimb doar sumele pe care firmele deputatului le-ar fi avut de incasat de la stat, cu titlu de TVA. Boureanu a recunoscut in scris doar datoriile a doua din firmele sale: BS Distribution SRL si BAR OPERATOR SRL, ambele aflate in procedura de faliment de la inceputul lui 2007. Cert este - iar ZIUA detine documentul - ca indiferent daca avea vreun leu de incasat de la stat, cu titlu de TVA, pe lista datornicilor de la data de 31 decembrie 2006 a Ministerului Finantelor, cateva din firmele lui Boureanu figurau la loc de cinste, cu mentiunea ca se afla ori in executare silita, ori in procedura de instiintare de plata.
Exemplificam in acest sens doar SC Altipo Construct SA, care aparea cu obligatii catre bugetul de stat in cuantum de 131.768 RON, cu mentiunea "s-a inceput procedura de executare silita", dar si SC Topanel SRL, care aparea cu datorii care stat de 321.722 RON pentru care "s-a transmis instiintare de plata".
In cardasie cu interlopii rusi
Afacerile lui Boureanu au cunoscut insa si momente mai bune.
Unul din cele mai mari parteneriate din istoria sa de om de afaceri a fost perfectat in luna octombrie 2005, cand firma sa SC BAR OPERATOR SRL (in care Boureanu avea 20%, restul partilor sociale fiinde detinute de rude ale sale) a semnat un contract de prestari servicii cu firma RITZIO BU SRL, infiintata la Bucuresti in februarie 2005. Un SRL ai carui asociati sunt doua firme off-shore din Cipru: Ritzio Entertainment Group limited si Ritzio CIS Limited, administrat de un anume A. Ginsburg, nascut la Moscova in 1967.
Diferite surse, unele oficiale, spun ca in spatele grupului Ritzio, creat in 2002, se afla multi-miliardarii rusi Oleg Boiko (om de casa al ex-presedintelui Boris Eltin) si Boris Belotserkovsky, care detineau la un moment dat 10% din industria de jocuri de noroc a Rusiei, evaluata la sute de sali de jocuri si nu mai putin de 35.000 de slot machines.
Grupul Ritzio, care opereaza in Rusia, Ucraina, Kazahstan, Tarile Baltice si, mai nou, in Romania (unde are 22 de cluburi si cazinouri), a intrat in vizorul Kremlinului, dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut o lege dura care sa reduca si chiar sa scoata cazinourile din Moscova si marile orase ale Rusiei. Afacerile acestui grup, estimate la sute de milioane de euro, au fost nevoite sa se mute in mare parte in afara tarii de origine, unde grupul era asimilat in anumite cercuri cu mafia rusa. In 2006, grupul rus a invadat brusc America Latina, in state precum Bolivia, Peru si Mexic. Alte surse sustin ca miliardarul Oleg Boiko ar fi spalat banii unor carteluri sud-americane.
Boureanu a iesit din datorii
Afectat de acuzele publice ce i s-au adus pentru datoriile inregistrate de firmele sale, Boureanu ne-a pus la dispozitie un tabel cu noua dintre firmele sale (CVS Constructii si Investitii Imobiliare SRL, Altipo Construct SA, Altipo SRL, CS Line Management, Topanel Holding SRL, Knock Out Door Media SRL, Ramplast Distributie Profile SRL, Topanel SRL si Mega Trans Logistic SRL), din care reiese ca soldul acestora la finele lunii iunie 2007 este "0". Pentru ultimele doua firme, ni s-au pus la dispozitie si copii ale certificatelor de atestare fiscala emise de Administratia Financiara. Parlamentarul a specificat ca datoriile firmelor sale din trecut ar fi fost simple "datorii curente la stat, generate de activitatea normala a acestora".
Barurile din cazinouri
Cristian Boureanu a sperat probabil ca va da marea lovitura cand s-a intovarasit cu rusii de la Ritzio, judecand dupa cifrele lor de afaceri.
