Ziua Logo
  Nr. 3997 de joi, 2 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ramasite umane in groapa Patriarhului
-- Acestea au fost descoperite de muncitorii care au sapat cripta * "Oasele pe care le-am gasit erau galbene ca ceara, semn ca cel inhumat aici a dus o viata aleasa", a declarat parintele Antim
Trupul Patriarhului Teoctist a fost readus ieri dupa-amiaza in Catedrala Patriarhala, de unde fusese mutat in urma cu mai putin de o zi, pentru a li se permite muncitorilor sa-i pregateasca locul de veci. Pentru prima data, sicriul a fost acoperit, din cauza ploii.
Cei sase preoti care au purtat sicriul pe umeri au inconjurat din nou lacasul de cult, asa cum au procedat si cand au dus trupul Patriarhului in Palatul Patriarhiei. Echipa care face mormantul Patriarhului Teoctist, din Catedrala Patriarhala, a gasit ingropate, la baza lacasului, ramasite umane, dupa o slujba de reinhumare acestea urmand sa fie puse in cripta. Patronul firmei de constructii care a facut gratuit mormantul, ca un omagiu adus Patriarhului Teoctist, a declarat ca nu poate spune ale cui sunt ramasitele pamantesti, intrucat nu a fost gasit nici un obiect de podoaba sau de cult care sa-i fi apartinut defunctului si care sa poata oferi vreun indiciu asupra identitatii acestuia.
Un om de vaza
Preotii spun ca ramasitele pamantesti au fost ale unui om important, "a avut o viata aleasa". "Oasele pe care le-am gasit erau galbene ca ceara, semn ca cel inhumat aici a dus o viata aleasa", a declarat parintele Antim. El a spus ca oasele gasite au fost spalate cu vin si untdelemn, li s-a facut o slujba si apoi au fost reingropate in acelasi loc din care au fost scoase, conform traditiei.
"Saculetul cu oasele gasite va sta in aceeasi groapa cu sicriul Patriarhului Teoctist", a adaugat parintele Antim. Acesta a mai spus ca osemintele au fost ingropate inainte ca cei care amenajeaza cripta in care va odihni Patriarhul Teoctist sa toarne placa de la baza mormantului acestuia. "Nu este nimic senzational in aceasta descoperire. Osemintele vin din vremuri de demult, cand in catedrale precum aceasta erau ingropate zeci de personalitati - domnitori, rude ale acestora, boieri, dregatori, preoti, donatori si alte persoane importante ale vremii", a mai aratat parintele Antim.
Inmormantarea, maine la ora 11.00
Funeraliile Prea Fericitului Teoctist, al cincilea Patriarh al romanilor, incep vineri, la ora 7.00, cu slujba Sfintei Liturghii, urmata de o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod la care vor participa si delegatiile oficiale, iar slujba de inmormantare va avea loc de la ora 11.00. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Intre orele 9.00 si 10.30 va avea loc o sedinta comemorativa a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in prezenta delegatiilor oficiale. Slujba de inmormantare a Preafericitului Teoctist va incepe la ora 11.00 si va fi oficiata de membrii Sfantului Sinod al BOR, cu participarea reprezentantilor Bisericilor ortodoxe surori. Sebastian Ilfoveanul a anuntat ca slujba de inmormantare va fi cea care se oficiaza in cazul calugarilor, ceea ce implica mai mult decat cantece si rugaciuni, asa cum se intampla in cazul mirenilor. "Slujba inmormantarii este una speciala dedicata monahilor, pentru ca, dupa cum stiti, Patriarhul a fost calugar de la 13 ani, iar toti ierarhii sunt monahi. Slujba inmormantarii este aceea a calugarilor, este una speciala, pentru ca pe langa rugaciunile obisnuite avem troparele invierii cantate pe opt glasuri. Este slujba Invierii pentru ca inmormantarea nu trebuie sa fie ceva trist, intrucat noi nu mergem niciunde, ci spre Imparatia Domnului", a spus Sebastian Ilfoveanu.
