Ziua Logo
  Nr. 3998 de vineri, 3 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile dosare
Medicul Patriarhului: NU trebuia operat!
-- Echipa doctorului Sinescu a incalcat cele mai elementare reguli medicale * Medicul personal al Patriarhului, care-l ingrijea de 21 de ani, sustine ca pacientul sau a murit cu zile
Acuzatie capitala
Patriarhul Teoctist a murit cu zile, sustine medicul personal al acestuia, care l-a ingrijit 21 de ani. Profesorul Nicolae Ursea, medic primar medicina interna si medic primar nefrologie, afirma ca a fost mintit de dr. Ionel Sinescu cu privire la starea de sanatate a Patriarhului, intr-un moment in care aceasta depasise stadiul de critica. Ursea, care a fost si doctorul personal al Patriarhului Iustin Moisescu, afirma ca, personal, nu ar fi recomandat interventia chirurgicala, in conditiile in care Patriarhul suferea de o infectie urinara, tratabila mai degraba cu antibiotice decat cu bisturiul. Un alt indiciu ca Patriarhul nu a stiut ca interventia are 50% sanse sa fie letala este ca PF Teoctist nu s-a spovedit si nu s-a impartasit, fapt de neimaginat pentru un calugar, om in varsta de peste 92 de ani. ZIUA solicita interventia Parchetului si o ancheta oficiala in acest caz.
Intermediarul mortii
Cum a ajuns Patriarhul la spital si cum a decurs operatia in urma careia a murit? "A plecat de la Palat duminica seara, pe la ora 5. Era bine dispus. Dupa exact 24 de ore murise", declara unul dintre membrii cancelariei. Sambata, 28 iulie, in chiar ziua in care era acuzat de presa ca este un plagiator (Gardianul: "Autoritatile fug de dosarul plagiatorului Ionel Sinescu"), dr Ionel Sinescu, sef al Clinicii de Urologie a Spitalului Fundeni, a fost adus la Palatul Patriarhal de preotul Gheorghe Pop, cu parohia in Fundeni, pe care Sinescu l-a descris ca fiind "un apropiat al Patriarhului". Nu este asa. De la oamenii de incredere ai Patriarhului si de la Cabinet, unde se afla de altfel consemnate toate intrarile, ni s-a confirmat ca Pop nu este nici pe departe "un apropiat". A fost doar un "intermediar", declara membrii cancelariei Patriarhului. Un intermediar al mortii. Contactat de ZIUA, preotul Pop a refuzat sa faca orice fel de comentariu, fara aprobarea PS Vicentiu Ploiesteanul, singurul ierarh al Bisericii care stia de internarea Patriarhului, pe care a si avizat-o. Ceea ce stim este ca preotul Pop l-a lasat pe Patriarh singur la spital, luni dimineata, inainte de operatie.
Operatia nu era necesara
Conform declaratiilor lui Ionel Sinescu, operatia ar fi fost obligatorie, desi Patriarhul nu a fost internat in regim de urgenta. Din cauza prostatei, Patriarhul era nevoit sa mearga la toaleta din jumatate in jumatate de ora, sustine Sinescu in afirmatiile sale televizate, si ca o astfel de viata ajunsese un calvar de nesuportat. Aceasta l-ar fi determinat pe Patriarh sa accepte interventia chirurgicala. Aparitiile publice ale Patriarhului il contrazic pe dr Sinescu. La Slujba de Inviere de anul acesta, sustinuta in aer liber, pe treptele Palatului Patriarhal, pe frig si vant, Patriarhul a slujit ore in sir, pana la trei dimineata, fara sa plece din fata enoriasilor nici macar un minut, desi alti prelati, mai tineri, au mai luat mici pauze. Mai mult, afirmatiile sale sunt contrazise de fidelii Patriarhului, inclusiv de cele mai apropiate persoane din jurul sau, de la Palatul Patriarhal. "Cat de tare il deranja? Mergea de vreo trei ori pe noapte...". Profesorul Nicolae Ursea, medicul Patriarhului de 21 de ani, este revoltat. In declaratiile pe care ni le-a facut in exclusivitate acesta afirma transant ca operatia nu era necesara. Urinarile dese din ultima perioada erau cauzate de o infectie urinara aflata sub tratament. "Nu poate fi operat nimeni pe perioada unei infectii", spune prof. univ. dr. Ursea, care ii recomandase Patriarhului, ca dupa tratarea infectiei, sa se opereze de prostata la o cunoscuta clinica din Germania.