SC BAR OPERATOR SRL a fost infiintata la 30 septembrie 2005, special pentru asocierea cu rusii de la Ritzio, cu care in octombrie 2005 s-a semnat un contract de prestari servicii, prin care firma lui Boureanu se angaja sa serveasca mancaruri si bauturi in interiorul casinourilor Ritzio. In paralel s-au incheiat si o serie de contracte de subinchiriere, prin care firma lui Boureanu primea in fiecare cazino un spatiu intre 6 si 9 m.p. in care sa-si desfasoare activitatile de bar. Astfel, firma parlamentarului a desfasurat activitati de catering servind sandwichuri, alune, seminte, chipsuri, dar si icre negre si bauturi fine amatorilor de jocuri de noroc. Un an de zile, afacerea a mers ca pe roate (rusii asigurau o clientela constanta si cu dare de mana pentru barurile deputatului), iar BAR OPERATOR SRL a ajuns sa detina nu mai putin de 14 baruri in cazinourile rusilor deschise atat in Bucuresti, cat si in alte mari orase din Romania. In Bucuresti, locatiile barurilor lui Boureanu erau pe sos. Pantelimon nr. 40A, sos. Stefan Cel Mare nr. 12, Calea Mosilor nr. 294, b-dul Lacul Tei nr. 75 etc.
Surprinzator, insa, la finele lui 2006 - inceputul lui 2007, afacerea a inceput sa scartaie, iar SC BAR OPERATOR SRL a acumulat datorii de peste 100.000 RON, fiind somata de furnizori sa plateasca marfa facturata. Firma lui Boureanu a intrat in procedura de faliment si a trebuit sa-si concedieze toti angajatii, desi aparent a derulat un comert cu plata pe loc.
Tepuit cu un miliard
Contactat pe tema asocierii sale cu cazinourile rusilor, dar si pe tema datoriilor firmelor sale, Cristian Boureanu ne-a oferit varianta sa proprie.
Deputatul sustine din capul locului ca el nu stie nimic despre rusi sau despre imaginea acestora din Rusia, ca nu-l cunoaste personal pe nici unul, deoarece, "potrivit legislatiei in vigoare, calitatea de deputat nu-mi permite implicarea in organizarea si administrarea societatilor comerciale". Boureanu a adaugat ca de afacerea cu rusii s-ar fi ocupat exclusiv administratorul sau, care "el a venit cu ideea infiintarii acestei firme" si "a luat decizia de a incheia contractul cu societatea Ritzio BU SRL". Ca relatia cu Ritzio a incetat in februarie 2007 "ca urmare a intarzierilor la plata ale Ritzio BU (...) astfel, neplata sumei de 1.902.284.800 ROL a creat dificultati financiare societatii Bar Operator, care a intrat in incapacitate de plata. S-a incercat solutionarea amiabila a litigiului cu Ritzio BU SRL si intrucat aceasta nu a fost posibila, administratorul societatii Bar Operator a luat decizia de a inainta dosarul pentru recuperarea debitului (...) firma deja functionand in regim de avarie, am fost nevoiti sa tinem timp de patru luni toti angajatii din fonduri ale asociatilor (...) totalul imprumuturilor de la asociati catre Bar Operator este de 1.161.820.000 ROL, bani din care au fost achitate salariile si taxele salariale ale celor circa 45 de angajati". Deputatul Cristian Boureanu ne-a precizat, in scris, ca in mai 2007 debitul ar fi fost recuperat partial, iar telefonic ne-a confirmat ca, desi nu doreste sa se puna rau cu cei de la Ritzio, acestia l-au lasat cu o gaura de aproximativ un miliard de lei vechi.
Huzur langa Pelinel
Junele deputat platformist a devenit cunoscut opiniei publice nu atat prin ideile sale politice, cat prin viata de huzur pe care o afiseaza ostentativ in publicatiile de tip tabloid. Participant la fel de fel de evenimente mondene, frecvent, Boureanu este ilustrat, ca la comanda, in diferite ipostaze, facandu-se vorbire mai cu seama de excursiile pe care si le ofera regulat in destinatii exotice precum Caraibe ori despre achizitiile sale de lux (masini, motociclete). Apogeul mediatizarii sale a fost atins in aceasta vara, dupa fastuoasa sa nunta generata de casatoria cu supermodelul Valentina Pelinel. Nunta lui Boureanu a fost pe potriva luxului afisat de parlamentar si a fost onorata, surprinzator, de presedintele Traian Basescu (care a venit cu sotia si fiicele sale) si a liderului Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan.