Mormantul va fi in partea dreapta a Catedralei
Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si engolpionul. Potrivit Mediafax, in ziua inmormantarii, pe Dealul Mitropoliei va fi pus un catafalc. Sicriul cu trupul Patriarhului va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, in dreptul altarului si al stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare. Mormantul inaltului ierarh ortodox va fi situat pe partea dreapta a Catedralei Patriarhale, alaturi de celelalte trei ale predecesorilor lui Teoctist Arapasu - Miron Cristea (1925-1939, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane), Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986). Pana la readucerea trupului Patriarhului in Catedrala, muncitorii reusisera sa sape groapa si sa o zideasca, urmand ca in ziua urmatoare, sa o placheze cu marmura. (Andrei GHICIUSCA)
Videanu spera sa-i indeplineasca ultima dorinta Preafericitului
Primarul Capitalei, Adriean Videanu si-a manifestat speranta ca, pana la sfarsitul mandatului sau, sa poata fi pusa piatra de temelie a Catedralei Mantuirii Neamului.
Prezent ieri alaturi de Vasile Blaga la Catedrala Patriarhala pentru a-i aduce un ultim omagiu Prea Fericitului Patriarh Teoctist, edilul general a spus ca "macar in mormant, sa-i poata realiza o neimplinire a Patriarhului - proiectul Catredralei Mantuirii Neamului". El a mentionat ca, in ultima perioada, s-a intalnit cel putin o data pe luna cu inaltul ierarh ortodox, in ideea gasirii unei solutii pentru demararea lucrarilor. La randul sau, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a vorbit despre buna colaborare dintre Ministerul de Interne si Patriarh, amintind ca "Internele" au cumparat pentru Biserica un teren in Pipera pe care Preafericitul l-a dorit pentru construirea unui azil. Potrivit PUZ-ului aprobat de Primarie, Catedrala Manturirii Neamului va fi construita pe amplasamentul din spatele Palatului Parlamentului, cladirea urmand sa fie mai inalta decat Casa Poporului. Dupa zece ani de negocieri si dupa schimbarea a trei amplasamente, pe fostul Deal al Arsenalului urmeaza sa fie construite catedrala si asezamintele patriarhale. Fatada principala ar urma sa aiba vedere spre Calea 13 Septembrie, constructia fiind vizibila din orice punct al orasului. De-a lungul timpului au existat numeroase discutii legate atat de amplasamentul constructiei si de provenienta fondurilor necesare lucrarilor, cat si de necesitatea unei constructii de asemenea amploare. Lucrarile la construirea Catedralei Mantuirii Neamului nu pot fi demarate, deoarece exista mai multe cereri de retrocedare de suprafete din acest teren. (A.G.)
Biserica nu suporta analogii cu lumea politica
Ideea ca in Biserica exista liberali sau conservatori, orientari de stanga sau orientari de dreapta - este o speculatie si aberatie.
Ea reflecta in mentalitatea laica si anumite influente ale limbajului politic occidendal luate ca atare, cu titlul de cliseu si transpuse in lumea romaneasca. Rau este ca se incearca suprapunerea lor asupra Bisericii. Biserica nu suporta asemenea analogii si asemenea tratamente. De fapt, cand unii sustin ca exista ierarhi inclinati spre Occident, spre elementele moderne, nu stiu pentru ca sunt maguliti, ei reprezentand mentalitatea occidentalizanta, ca te poti preface a fi purtatorul acestor straie innoite pentru a fi pe placul tendintei respective. Ori, doar in mintea comentatorilor exista ideea unor exponenti ai laicismului - ceea ce este impotriva Bisericii. Unii dintre ierarhi accepta cu viclenie aceste etichete pentru ca le sunt folositoare in raport cu mentalitatea proaspat patrunsa la noi. In realitate ei nu ar putea sa dea curs acestor tendinte. Pentru ca Biserica are o asemenea alcatuire, o structura puternica, incat ar produce tulburari.
Afinitati si interese
Cei care sunt etichetati drept traditionalisti sunt de multe ori oamenii realmente duhovnicesti ai Bisericii. Nu inseamna ca nu sunt nici ceilalti, cei cu alte temperamente, cei cu alt gen de personalitate. Un Patriarh nu poate promova ca un sef de stat o politica de stanga sau una de dreapta, una de inchidere sau una de deschidere. De fapt, un Patriarh are posibilitati limitate de manifestare si ele se pot repercuta doar la nivelul oamenilor. De asemenea, un Patriarh poate promova anumite persoane dupa gustul si temperamentul sau. Pe aceste criterii sunt poate unele grupuri in Biserica, de afinitati, de interese, dar nu de traditionalism sau modernism. Odata acesti oameni ajunsi pe scaunele pe care si le doresc ei nu pot fi traditionalisti sau modernisti, ei trebuie sa urmeze cursul bisericii.