Internat pe sest
Medicul Ionel Sinescu a incalcat mai multe reguli obligatorii. In primul rand Fisa de internare. Buletinul Patriarhului a fost solicitat si adus doar a doua zi, pentru a se intocmi certificatul de deces. Examinarea Patriarhului a fost superficiala. Conform normelor medicale, in cazul unei operatii care implica anestezie generala, efectuata asupra unui varstnic cu afectiuni cardiace cunoscute si posibile deficiente respiratorii, trebuie efectuat un Protocol de internare complex care implica un tratament preparatoriu, ce poate dura de la o zi la sapte zile, pana la stabilizarea absolut sigura a bolnavului. In cazul in care in aceasta perioada se constata si alte afectiuni este obligatorie consultarea unor medici specialisti, prin crearea unei Comisii speciale. Or, din cate se pare, Patriarhul nu a fost nici macar analizat pulmonar, pentru a se cunoaste mai bine stadiul sanatatii sale inainte de anestezia generala. In aceste conditii, nu e de mirare ca Patriarhul nu a fost consultat si asistat de un cardiolog.
50% sanse de supravietuire
Conform specialistilor consultatati de ZIUA, sansele de supravietuire sunt de 50% intr-o atare interventie chirurgicala, asupra unui pacient nonagenar, cardiac si sub anestezie generala. Dar nici pacientul, nici anturajul sau, nici, mai cu seama, medicul personal, specialist urolog, nu au fost informati. Or, nimeni dintre apropiatii sai nu a stiut ca Patriarhul merge la moarte, in procent de 50%. Patriarhia a aflat de moartea Intaistatatorului de la televizor! O astfel de incalcare a standardelor internationale medicale din partea echipei lui Sinescu este si trebuie sanctionata, conform normelor in vigoare, inclusiv pe latura penala.
Ultimele cuvinte: "Merg ca la Sfanta Liturghie"
Amanunte tulburatoare ne-au parvenit si de la singurul insotitor al Patriarhului, ultimul apropiat care l-a vazut, soferul sau personal de 21 de ani,
Costel Calapod.
"Am mers de cu seara (duminica - n. red.). Am stat toata noaptea ca pe ghimpi alaturi de el. Dimineata, inainte sa-l ia la operatie, le-a spus doctorilor sa ma lase sa stau langa el. Dar nu m-au lasat. I-au dat o pastila si a intrebat pentru ce este. Cand i-au raspuns ca e pentru anestezie a zis: "A, deci o anestezie asa, ca la dentist, nu?" Si mi-a spus: "Nea Costel, ma duc linistit, n-am mancat si n-am baut nimic, merg ca la Sfanta Liturghie".
Acestea au fost ultimele cuvinte ale Patriarhului Romaniei inaintea operatiei. La ora 11.00-11.30, desi i s-a spus singurului insotitor al Patriarhului ca pacientul este bine si operatia a reusit, Costel Calapod a vazut o agitatie generala pe coridoare, cadre medicale albe la fata solicitand rastit diverse instrumente. Incercand sa intre la Patriarh si sa afle ce se intampla, Costel Calapod a fost oprit de medici care au postat imediat un gardian in fata salii cu consemnul sa ii impiedice intrarea.
Patriarhul nu a stiut ca va fi anesteziat total
Nici macar documentul standard pentru asumarea responsabilitatii operatiei - "Consimtamantul Informat", a carui copie o prezentam alaturat - nu a fost dat spre semnare Patriarhului, pentru a nu fi "jignit" sau "influentat psihic inainte de operatie", dupa cum spune Sinescu.
