Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
China ameninta SUA
-- Apropierea Jocurilor Olimpice din 2008 declanseaza infruntari asemanatoare cu cele din 1984, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, influentate de Razboiul Rece
China a inceput o campanie concertata de intimidare economica a Statelor Unite, lasand sa se inteleaga ca poate sa lichideze rezervele de valuta si hartiile de valoare americane, daca Washingtonul incearca sa forteze o intarire a yuanului prin sanctiuni comerciale, transmite Rompres. In ultimele zile, doi reprezentanti ai unor organisme de conducere ale Partidului Comunist au dat interviuri in care au avertizat, pentru prima data, ca Beijingul se poate folosi de rezervele sale valutare, care se ridica la 1,33 trilioane de dolari, ca instrument politic pentru a contracara presiunea Congresului SUA.
Beijingul se pregateste de Olimpiada - Washingtonul de boicot
Peste un milion de locuitori ai Beijingului au invadat ieri dimineata parcurile orasului, participand la un amplu exercitiu comun de gimnastica traditionala chineza (tai-chi), pentru a marca intrarea in ultimul an pana la debutul Jocurilor Olimpice de vara, ce vor fi gazduite de capitala Chinei, transmite Rompres.
Acesta a fost doar unul din cele peste 60 de evenimente prevazute pentru ziua de ieri in intreaga China, tara care s-a pregatit intens in ultimii ani pentru gazduirea celei mai importante competitii polisportive de pe planeta. Tot ieri in Piata Tiananmen din Beijing s-a desfasurat o gala la care au participat 10.000 de persoane, invitatul de onoare fiind presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, care a asistat la pornirea cronometrului ce marcheaza intrarea in ultimul an ramas pana la startul JO 2008, prevazut pe 8.08.2008, la ora 8.08, opt fiind cifra aducatoare de noroc potrivit traditiei chineze. Conducatorul CIO a participat, de asemenea, la o ceremonie in cursul careia cele peste 200 de comitete nationale olimpice din intreaga lume vor fi invitate oficial sa participe la Olimpiada de anul viitor.
Pe de alta parte, un proiect de rezolutie a fost prezentat la Camera reprezentantilor a Statelor Unite, prin care se cere boicotarea Jocurilor Olimpice din 2008 de la Beijing, daca regimul comunist nu inceteaza sa incalce drepturile omului, informeaza AFP. Rezolutia, sustinuta de opt reprezentanti republicani, cere de asemenea Beijing-ului "sa nu mai sustina gravele incalcari ale drepturilor omului comise de guvernele din Sudan, Birmania si Coreea de Nord". Aceasta rezolutie va fi discutata la inceputul lunii septembrie, cand parlamentarii americani se vor intoarce din vacanta.
Razboiul monedelor
Acest pas, pe care mass-media de stat il numesc "varianta nucleara" a Chinei, poate provoca prabusirea dolarului intr-o perioada in care moneda americana deja se depreciaza. Alt efect va fi cresterea valorii obligatiunilor emise de Trezoreria SUA, dand o lovitura puternica pietei americane a bunurilor imobiliare si, posibil, impingand economia spre recesiune. Se crede ca Beijingul detine obligatiuni americane in valoare de peste 900 de miliarde de dolari. Xia Bin, directorul departamentului de finante al Centrului pentru cercetarea dezvoltarii (care are statut de ministru), a declarat ca rezervele valutare ale Beijingului reprezinta "asul din maneca" in negocierile cu SUA. El a lasat sa se inteleaga ca aceasta este acum politica guvernului de la Beijing. "Se subintelege, China nu doreste nici un fel de fenomene nedorite in sfera globala a finantelor", a adaugat Bin. He Fan, membru al Academiei de stiinte sociale, a mers chiar mai departe, afirmand clar, intr-un interviu pentru China Daily, ca Beijingul este capabil sa provoace prabusirea dolarului daca vrea sa faca acest lucru. "China a acumulat o cantitate mare de dolari. O suma atat de mare, din care o mare parte este pastrata sub forma de obligatiuni ale trezoreriei americane, contribuie intr-o masura semnificativa la sustinerea statutului dolarului ca valuta de rezerva. Rusia, Elvetia si alte tari si-au redus rezervele de dolari. Este putin probabil ca China sa le urmeze exemplul, dar asta numai daca cursul de schimb al yuanului fata de dolar ramane stabil. Daca yuanul va creste rapid, banca centrala a Chinei va trebui sa vanda dolari, ceea ce poate duce la deprecierea generala a dolarului", a spus Fan.
Influenta campaniei electorale
Aceste amenintari vin dupa ce, in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, Hillary Clinton a cerut o legislatie restrictiva, pentru ca America sa nu devina ostatica deciziilor economice luate de Beijing, Shanghai sau Tokio. Hillary Clinton a mentionat ca un control strain asupra a 44% din datoria nationala a SUA face America foarte vulnerabila. Simon Derrick, strateg pe probleme valutare din cadrul Bank of New York Mellon, a observat ca declaratiile Chinei reprezinta un mesaj adresat Senatului SUA intr-un moment cand la Capitoliu se pregatesc proiectele de legi pentru sesiunea de toamna.
Un proiect de lege pregatit de un grup de senatori americani cu sprijinul comitetului pentru finante al Senatului propune impunerea de taxe comerciale la produsele chinezesti, ca masura represiva la presupusa manipulare a valutei. In ultimii doi ani, yuanul a crescut in raport cu dolarul cu 9%, dar acest lucru nu a putut sa opreasca cresterea surplusului comercial al Chinei, care a atins in luna iunie valoarea de 26,9 miliarde de dolari. Henry Paulson, ministrul american al finantelor, a declarat ca orice sanctiuni de acest fel vor submina autoritatea SUA si ar putea antrena o epidemie globala de legi protectioniste.
George DAMIAN 
 Afisari: 2990  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Off topic si nu prea:   de Zen
26 miliarde deficit?????   de spaiu'
Asa le trebuie !   de Giuseppe Cocos
China stie sa isi sustina interesele   de fernando78
Cei doi smecheri   de Victor Iosif
Statele Unite ale Americii niciodata nu ameninta pe nimeni , dar in situatii extreme   de ionion
Oul sau gaina?   de Mache
A r h i v a
  Rusia acapareaza Polul Nord    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01061 sec.