Ziua Logo
  Nr. 3998 de vineri, 3 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Epitaf
Zoe PETRE 
-- "Si abia pleca batranul... Ce mai freamat, ce mai zbucium!" am putea exclama odata cu Poetul. Nu vreau sa particip la acest zbucium tamaiat din belsug, ci doar sa relev un aspect care mi-a atras atentia in mod deosebit, anume capacitatea cu totul extraordinara de (auto-) mistificare de care au mai dat dovada inca o data cei mai multi dintre cei care s-au inscris cu zel si incredibila energie, in vreme de canicula, in acest bocet colectiv.
Traditia eulogiilor funebre e veche de cand lumea, dar, spre intristarea mea de clasicist, trebuie sa spun ca funeraliile publice sunt o inventie a democratiei ateniene. Aceasta a produs, pe langa Propilee, Partenon si tragedii, o retorica a intristarii civice pe care inca Platon o ironiza fara crutare: "aceste elogii vorbesc, intr-un chip ales, si despre cate a facut fiecare, si despre cate nu a facut, autorii lor infrumusetand totul si vrajindu-ne sufletele prin vorbe mestesugite", spune Socrate in dialogul "Menexenos", deslusindu-ne si rostul acestui adevarat descantec: "de fiecare data cand i-am ascultat, pe data am simtit ca am devenit mai mare, mai nobil si mai bun. Starea asta ma tine mai bine de trei zile, si abia in a patra sau a cincea imi revin si-mi dau seama unde ma aflu!".
Asemeni lui Socrate, ma simt si eu in aceste zile transportata intr-un taram minunat si cu totul misterios, unde adevarurile convenabile se infratesc cu minciuna pioasa. Stiu, despre morti numai de bine, dar capacitatea de a travesti pacatul in virtute apartine celor vii, si e un fel de prima pe care nu vad de ce ar trebui sa o cultivam atat de asiduu. Una e sa spui, cu mai multa sau mai putina admiratie, dupa cum iti e felesagul, ca ilustrul defunct a practicat cu talent, poate si cu buna intentie, arta compromisului, si alta e sa-l transformi intr-un model de intransigenta. Sub inaltul sau indemn s-a pictat in anticamera apartamentelor patriarhale o fresca in centrul careia un preot in odajdii de ceremonie se opune cu darzenie demolarii bisericilor. Oare se cade sa autentificam si noi aceasta imagine?
Nu se cuvenea probabil sa amintim tocmai acum ca raposatul Patriarh a fost intransigent mai degraba cu fratii greco-catolici, decat cu statul ateu, si ca, in sala Sf. Sinod, troneaza si azi imaginea Bisericii Ortodoxe triumfand asupra papistasilor, dar chiar sa-l transformam subit intr-un inaintemergator al ecumenismului? E adevarat, Papa nu ar fi venit in Romania daca nu l-ar fi invitat Preafericitul, dar, din 1997 pana in 1999, aceasta invitatie nu s-a indurat sa plece spre Vatican, in ciuda rugamintilor repetate ale oficialilor laici, ceea ce ar trebui sa mai toarne ceva apa in vinul mult prea tare al elogiilor.
Socrate spunea ca e mult prea usor sa aluneci dincolo de fapte cand aduci laude celor care te asculta, dezvaluind astfel marea taina a elogiilor funebre, care ii lauda de fapt pe auditorii vii in mult mai mare masura decat pe destinatarii trecuti dincolo. Nu atat capacitatea de negociere a celui chemat la vesnicie a facut obiectul recentelor elogii, cat imensa capacitate de compromis a celor vii, care se recunosc si se pretuiesc in mult mai mare masura decat le convine s-o marturiseasca in meandrele acestei lungi si serpuite cariere. Tot Poetul ne dumireste: "Iar deasupra tuturora va vorbi vr'un mititel,/Nu slavindu-te pe tine . . . lustruindu-se pe el/Sub a numelui tau umbra".
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dreptatea a fost salvata!   de Rollo
ce este si ce se spune   de laura.corina
azi dimineata   de starchiojd
Ce aveti cu ecumenismul   de invechit
Socrate nu zice nimic de DIE?...   de Harkonen
merita?   de George-Felix
A r h i v a
  Caietele si Saloanele INMER (II)    2 comentarii
  O taxa pe energie pentru Europa    4 comentarii
  Transformarea Kouchner    1 comentariu
  La judecata zilei    8 comentarii
  Caragiale ca destin    2007-07-20
  10 ani de parteneriat    2007-07-13
  Remember    2007-06-15
  Clarificarea    2007-06-08
  Accademia di Romania    2007-05-25
 Top afisari / comentarii 
 Medicul Patriarhului: NU trebuia operat! (13759 afisari)
 Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc (4979 afisari)
 O mitocanie infioratoare (4051 afisari)
 Harta vanturilor si a soarelui (3369 afisari)
 Pedepse medievale in secolul XXI (3301 afisari)
 Patriarhul a murit singur in spital (761 afisari)
 Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului (395 afisari)
 Funeraliile Patriarhului Teoctist (376 afisari)
 Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania (268 afisari)
 A fost inventat primul computer care stie de gluma (194 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17527 sec.