In acest act sunt stipulate inclusiv posibilitatile unor complicatii care pot duce la moarte, fiind descris in amanunt procedeul chirurgical care va fi urmat. Daca l-ar fi avut sub ochi, conform legislatiei, si s-ar fi razgandit dupa intelegerea riscurilor, ar fi fost acum in viata. Conform declaratiei lui Costel Calapod, cel care l-a insotit pe Patriarh la spital, acesta nu a stiut pana in ultima clipa, aflat deja pe patul de operatie, ca urmeaza sa fie anesteziat total.
Existau solutii mult mai simple
Medici specialisti urologi consultati de ZIUA ne-au declarat ca, daca nu era o urgenta - dupa cum a recunoscut si Sinescu - prostata se putea trata medicamentos sau se mai putea alege solutia unei sonde sau a unei cistostome, ambele variante fiind extrem de simple si fara nici un fel de riscuri letale. Mii de oameni traiesc in Romania cu acest tip de sisteme adaptate.
Manipularea media
Conform declaratiilor medicului Ionel Sinescu operatia a fost o reusita, desfasurandu-se in intervalul 8.30-10.30 - o alta ciudatenie pentru ca o astfel de operatie dureaza in mod normal maximum o ora. Dupa care, sustine Sinescu, Patriarhul si-ar fi revenit si ar fi discutat voios cu cei din jur - ceea ce nu poate confirma nici o sursa independenta cu certitudine, conform investigatiilor noastre. Apoi, afirma echipa Sinescu-Tulbure, pe la 12.00-12.30, Patriarhul ar fi dat semne de tulburare de ritm cardiac, ar fi inceput sa tuseasca si sa expectoreze sange. Au urmat imediat manevrele de resuscitare.
Daca incepand cu ora 12.00 medicii s-au chinuit sa-l tina in viata, de ce, la orele 15.30 -15.45, o "sursa" din echipa lui Sinescu a transmis catre media informatia care a aparut ulterior pe televiziuni si agentiile de presa, respectiv ca Patriarhul e bine dupa o operatie de prostata reusita?! Cititi prima informatie de presa pe aceasta tema, transmisa de Agentia Mediafax:
"MEDIAFAX - Nr. 240 - Flux(uri): <<GENERAL>> BUCURESTI, 30 iul - Patriarhul Teoctist a fost operat, luni, de adenom de prostata, la Spitalul Fundeni din Capitala, interventie programata din timp, au informat surse medicale.Starea postoperatorie a Patriarhului este buna, a apreciat sursa citata. (Stefan Pricop, social@mediafax.ro) 2007-07-30 - 16:03:45". Echipa Sinescu a avut asadar interesul sa transmita intai o stire "pozitiva", desi Patriarhul era pe moarte de patru ore, cel putin! Alte surse spitalicesti independente, prezente in zona in care s-a desfasurat operatia, afirma ca, de fapt, Patriarhul nu si-a iesit niciodata din starea de anestezie si apoi, de coma.
