Ziua Logo
  Nr. 3998 de vineri, 3 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Caietele si Saloanele INMER (II)
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER) este organizat si functioneaza cf. H.G. nr. 656/5 iunie 2003, in subordinea Guvernului si coordonarea Ministerului Culturii si Cultelor. Principalul sau obiect de activitate este culegerea, arhivarea si publicarea documentelor referitoare la exilul romanesc din perioada 1940-1989.
Exilul, mai ales prin personalitatile sale, a fost Vocea celor fara drept la voce, spunand raspicat Lumii Libere ce se intampla in tara lipsitilor de elemetarele drepturi ale omului, sub un regim comunist totalitar. Pe cat a fost posibil, reprezentantii exilului au denuntat ororile acestuia, de la inchisorile si lagarele dejiste, in care s-au perindat peste doua milioane de romani, dintre ei aproximativ trei sute de mii nu s-au mai intors niciodata acasa, pana la cumplita realitate a celor 3F (Foame, Frig, Frica), din ultimul deceniu ceausist.
Ciclul "Intalnirile INMER", cu un public din ce in ce mai tanar si numeros, a insemnat adevarate evenimente de istorie, cultura, civilizatie si morala crestina, din perspectiva traitorilor in afara tarii. Impreuna cu alte institutii specializate, s-au prezentat lucrari privind "Biserica in exil. Intre spiritualitate si politica", "Experimentul Pitesti - Reeducarea prin Tortura", "Sursele istoriei exilului romanesc dupa 1945", "Exilatii romani si constructia europeana" etc. Experti si cercetatori ai INMER si-au prezentat temele la o inalta tinuta stiintifica, marea majoritate a acestora fiind ulterior publicate (in rezumat sau in extenso) in "Caiete", ca si lansarile de carte (din ultimul an si jumatate): "Caderea tiraniei" de Doru Novacovici, "Lectorul de imagini" de Bujor Nedelcovici, "Cazul ARTUR si exilul romanesc" (volum de documente despre Ion Caraion), "Ganduri peste cortina de fier" de Grigore Gafencu, "Eftimie Gherman - 30 de ani de exil" (articole si corespondenta).
Revista "Caietele INMER" este condusa de Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului, si Veronica Nanu, avandu-i redactori si colaboratori permanenti pe unii dintre cei mai importanti istorici, ziaristi si scriitori romani, din tara si strainatate. De-a lungul timpului s-au expus opinii despre Miscarea legionara si documente ale Securitatii privind neutralizarea postului de radio EUROPA LIBERA, interviuri cu Romeo Costea, Sanda Golopentia, Nicolae Lupan si Ion Dumitru, recenzia volumului "Sub semnul deportarii. Corespondenta Constantin Noica - Sanda Stolojan", evocarea lui Pamfil Seicaru si a lui Virgil Ierunca, studii de caz precum si portretele realizate de Victor Frunza, pe cand "Europa Libera" era la Munchen s.a.m.d.
La 10 mai 2007, Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, a fost inaugurata superba initiativa "Saloanele INMER", seri cultural-artistice, cu si despre personalitati universale ale exilului romanesc, coordonate de ziarista TV Marilena Rotaru. Dupa filmul-interviu "Vintila Horia" a urmat prezentarea pictoritei Jana Cernatescu, venita special din Belgia. Peste o luna, in acelasi loc, s-au celebrat "80 de ani de la urcarea pe tron a M.S. Regelui Mihai" (copil fiind, dupa moartea regelui Ferdinand), in prezenta Suveranului si a Reginei Ana. Filmul-evocare si corul de copii TRISON din Basarabia au impresionat numeroasa asistenta, Regele fiind considerat Intaiul exilat al Romaniei.
P.S. Reputatul scriitor si disident Victor Frunza a incetat din viata in Danemarca, unde fusese expulzat de comunisti, in 1980, la varsta de 72 de ani (8 iunie 1935 - 27 iunie 2007). Amanunte in ZIUA, 30 iunie a.c.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de Viorel
Rugaminte   de mediator
A r h i v a
  Epitaf    6 comentarii
  O taxa pe energie pentru Europa    4 comentarii
  Transformarea Kouchner    1 comentariu
  La judecata zilei    8 comentarii
  Caietele si Saloanele INMER    2007-07-27
  Comunismul a avut un antemergator - HRISTOS!    2007-07-25
  Aromanii sunt sau nu romani? (III)    2007-07-20
  Noroc cu norul...    2007-07-19
  Aromanii sunt sau nu romani? (II)    2007-07-13
 Top afisari / comentarii 
 Medicul Patriarhului: NU trebuia operat! (13759 afisari)
 Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc (4979 afisari)
 O mitocanie infioratoare (4051 afisari)
 Harta vanturilor si a soarelui (3369 afisari)
 Pedepse medievale in secolul XXI (3301 afisari)
 Patriarhul a murit singur in spital (761 afisari)
 Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului (395 afisari)
 Funeraliile Patriarhului Teoctist (376 afisari)
 Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania (268 afisari)
 A fost inventat primul computer care stie de gluma (194 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16601 sec.