Ziua Logo
  Nr. 3988 de luni, 23 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
PSD: un caz de mutilare
Octavian HOANDRA 
-- "Rolul dreptei si stangii nu mai trebuie masurat dupa puterea lor de abstractie si de respingere: ele au ca noua vocatie sa faca prezentabil un univers structurat de contradictie si din faptul ca aceste contradictii se manifesta cu mai putina violenta nu rezulta nicidecum ca ele sunt destinate sa dispara".
Asa spunea Marcel Gauchet, referindu-se, cu siguranta la tari in care evolutia politica (intelegand prin asta, de fapt, evolutia politicienilor) a permis constructia "materiala" a acestor doua concepte. Romania actuala, din pacate nu poate sa se laude cu un asemenea standard. A spune ca dnii Traian Basescu, George Becali, Valeriu Stoica sau Theodor Stolojan reprezinta dreapta, te poate, maximum face sa zambesti, daca nu chiar ti se face greata. Asa cum poti pati in caz ca ti-ai putea imagina ca d-nii Geoana, Taracila Vanghelie si Ponta ar avea ceva comun cu stanga. In acest context, viitoarea lipsa d-lui Vasile Dancu din colectivul de conducere al PSD reprezinta, dupa dezastrul venirii in postul de presedinte a d-lui Mircea Geoana, al doilea imens pas inapoi pentru social-democratia romaneasca. Dar, daca aruncam un ochi inapoi - in alta cheie decat cea trambitata de "analistii civili" ai Cotroceniului putem reconstitui clar mersul in jos al acestui partid. Mai intai a fost abandonarea marlaneasca a dlui Adrian Nastase, in conditiile in care impotriva dsale nu exista - cum nu exista nici acum, vreo sentinta judecatoreasca incriminatoare, si in care cei mai marcanti lideri europeni, de la Chirac pana la Berlusconi au fost sau sunt acuzati si cercetati de Justitie. Un plan inteligent pentru "sfintele" mediocritati si o ocazie de a scapa de singurul politician adevarat pe care il are in acest moment Romania, cu tot cu ce I se poate reprosa in planul personal. Iar daca nu credeti, analizati doar imensul con de umbra in care se balaceste Romania "marelui carmaci" Traian Basescu in plan International. Apoi, ceea ce ar fi trebuit sa fie "Reforma Profunda" a lui Dancu, un real intelectual de stanga, care rar lucru! - pune pret pe onoare, s-a transformat in reformarea PSD, dupa planurile asa-zisei drepte "civile a Cotroceniului": Alina Mungiu, Sorin Ionita si alti "academicieni", care "trasau" reforma PSD in ziarul cunoscut azi mai ales sub numele de "Oficiosul".
Tot acolo unde Justitia reformata peste noapte varsa note din dosarele lui Nastase, transformate azi in jalnice termopane. Ce a iesit din jobenul reformei PSD clocite in laboratoarele "civile" ale asa-zisei drepte? Un Mircea Geoana lider care nu se bucura de respect ca politician, un Ion Iliescu resapat, un Vanghelie gretos si un Taracila "reprezentativ". Daca intr-adevar d-l Basescu sta in spatele acestei "reforme" a PSD, trebuie sa recunoastem ca a avut geniu: a aruncat un ciolan servilei societati civile (stipendiate si ne), pe de o parte, iar pe de alta a spulberat grupul Nastase - Dancu - Rus - Puscas, care alaturi de alti membri de anvergura ai partidului Cristian Diaconescu, Iulian Iancu, Mihai David si altii) se putea constitui intr-un rival politic puternic al dreptei de conjunctura PD-PLD.
Trebuie sa recunoastem ca un Adrian Nastase activ pe aceeasi scena cu Traian Basescu l-ar fi umplut pe acesta din urma si mai plenar de ridicolul oricum evident cu care stie sa faca politica prin restaurante sau bodegi, ca sa nu mai vorbim de gafele dsale in planul politicii externe. Iar daca intr-un viitor - mai indepartat sau mai apropiat - PSD-ul astfel "reformat" va guverna alaturi de PD, inseamna ca planurile dlui Basescu au reusit pe deplin, asa incat chiar si d-l Hrebenciuc poate fi invidios!
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Octaviene,ai scris despre mutilare,MUTILAREA ADEVARULUI   de ana ana
Mingea la fileu au ridicat-o Basescu si cu Macovei.   de Socrate
A r h i v a
  Gerontofobie si teribilism politic    13 comentarii
  Teoria jocului in patru    2 comentarii
  Prima consecinta majora a Raportului Marty?    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  A treia resemnare    2007-07-16
  Cata ura incape intr-un om?    2007-07-09
  De ce nu Marga, de ce nu Johannis?    2007-07-02
  De la Mimi flautista, la flautul fermecat    2007-06-25
  Consultari cu activul de scriitori la Neptun    2007-06-18
 Top afisari / comentarii 
 Grila de start (5088 afisari)
 Victoria PD (3395 afisari)
 Sah prin corespondenta (2522 afisari)
 Ben Laden are probleme cu nora (2500 afisari)
 Voronin acuza iar Romania (2047 afisari)
 Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava (457 afisari)
 Contre pe cresterea salariilor diplomatilor (272 afisari)
 Canicula a ''secat'' apa minerala (236 afisari)
 Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala (188 afisari)
 George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17955 sec.