Este de observat si urmatoarea stire Mediafax:
"Nr. 262 - Flux(uri): <<GENERAL>> BUCURESTI, 30 iul - (Adauga informatii de la Patriarhia Romana in legatura cu operatia Patriarhului Teoctist si starea acestuia postoperatorie) Patriarhul Teoctist a fost operat, luni, de adenom de prostata, la Spitalul Fundeni din Capitala, interventie programata din timp, au informat surse medicale. Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost duminica, la Spitalul Clinic Fundeni, pentru un control medical, iar luni a fost supus unei interventii chirurgicale la prostata, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane. <<In momentul de fata, conform medicilor, starea sa este foarte buna, fiind asteptat sa se intoarca cat mai curand la Resedinta patriarhala>>, precizeaza Patriarhia Romana. (Departamentul Social, social@mediafax.ro) 2007-07-30 - 16:16:54"
Echipa lui Sinescu a mintit si Patriarhia
Concluzia este clara: echipa Sinescu a mintit si Patriarhia, nu numai presa, afirmand ca "starea sa este foarte buna" intr-un moment cand, poate, Patriarhul deja se sfarsise. Pentru ca, peste exact o ora de la aceasta stire, la ora 17.17, directorul spitalului, Constantin Popa (foto), sustine o conferinta de presa la intrarea in Spital, unde citeste un Comunicat semnat de "o Comisie medicala", respectiv chiar de catre cei care l-au operat, dr Ionel Sinescu si dr Dan Tulbure. Directorul Popa afirma - citand comunicatul - ca operatia a fost "o reusita" si ca, ulterior, au survenit complicatii: "complicatiile au fost cardiace". Decesul a fost consemnat de medici la ora 17,00. Frapanta este si operativitatea cu care "Comisia" Sinescu-Tulbure s-a prezentat cu un comunicat public in fata presei.
Fizic, este imposibil ca doar intr-un sfert de ora, medicii sa faca toate operatiunile urmatoare: sa constate decesul, sa lase sculele jos, sa se spele pe maini, sa se dezinfecteze, sa dezbrace halatele, sa mearga in biroul directorului, sa se sfatuiasca ce sa scrie si cum sa faca, sa dicteze secretarei comunicatul, sa-l dea la imprimanta, sa-l verifice, sa-l semneze, sa iasa pe hol, sa astepte liftul, sa coboare la parter si sa apara in fata presei, anuntate deja. Totul in numai 15 minute!
Ministrul Sanatatii a aflat la o ora dupa deces
Sinescu urma sa intre in concediu la 1 august, la doua zile dupa operatie. Aceasta sa fie cauza grabei? Dar de ce secretomania? Nu a fost anuntat nici macar superiorul sau pe cale ierarhica. Cand este internat un pacient la o ora tarzie, mai ales unul de rangul Patriarhului, cu protocol zero, trebuie incunostiintat imediat directorul spitalului care il anunta apoi pe ministru. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aflat insa de abia a doua zi, tocmai la orele 18.00, de nenorocirea de la Fundeni. La o ora dupa moartea Patriarhului. Iar directorul Spitalului Fundeni, dr Constantin Popa, a fost anuntat tot a doua zi, la ora 14.00, cand Sinescu si-a dat seama ca il pierde pe Patriarh. Aceasta este ora cand echipa lui Sinescu a intrat in criza. De la acest moment a inceput si manipularea presei.
Medicul Patriarhului: Nu trebuia operat
Prof. Dr. Univ. Nicolae Ursea, medic primar medicina interna, medic primar nefrologie, doctor in stiinte medicale, sub conducerea caruia a fost redactat Tratatul de Nefrologie in doua editii, era medicul personal
al Patriarhului de 21 de ani.
Eu l-am ingrijit. Am fost medicul sau personal de 21 de ani... Din punct de vedere medical, erau doua lucruri: unu, sa nu se atinga de el fara medicul personal. Deci trebuiau sa ma cheme, sa ma aduca din groapa, sa ma aduca langa dumnealui... Era prima chestiune... A doua chestiune: nu era oricine, trebuia organizat un consult medical de specialisti. Eu eram impotriva... Era in plina infectie urinara si din cauza asta urina des... Trebuia tratata infectia, asteptat cateva zile si dupa aceea... Pentru ca acum trei saptamani de zile a avut din nou un puseu de genul asta. I-am tratat infectia, au cedat urinarile frecvente... Au reaparut acum din nou... Trebuia tratata infectia urinara din nou, asteptat linistit si vazut. Daca era vorba sa il operam aici, faceam consulturi medicale si asa mai departe...
Trebuia echilibrat, stabilizata tensiunea...
Clar, ce sa spun!? (...) Culmea este urmatoarea: i-am dat telefon lui Sinescu si l-am intrebat, luni: "Domnule, am auzit ca l-ati operat". Mi-a raspuns, la telefon: "Nu, nu l-am operat". Si el era operat si era si mort.
