Ziua Logo
  Nr. 3996 de miercuri, 1 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Adio, Ulster!
Istoria Irlandei de Nord si a Marii Britanii a inregistrat ieri un nou episod. Dupa 38 de ani, prezenta armatei britanice in Ulster (Irlanda de Nord) s-a incheiat aseara, la miezul noptii, prin retragerea definitiva a soldatilor britanici. Dintre cei 300.000 de soldati britanici care au participat la "operatiunea Banner", campania cea mai lunga din istoria armatei britanice, 763 si-au pierdut viata. Operatiunea Banner a inceput odata cu primele violente izbucnite intre catolici si protestanti in august 1969, iar obiectivul sau era de a mentine pacea civila. Desi operatinuea s-a finalizat, o echipa de artificieri va ramane in continuare in provincie, dat fiind nivelul de amenintare, foarte scazut, al gruparilor disidente republicane. (D.E.)
Sandru, cap de lista pentru PE
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru deschide lista de candidati ai formatiunii pentru alegerile europarlamentare, aceasta obtinand punctajul maxim la concursul organizat de partid, a anuntat ieri liderul Cozmin Gusa. Sandru este urmata de Dana Mihaela Franti, Veronica Radulescu, cel mai tanar candidat, in varsta de 23 de ani, Petru Lucian Milea si Octavian Olteanu. Gusa si-a exprimat speranta ca cel putin primii cinci clasati din lista de 35 sa devina europarlamentari in urma alegerilor din toamna. Candidatii PIN vor intra intr-un program intens de instruire cu privire la mediul politic din Romania si UE, urmand sa se intalneasca cu europarlamentari din mai multe tari europene, a precizat Gusa. El a declarat ca nu are de gand sa incheie nici o alianta in perspectiva alegerilor europarlamentare, in conditiile in care nici un partid nu foloseste criteriile PIN de selectare a candidatilor, cum ar fi necolaborarea cu Securitatea, sau absenta faptelor de coruptie. (R.I.P.
Partidul UCM
Uniunea Civica Maghiara (UCM), formatiune rivala UDMR, a reusit sa stranga numarul de semnaturi necesare pentru a se inscrie ca partid politic, a anuntat ieri liderul UCM Gazda Zoltan. El a precizat ca documentele necesare vor fi depuse la Tribunalul Bucuresti in septembrie. Pentru a se inregistra ca Partidul Civic Maghiar, UCM a reusit sa adune 27.000 de semnaturi, cu doua mii mai mult decat era necesar. "Daca nu apar probleme si UDMR nu ne pune bete in roate, ne vom inregistra la 1 septembrie. Speram sa fie in ordine, pentru ca nici UDMR nu mai are puterea de acum trei ani sa ne opreasca", a subliniat liderul UCM. El a afirmat ca specialisti lucreaza la programul si statutul Partidului Civic Maghiar, care trebuie depuse la Tribunal. UCM a inceput actiunea de strangere a semnaturilor necesare inregistrarii ca partid de mai bine de un an si jumatate. (R.I.P.)
Cioroianu, invitat sa dea explicatii
Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi i-a cerut ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sa prezinte demersurile facute pe langa Statele Unite pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver, care permite cetatenilor Uniunii Europene sa calatoreasca in SUA fara viza, pe o durata de 90 de zile. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului, Ridzi ii solicita ministrului si o prezentare a discutiilor cu Comisia Europeana pe aceasta tema. Conform regulamentelor Uniunii, vizele pentru cetatenii americani au fost eliminate, dar tarile care nu beneficiaza de un regim de reciprocitate din partea SUA pot reintroduce vizele. Romania risca sa nu fie inclusa in programul Visa Waiver din cauza faptului ca procentajul de cereri de viza respinse depaseste pragul de 15%, fixat de Departamentul de Stat. Ridzi doreste ca vizele pentru romani sa fie totusi eliminate ca o recunoastere a contributiei Romaniei la misiunile din Irak si Afganistan. (A.I.)
A r h i v a
  Sex-ambasadoarea vrea in Centrala    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu se prabuseste din avion in jacuzzi (4746 afisari)
 Patriarhul politic (3897 afisari)
 Patriarhul Teoctist - o persoana controversata (3296 afisari)
 Sex-ambasadoarea vrea in Centrala (3118 afisari)
 Probe ignorate in asasinatul de la Mangalia (2375 afisari)
 Diplomatia romana - o afacere de famiglie (352 afisari)
 Schimbari radicale in sistemul de invatamant (165 afisari)
 Becali nu da prime dupa debutul cu dreptul al Stelei in Liga Campionilor (134 afisari)
 TVR1, scoasa din Basarabia (124 afisari)
 Romania, mai aproape de petrolul caspic (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00955 sec.