Ziua Logo
  Nr. 4004 de vineri, 10 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Secretul lui Puccini
-- O serie de scrisori descoperite recent arata ca Giacomo Puccini avea un secret foarte bine pastrat: se pare ca acesta avea un copil din flori, care se nascuse chiar in anul premergator mortii sale. Teoria este sustinuta de catre un realizator de filme documentare, cel care a si facut descoperirea.
Giacomoi Puccini
Paolo Benvenuti a declarat ca Puccini avea o relatie secreta cu menajera familiei, Doria Manfredi. Pana acum, se credea ca aventura compozitorului nu era altceva decat o plasmuire a imaginatiei sotiei lui Puccini, Elvira. Doria, care avea doar 23 de ani, s-a otravit in 1909, in momentul in care nevasta inselata a declansat un scandal monstru, acuzand-o ca i-a sedus sotul. Se pare insa ca povestea nu se termina aici: Giacomo Puccini a avut o aventura si cu verisoara Doriei, Giulia, sustine Paolo Benvenuti.
In 1923, Giulia a dat nastere unui baiat, caruia i-a pus numele de Antonio. Ea nu a vrut sa spuna nimanui cine este tatal copilului.
Puccini a murit in 1924. Paolo Benvenuti a declarat ca sute de scrisori "de familie" au fost descoperite intr-un cufar in casa din Pisa a fiicei lui Antonio Manfredi, Nadia, care acum are 61 de ani. Aceste scrisori se pare ca indica faptul ca Puccini a fost tatal adevarat al lui Antonio.
Viata unui compozitor
Puccini s-a nascut intr-o familie cu traditii muzicale. Tatal sau, Michele, conducea orchestra oraseneasca din Lucca, era organist al Domului din localitate si compusese cateva opere de calitate modesta, un Miserere si cateva cantate pe teme religioase. A murit tanar, cand Giacomo avea doar cinci ani. Primele lectii de muzica le-a primit de la unchiul lui, Fortunato Maggi, dupa care si-a continuat studiile cu Carlo Angeloni. In martie 1876 Puccini a asistat in orasul Pisa la o reprezentatie cu opera Aida de Giuseppe Verdi si din acea clipa a visat sa devina compozitor de opere. In acelasi an compune un Preludiu simfonic, doi ani mai tarziu un Motet si un "Credo", cu a caror executie obtine un oarecare succes. Pe 31 mai 1884 are loc la Teatro Dal Verme din Milano premiera primei sale opere, "Le Villi", cu care obtine un succes din partea publicului si a criticii. Dupa o munca asidua de cativa ani, i se reprezinta la Teatro alla Scala din Milano opera "Edgar", de data aceasta fara vreun succes deosebit. Sase ani mai tarziu, pe 1 februarie 1895, obtine un succes triumfal cu opera "Manon Lescaut", executata in premiera pe scena teatrului Regio din Torino. Tot in acest teatru, pe 1 februarie 1896, are loc premiera operei "La Boh�me" (Boema), sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini. La data de 14 ianuarie 1900 a prezentat in premiera la Teatro Costanzi din Roma opera "Tosca", in rolul titular soprana romanca Hariclea Darcl�e. Inca deja la prima arie a tenorului, Recondite armonie, succesul este asigurat, apoi ca, dupa aria sopranei, Vissi d'arte, publicul sa aplaude in picioare.
In anul 1904, Puccini se casatoreste cu Elvira Bonturi, cu care va avea un fiu, Tonio. In anul 1921, Puccini se muta in orasul Viareggio, unde incepe sa lucreze la compunerea operei "Turandot". Opera va ramane insa neterminata. Puccini moare la 29 noiembrie 1924, intr-o clinica din Bruxelles, la cateva zile dupa o operatie la gat, in urma unui cancer al laringelui. Opera "Turandot", in versiunea neterminata, va fi reprezentata pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea muzicala a lui Arturo Toscanini.
Creatia artistica a lui Giacomo Puccini se intinde pe o perioada de 40 de ani, din 1884 pana in 1924, timp in care a compus 12 opere. Acest numar restrans dovedeste o data mai mult exigenta artistica deosebita a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini inca din timpul vietii sale, dainuie pana in ziua de astazi si este in continua crestere.
n Monica BICA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
mare secret mare ...   de Seherezada
A r h i v a
  Agentul 007 s-a pensionat    
  Cer incarcat    
 Top afisari / comentarii 
 Al IV - lea razboi (6263 afisari)
 Coada Dragonului Rosu (2591 afisari)
 "E absolut esential ca Patriarhul sa nu fie obiect de santaj" (2092 afisari)
 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, splendoarea ortodoxiei si rolul Romaniei (1810 afisari)
 Iliescu revoltat (1710 afisari)
 Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu (311 afisari)
 Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani (217 afisari)
 Serbia, dispusa sa renunte la UE in cazul recunoasterii independentei Kosovo (213 afisari)
 Bursele internationale in cadere libera in urma crizei ipotecare din SUA (202 afisari)
 Patriahia il paraste pe Dinescu la CNSAS (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00987 sec.