La ce ora era asta?
La ora 12 si jumatate. "Nu, nu l-am operat". Pai, zic: "Va rog foarte mult, cand il operati, sa ma chemati si pe mine". Mi-a spus: "Da, va anunt cand il operez".
Pai asta este foarte grav...
La ora 12 si jumatate, cand am vorbit cu dumnealui, mi-a spus ca nu era operat. "Il programam si, cand il operam, o sa va chemam". Sa nu ma cheme...
V-au tinut in mod deliberat departe de dansul...
Da, asa este (...)
Si cum a putut sa isi permita asa ceva?
Cum si-a permis. Si-a permis sa ma minta, sa nu ma cheme si asa mai departe. Nu e voie, domnule... Deontologic, nu este voie sa operezi un om de unul singur cand are un medic personal... Era o personalitate, domnule, nu era oricine... Eu 21 de ani i-am tinut si inima si creierul cum trebuie.
Si, slava Domnului, era perfect...
Era perfect... M-am ocupat de dumnealui asa cum trebuie si i-am facut o schema de tratament si tot si venea... Deveniseram prieteni, domnule....
Deci daca nu era infectia...
Dar nu trebuia operat in conditii de infectie urinara. Pentru ca? El zice ca i-a facut o urocultura si ca a iesit sterila. Pe dracu' ghem. Nici vorba de treaba asta.
Noi am auzit ca scuipa si sange. Credeti ca e posibil sa fi fost complicatii la plamani?
Pai, probabil de la intubare...
Dar nu i-au facut analizele primare, raze...
El zice ca i le-a facut pe astea primare. Asa zice el...
Avea toate investigatiile facute in urma cu trei saptamani inainte, la mine, la spital, la Carol Davila. I le facusem pe toate. Acum trei saptamani avea un puseu infectios. L-am tratat, s-a rezolvat treaba asta si era totul bine. A reaparut infectia. Reaparand infectia, trebuia un tratament antiinfectios si dupa aceea discutata problema interventiei chirurgicale.
Si de ce s-au grabit asa?
Nu stiu de ce s-au grabit. De ce s-au grabit? Si sa ma minta la telefon, sa-mi spuna ca nu l-a operat... (...) Un om de o valoare exceptionala, in adevar trimisul lui Dumnezeu pe Pamant, si la propriu, si la figurat. De o blandete, de o gentilete, de o noblete sufleteasca...
Dar, oricum, ce se poate spune este ca a murit cu zile...
Cu zile, da, da... Fara sa chemi medicul personal? Nu e permis, domnule. E o chestie ultraelementara, domnule. Nu ai voie, domnule. Il chemi: "Domnule coleg, vino sa discutam". Si eu nu indicam interventia chirurgicala.
Varianta audio pe www.ziua.ro
Legea dreptului pacientilor, incalcata
Art. 6. - Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
FORMULAR DE CONSIMTAMANT IN VEDEREA TRATAMENTULUI/OPERATIEI
Subsemnatul ___________________ domiciliat in__________________legitimat cu B.I/C.I. seria____nr.________in calitate de:
1.pacient internat in sectia ______________________________________________________
2.reprezentant legal al copilului______in varsta de____ani
3.apartinator (sot, sotie, frate, sora, fiu - in cazul in care pacientul este in incapacitatea de a decide) al pacientului_______________________internat in sectia ______________________consimt sa urmez operatia/tratamentul urmator
1:______________________________________________________________________________
Natura si scopul, beneficiile si riscurile efectuarii/neefectuarii acestei operatii/tratament, precum si a celorlalte operatiuni terapeutice, mi-au fost explicate pe intelesul meu de catre
Dr. ___________________. Mi s-au prezentat riscurile asociate precum si riscurile imprevizibile (inclusiv riscul oricat de mic de deces) consecintele pe care le presupune tratamentul/interventia, cat si riscurile pe care le impun investigatiile speciale ce fac parte din operatia/tratamentul pe care urmeaza sa il efectuez. Declar ca sunt constient de aceste riscuri si le accept, intrucat scopul interventiei/tratamentului este spre binele meu.
