Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia acapareaza Polul Nord
La o zi dupa repatrierea exploratorilor rusi de la Polul Nord, Rusia revine in regiune pentru executarea unor aplicatii militare. Mai mult, unele zvonuri afirma ca planurile Moscovei in zona ar include si construirea unei asezari subacvatice.
Aviatia strategica a Rusiei a intrat, ieri, in faza activa a unor exercitii militare ce prevad survolarea Polului Nord si a efectuat teste de lansare cu rachete de croaziera, a declarat un purtator de cuvant al Fortelor Aeriene ruse, transmite Mediafax. "In prezent, patru avioane Tu-160 (Blackjack), 12 bombardiere strategice Tu-95 (Bear-H), 14 bombardiere Tu-22 (Backfire-C) si patru avioane de realimentare Il-78 (Midas) se afla in aer. Azi si maine acestea vor simula raiduri de bombardament si peste zece lansari de racheta la poligonul Pemboi de langa Vorkuta si vor survola Polul Nord si Oceanele Atlantic si Pacific", a declarat Aleksandr Drobisevski. Operatiunile militare au loc la doar o zi dupa ce exploratorii rusi la Polul Nord au revenit in Rusia, fiind primiti ca niste eroi pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Temerarii condusi de vicepresedintele Dumei de Stat, Artur Chilingarov, au sustinut, ieri, o conferinta de presa, in cadrul careia si-au anuntat intentia de a reveni in regiune la sfarsitul acestui an. "Rusia isi va consolida pozitia in Oceanul Arctic", a declarat Chilingarov, citat de Reuters, precizand ca, dupa toate probabilitatile, noua misiune de explorare va avea loc in noiembrie. Parlamentarul a declarat, la intoarcere, ca este mandru de faptul ca steagul Rusiei a ajuns pe fundul Oceanului Arctic, chiar in dreptul Polului Nord Geografic, respingand criticile la adresa expeditiei pe care a condus-o. "Arcticul a fost dintotdeauna al Rusiei si va ramane al Rusiei", a precizat Chilingarov. "Suntem fericiti ca am infipt steagul Rusiei pe fundul oceanului, acolo unde nu a ajuns vreodata cineva, si nu imi pasa ce cred unii straini despre acest lucru", a adaugat exploratorul rus, facand aluzie la remarcele recente ale ministrului de Externe canadian, Peter Mackay, care a acuzat Rusia ca, prin expeditia sa la Polul Nord, actioneaza ca in secolul al XV-lea, cand era suficient sa revendici un teritoriu pentru ca sa il primesti. Seful diplomatiei de la Ottawa nu a fost singurul care a criticat initiativa moscovita, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Tom Casey, declarand ca expeditia "nu are nici un fel de temei legal".
Putin isi lauda exploratorii
In contrapartida, presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat drept un mare succes expeditia rusa la Polul Nord, subliniind ca rezultatele ei trebuie sa constituie baza pozitiei Rusiei in reglementarea problemei apartenentei acestei parti a platoului continental arctic. "In legatura cu prelungirea platoului nostru continental, evident, va trebui sa discutam cu colegii nostri si sa demonstram acest lucru in organizatiile internationale", a afirmat presedintele rus in cadrul intalnirii avute marti cu membrii expeditiei. "Este un mare succes al stiintei, expeditia a fost exceptionala", a mai spus liderul de la Kremlin, citat de RIA Novosti. Doua batiscafe autopropulsate, MIR I si MIR II, cu cate trei oameni la bord, au atins la 2 august, pentru prima data in istoria explorarilor marine, fundul Oceanului Arctic, lansand la apa drapelul rus, in incercarea de a acredita ideea ca lanturile muntoase subacvatice Lomonosov si Mendeleev, ce se intind intre Siberia si Groenlanda, constituie o prelungire a platformei continentale siberiene. Rusia a intervenit, in 2001, pe langa ONU, cu solicitarea de a i se confirma dreptul asupra unui teritoriu de 1,2 milioane de kilometri patrati, bogat in hidrocarburi, cererea sa fiind insa respinsa un an mai tarziu. (D.E.)
 Afisari: 1926  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Nea Tom Casey asta , o da-ntr-una cu "temeiuri legale, sau nelegale " rozandu-si unghiile...   de Zen
anglosaxonii au luat tzeapa   de Virgil Iordache
in fund de ocean   de beatle-maniacul
petrolistii nostri   de fernando78
Tocmai doream sa propun amatorilor noi teritorii de imigrare si iata ca cei de la ZIUA   de ionion
A r h i v a
  China ameninta SUA    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01418 sec.