Clisee rupte de realitate
Ne aflam in fata unei retorici care nu tine cont de realitati. O retorica reprezentativa pentru oamenii lipsiti de realitate, foarte naivi, crezand ca si in Biserica exista reflexul persoanei pe masura lor. E fals si ridicol, dar este pe masura vanitatii intelectualicesti, a romanilor proaspat modernizati, proaspat occidendalizati si gata oricand sa accepte sabloane. Asa incat purtatorii acestor clisee vor ramane cu ele si cu impresia ca influenteaza Biserica. Nu este, nu s-a pomenit in nici o alta Biserica. Traim un moment in care chiar Biserica Romano - Catolica isi neaga deschiderile si se afla intr-un marsarier furibund si patetic, se indreapta spre traditionalism. Asa incat plutesc niste clisee, niste lozinci aplicate Bisericii care sunt rupte de realitate. Intr-un fel e bine ca exista asemenea naivi pentru ca Biserica isi poate urma cursul sau. Pentru ca ea este corabia lui Hristos, nu a modernistilor sau a conservatorilor. (Dan CIACHIR)
Inalte fete bisericesti prezente la funeralii
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului (foto) si alte inalte fete bisericesti ale lumii ortodoxe, precum si o delegatie a Vaticanului, au confirmat, pana ieri dupa-amiaza, ca vor participa la funeraliile Patriarhului Teoctist. Potrivit Mediafax, au mai confirmat ca vor participa la inmormantare Prea Fericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, Patriarhul Georgiei, catolicosul Ilia al II-lea, reprezentanti ai Bisericilor ortodoxe din Bulgaria si Polonia. De asemenea, consulatul roman va acorda vize in regim de urgenta pentru 16 clerici din Republica Moldova care vor participa la funeraliile Patriarhului Teoctist. Incepand de luni seara, peste patru mii de persoane au venit in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei, pentru a aduce un ultim omagiu celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Printre cei veniti ieri in Palatul Patriarhiei pentru a fi surprinsi de camerele de luat vederi s-au numarat Ion Iliescu, Gigi Becali, Dan Voiculescu insotit de alti cativa membri de partid. Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul si batrani ofiteri au venit la catafalc pentru a-i prezenta onorul defunctului. (A.G.)
Maine e doliu national
Guvernul a aprobat ieri propunerea Ministerului Culturii ca maine, cand vor avea loc funeraliile Patriarhului Teoctist, sa fie declarata zi de doliu national, urmand ca drapelul Romaniei sa fie arborat in berna de toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale. Drapelul Romaniei va fi arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. Guvernul a mai declarat doliu national la 8 aprilie 2005, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Pe de alta parte Guvernul va acorda Patriarhiei Romane un milion de lei pentru organizarea funeraliilor Patriarhului Teoctist si a procedurilor de alegere a unui nou patriarh. Fondurile vor fi alocate din bugetul Ministerului Culturii, conform unei hotarari aprobata de Guvern. (A.G.)
 Afisari: 2372  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Sutana Patriarhului Teoctist este prea mica pentru a se ascunde dupa ea regimul bolsevic   de ionion
Catolicosul Ilia al II-lea al Bulgariei   de Kroko
Videanu spera sa-i indeplineasca ultima dorinta Preafericitului   de George-Felix
omisiune?   de Gigi Duru
A r h i v a
  Cupluri externe    25 comentarii
  Murdoch a cumparat Dow Jones si Wall Street Journal    1 comentariu
  Rusia pune mana pe Polul Nord    22 comentarii
  Chisinaul a blocat TVR1    4 comentarii
  Manechinul Gorbaciov    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Martor la moartea lui Hitler (4982 afisari)
 Cupluri externe (4711 afisari)
 Rusia pune mana pe Polul Nord (3383 afisari)
 Ramasite umane in groapa Patriarhului (2372 afisari)
 De la jacuzzi la dus confort III (2091 afisari)
 Cu cipuri implantate in cap (390 afisari)
 PD si Traian Basescu scad in sondaje (361 afisari)
 Patriarhul a murit cu zile (307 afisari)
 PD acuza Guvernul de epurare politica (173 afisari)
 Un pod peste raul Mississippi s-a prabusit (165 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01728 sec.