Ascensiunea lui Boureanu
Tanar politician si om de afaceri, deputatul Cristian Boureanu a cunoscut ascensiunea politica in PNL, partid in care a intrat in 1995, la varsta de 23 de ani. A fost secretar general al Tineretului National Liberal (1998-2000) si presedinte al aceleiasi organizatii (2000-2002). In 2001 devine membru al Biroului Permanent Central al PNL, functie in care este reales la Congresul din februarie 2005, la doua luni dupa ce intrase in Parlament pe listele Aliantei D.A. Intra in conflict de idei cu seful partidului, premierul Tariceanu, pe fondul disputei acestuia cu presedintele Basescu si, la sfarsitul anului 2005, este cadorisit cu statutul de membru suspendat al PNL. In 2006 pune bazele Partidului Liberal Democrat, impreuna cu alti lideri exclusi din PNL si este ales membru in Biroul Executiv Provizoriu al liberal-democratilor.
In Camera Deputatilor, Crtistian Boureanu este membru al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor si al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana. Boureanu mai are o carte de vizita si in zona afacerilor, fiind investitor privat in companii care acopera segmente de piata diverse precum media, constructii, consultanta economica.
Top-modelul Valentina Pelinel este a doua infatisare a lui Boureanu la ofiterul starii civile, intrucat prima casatorie s-a terminat prost. Tanarul politician a divortat de prima consoarta, dupa ce acesta a fugit in lume tocmai cu nasul de cununie, Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in Ministerul Finantelor.
In barca lui Basescu
Spunem ca prezenta presedintelui Basescu la nunta lui Boureanu a fost surprinzatoare, deoarece nu mai departe de anul 2003, Basescu si Boureanu (azi strans uniti in politica si simtiri) se injurau reciproc in public. Basescu il gratula pe Boureanu cu expresiile: "Si la PNL sunt oameni care, uneori, au excese in consum de alcool... e pacat sa fie absorbite de alcool cand vorbesc in public", in vreme ce parlamentarul riposta pe masura: "Basescu se comporta in ultima vreme ca un urs incoltit de haite de lupi, ca sa nu zic ca un maidanez fugarit de hingherii PSD-ului si nu mai distinge intre prieteni si inamicii politici". De cand Boureanu a sarit din tabara PNL-istilor, in cea a platformistilor fideli lui Basescu, relatiile acestuia cu seful statului au devenit extrem de cordiale.
Pagina realizata de Departamentul Investigatii 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Haide, Costy - curaj !   de Arogantu'
PLD = partid de buzunar   de Roman Liber
Pai...hm, hm, ce sa-i faci ...asa-i in capitalismul   de ionion
Mai bine facea nunta la gradina zoologica,   de Raquel
O fi ceva cu aerul de Bucuresti   de Vasco da Gama
A r h i v a
  "Garda Ungara" anti-romaneasca    12 comentarii
  Manuela Vulpe s-a gandit sa-l asasineze pe Fulga    20 comentarii
  Vila de langa pista Aeroportului Baneasa a fost demolata    2 comentarii
  Confirmare: Patriarhul a fost taiat    10 comentarii
  Campanie electorala de Ziua Marinei    
 Top afisari / comentarii 
 Manuela Vulpe s-a gandit sa-l asasineze pe Fulga (5488 afisari)
 Patriarhia confirma: a existat o taietura (3592 afisari)
 Asaltul lui Boureanu (3477 afisari)
 Bucatarul mafiei (3472 afisari)
 Confirmare: Patriarhul a fost taiat (3077 afisari)
 30 ani de la moartea lui Elvis Presley (553 afisari)
 Cutremur in Peru (167 afisari)
 Din toamna, o paine va costa cat doua (153 afisari)
 Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala (151 afisari)
 NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina (149 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01273 sec.