Ca urmare, inteleg necesitatea acestei operatii/tratament pe care doresc sa il efectuez si recunosc ca nu mi se poate da o garantie sau asigurare in ceea ce priveste rezultatul final.
In cazul in care in timpul interventiei terapeutice apar situatii si conditii neprevazute, care impun proceduri suplimentare fata de cele descrise mai sus ca fiind acceptate de catre mine (inclusiv transfuzia), accept ca medicul desemnat sa actioneze in baza pregatirii sale profesionale in consecinta doar daca aceste proceduri sunt absolut justificate din motive medicale si nu numai in interesul meu personal si inspre binele meu, de la acest accept face exceptie
2:______________________________ in scopul realizarii operatiei, consimt de asemenea la administrarea anesteziei ce mi-a fost indicata (generala/alt tip)
3 _______________. Riscurile actului anestezic mi-au fost explicate cu ocazia consultarii mele de catre Dr. ___________. In consecinta si in conditiile precizate, imi dau liber si in cunostinta de cauza, consimtamantul la operatia/tratamentul prezentat.
Certific ca am citit, am inteles si accept pe deplin cele de mai sus si ca urmare le semnez.
Semnatura pacientului/reprezentantului legal
4 ________ziua ____luna___anul_______
Subsemnatul, in calitate de martor, ________________confirm ca prezentul formular de consimtamant a fost completat in prezenta mea si semnat de pacient fara ca asupra lui sa se fi exercitat vreo constrangere.
Semnatura martorului ____________ziua _____luna_______anul______________
CONSIMTAMANT INFORMAT
Am inteles beneficiile si riscurile investigatiei/procedurii (...............................) invazive ce urmeaza sa mi se faca si sunt de acord/nu sunt de acord cu efectuarea acesteia.
De asemenea in cazul aparitiei in timpul procedurii a unei complicatii ce necesita interventie chirurgicala de urgenta, sunt de acord/nu sunt de acord ca aceasta sa se efectueze in conformitate cu decizia medicului curant.
Nume............................................... Data ..........................................
Prenume .........................................
Note:
1. Pacientul va scrie clar operatia/tratamentul pe care intelege sa o efectueze si pe care accepta pentru a nu exista reclamatii ulterioare bazate pe confuzie, de exemplu va nota : ,amputatia membrului inferior sub nivelul genunchiului" colectomie dreapta, ACN etc.
2. Exemplu: extirparea unui organ, indicatia de a nu mai resuscita in cazul stopului cardiorespirator,etc.
3. Se specifica obligatoriu ce tip de anestezie se va aplica.
4. Se vor nota datele de identitate ale acestuia,gradul de rudenie, precum si datele imputernicirii de reprezentare in cazul tutorilor.
Sinescu, pe urmele plagiatorului Beuran
Prof. dr. Ionel Sinescu, prorectorul Universitatii de Medicina, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi romani, s-a aflat in ultima vreme in atentia presei, fiind acuzat de plagiat. Ziarul Gardianul sustinea, la finele lunii iunie, intr-un articol intitulat "Plagiat la varful medicinei romanesti", ca prof. dr. Ionel Sinescu a copiat fragmente intregi si grafice dintr-un tratat american din 1957, in lucrarea sa "Urologie clinica", aparuta in 1998, editura din SUA neautorizand reproducerea cartii. Cotidianul a contactat editura americana McGraw-Hill, care a publicat lucrarea "Smith's General Urology", scrisa de Emil A. Tanagho si Jack W. McAninch, pentru a afla daca profesorul Sinescu a avut autorizatia de a reproduce fragmente in lucrarea sa. Mary A. Murray, director pentru Drepturi Internationale de Autor din cadrul companiei McGraw-Hill, a afirmat ca nu exista nici o autorizatie de reproducere eliberata de editura pentru vreun autor roman si a anuntat ca sesizarea celor de la Gardianul va fi analizata de departamentul juridic al editurii, care va lua masurile necesare.
"Medicina plagiata"
Ulterior, ziarul ZIUA a realizat o ancheta, sub titlul "Medicina plagiata", in care relata ca unul dintre cele mai mediatizate cazuri de plagiat este cel al fostului ministru al Sanatatii, Mircea Beuran, care a publicat in 1997 "Ghidul medicului de garda", impreuna cu dr. Gerald Popa si alti colaboratori. Comisia de ancheta a Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti a ajuns la concluzia ca lucrarea a fost copiata cuvant cu cuvant, pe pagini intregi, inclusiv tabele si elemente de grafica, dupa volumul "On call" al unor medici americani. Conform dezvaluirilor ZIUA, aceeasi comisie de ancheta a mai analizat "Ghidul de urgente in medicina interna", reprezentand volumul al saptelea din colectia "Medicul rezident", si care a fost plagiat dupa lucrarea "Urgences en Medicine", aparuta in 1992 la Paris, sub coordonarea medicilor Dominique Meynel, Alin Davido si Jean Cabane. Printre complicii lui Beuran la plagiere s-au numarat profesorii Constantin Popa, Dan Tulbure, Ionel Sinescu si Daniela Bartos. Dupa colaborarea fructuoasa cu Mircea Beuran, prorectorul UMF "Carol Davila" Bucuresti, prof. dr. Ionel Sinescu a comis-o si de unul singur, continua articolul. Astfel, in1998, acesta a publicat lucrarea "Urologie clinica", plagiata intr-o proportie covarsitoare dupa "General Urology", semnata de americanii Emil A. Tanagho si Jack W. McAninch cu 41 de ani inainte, si republicata de-atunci in 16 editii. Asemanarile dintre cele doua tratate nu sunt deloc intamplatoare, de vreme ce anumite capitole au aceleasi titluri, ba chiar incep la fel, modificarile fiind mai degraba de traducere decat de continut. Pe baza acestui plagiat, Ionel Sinescu si-a construit o cariera fulminanta, ajungand sa detina o multime de functii si pozitii-cheie in diverse structuri medicale.
Anchetat de o comisie a UMF
Sinescu a contestat printr-un drept la replica acuzele de plagiat fara a lamuri insa problema. Dr. Sinescu a declarat
ca n-a avut niciodata pretentia ca lucrarea sa sa fie considerata originala. Totusi, a semnat-o fara nici un pardon, ba a mai si mentionat-o in propriul CV, ca fiind una dintre marile sale realizari stiintifice.Cazul Ionel Sinescu s-a aflat, la sfarsitul lunii iulie, in dezbaterea Comisiei de ancheta a UMF "Carol Davilla", condusa de prof. univ. Mircea Diculescu, fost coleg la spitalul Fundeni si prieten al plagiatorului. Este putin probabil insa ca Sinescu sa fie sanctionat in vreun fel de catre bunul sau amic, aprecia ZIUA, sustinand ca "singura care i-ar putea crea profesorului unele probleme este editura americana ce detine drepturile de publicare a lucrarii "General Urology".
Conf. Dr. Florin Mihaltan:
Trebuie facuta necropsia
Conf. dr. Florin Mihaltan, sef sectie la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta", a raspuns la cateva intrebari adresate de ziarul ZIUA.
Credeti ca vreo alta afectiune ar fi putut degenera in cursul unei operatii de adenom benign de prostata, de exemplu una pulmonara?
In primul rand nu stiu ca Patriarhul Teoctist sa fi avut vreo afectiune pulmonara. Trebuie spus insa ca depinde foarte mult de tipul de afectiune. Daca aceasta afectiune este una cronica obstructiva, pacientul poate face o complicatie in timpul operatiei sau post operator. Ar trebui totusi conturata mai bine afectiunea respectiva. Daca vorbim vag de boli respiratorii, asta nu ne ajuta la nimic. Exista si cazuri in care o boala respiratorie se poate agrava in cazul oricarei interventii chirurgicale.
Ce analize sunt necesare pentru o persoana in varsta inainte de operatie, luand in considerare si posibilitatea de a fi avut si o alta afectiune, poate chiar pulmonara?
Minimum de analize in acest caz constau in realizarea unei radiografii si a unei spirograme. Dar, repet, trebuie vazut despre ce afectiune este vorba.
Care este explicatia ca un bolnav scuipa sange dupa o operatie de prostata?
Pot fi "n" cauze. Este foarte greu de spus. De obicei, cand ai un bolnav care scuipa sange dupa operatie, ar putea fi o cauza cardiaca sau una respiratorie. Poate fi si de la intubatie, daca bolnavul a fost intubat. Cred insa ca trebuie vazut rezultatul necropsiei.
Pagini realizate de Luciana POP si Victor RONCEA 
 Afisari: 13759  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 34 Afiseaza toate comentariile  
   de Polina
Moment astrologic prost ale s al operatiei   de Radulescu Eugeniu
Crima ? iarasi rusii ? de ce rusii ? incomoda deja pe Cotroceni probabil !   de ionion
Sa ne fereasca Dumnezeu pe toti romanii, de majoritatea medicilor romani!   de Huhu extraterestrul
Dupa cum afirmam azi noapte...   de costy
CRIMA !!! IARASI RUSI ???   de iraref
medicina de prestigiu   de calator
Cea mai usoara meserie din lume   de FB
Vocatia nimicniciei ,   de Ghita Bizonu'
asasinat in toata regula   de fernando78
Este un scandal din partea Consilierilor PF Patriarh ca nu a fost impartasit si spovedit   de ionion
Patriarhul a trecut in nefiinta si numai sufletul Domniei Sale cunoaste avedarul iar noua   de ionion
Doftori inconstienti si criminali au fost si sunt inca-n neamul romanesc....   de cetateanul X
Democratia nu a luat nastere ca o forma a populismului si vulgaritatii !   de ionion
In decmbrie 1989 nu aveam "stil si finete" de a indeparta pe cei care ne incomodeaza, dar   de ionion
O intrebare care nu se pune   de Ghita Bizonu'
D-lui ministru Nicolaescu   de dra
Daca m-as lua dupa veselia de ieri a tovarasei Pippidi   de ARP
Odata cu alegerea noului Patriarh dece Romania sa nu aiba un Makarios al sau ?   de ionion
SANCTIUNI URMEAZA?   de soferulamator
Oare Cotroceniul a participat la....operatia Patriarhul ? Intreb numai pentruca   de ionion
DUMNEZEU ASA A VRUT...TERMINATI CU PROSTIILE   de texanu
LA ROMANI   de mik
Corect.   de Polina
patriarhul si pilula 'anestezic local???!' ,gluma ca la dentist,facuta de pacientul   de silviana
E o conspiratie!   de Anticomie
   de Mark
V-am zis, m-ati luat la misto pe forum   de Carcotasu
despre articol   de mediator
Adenom de prostata sau cancer   de cosor ion
viata noastra e in mainile lui Dumnezeu   de Gigel Chiazna
Nu a fost mina lui Sinescu   de neamtu tiganu
.   de kalino
fantastic! shi ziceti ca Sinescu e profesor de medicina?   de buratino
A r h i v a
  Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Medicul Patriarhului: NU trebuia operat! (13759 afisari)
 Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc (4979 afisari)
 O mitocanie infioratoare (4051 afisari)
 Harta vanturilor si a soarelui (3369 afisari)
 Pedepse medievale in secolul XXI (3301 afisari)
 Patriarhul a murit singur in spital (761 afisari)
 Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului (395 afisari)
 Funeraliile Patriarhului Teoctist (376 afisari)
 Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania (268 afisari)
 A fost inventat primul computer care stie de gluma (194 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02981 sec.