Ziua Logo
  Nr. 3986 de vineri, 20 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Au descoperit comoara vikingilor
-- Doi barbati, tata si fiul, au trait recent aventura vietii lor: cei doi cautatori de comori amatori au reusit, avand doar un banal detector de metale, sa descopere o colectie mai mult decat impresionanta de artefacte vikinge, care valoreaza aproape doua milioane de euro.
Comoara va fi expusa la British Museum. Expertii sunt de parere ca artefactele, inclusiv sute de monede de argint, ornamente si vase de argint si aur reprezinta cel mai valoros tezaur descoperit vreodata in Marea Britanie in ultimii 150 de ani.
Ieri, colectia urma sa fie declarata oficiala "comoara", ceea ce reprezinta un pas inainte in procesul de achizitionare a acesteia de catre muzeul care a expus-o deja publicului.
Piesele au fost practic descoperite in luna ianuarie, pe terenul unei ferme din North Yorkshire, de catre tatal si fiul, David si Andrew Whelan. Imediat dupa descoperire, cei doi au alertat autoritatile si expertii de la British Museum, care au sosit la fata locului si au inceput imediat sapaturile.
Existenta tezaurului a fost tinuta secreta pana acum, cand autoritatile au decis ca este momentul sa-i definitiveze statutul oficial.
Astfel, judecatorul de instructie din North Yorkshire trebuia sa anunte ieri ce se va intampla cu tezaurul, si dupa toate probabilitatile, Whelan, de 60 de ani si fiul sau, de 35 de ani, vor primi jumatate din valoarea de vanzare a comorii, iar cealalta jumatate o va primi proprietarul terenului unde s-a facut descoperirea.
Ministrul Culturii, Margaret Hodge, a declarat ieri ca "astfel de descoperiri sunt de o valoare inestimabila si ne invata despre istoria noastra. David si Andrew Whelan sunt de laudat pentru promptitudinea si responsabilitatea lor in raportarea descoperirii, care ne va ajuta cu certitudine sa aflam cat mai multe lucruri despre vikingi". Comoara include 617 monede de argint, ornamente complete si lingouri.
Expertii sunt de parere ca tezaurul ilustreaza diversitatea culturala din lumea medievala si ca unele obiecte provin chiar din indepartatul Afganistan, din Rusia, Scandinavia si Europa continentala.
Cea mai importanta piesa din tezaur o continuie un vas de argint, facut in secolul al IX-lea, in zona Frantei de astazi. Acesta era folosit in cadrul serviciilor religioase si se pare ca a fost furat dintr-o manastire de catre vikingi, sau le-a fost pur si simplu daruit ca tribut.
Majoritatea obiectelor mici au fost ascunse in acest vas, care era protejat cu un soi de capac. Ca rezultat, piesele au fost foarte bine pastrate. Se pare ca tezaurul a fost ingropat de catre o capetenie vikinga, inainte razboaiele de cucerire a Northumbriei, regatul vikingilor, in anul 927 A.D. de catre regele anglo-saxon Athelstan. Desi tezaurul valoreaza aproape doua milioane de euro, pretul sau oficial va fi stabilit de catre Comitetul Independent de Evaluare a Tezaurelor.
In acest timp, British Museum, in colaborare cu York Museum Trust si consiliul Harrogate vor strange fondurile necesare achizitionarii comorii, pe care doresc sa o expuna permanent publicului. (M. BICA)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cel putin englezii acorda recompensa.   de Aladin
Ce vikingi dom'le, erau aur dala din Dacia , de langa Sarmisegetuza , din partea   de ionion
A r h i v a
  Panica la New York    1 comentariu
  Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Ilie    4 comentarii
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu da o noua lovitura PD-ului (3468 afisari)
 Basescu cerseste la Tariceanu (3161 afisari)
 Marele lichidator (3131 afisari)
 Au descoperit comoara vikingilor (2316 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (III) (1712 afisari)
 Efectul Coldea (423 afisari)
 Rusia si-a trimis iar bombardierele spre Marea Britanie (258 afisari)
 Republicanul Craig Roberts il acuza de Bush ca pune la cale un "nou 11 septembrie" (204 afisari)
 "Buna dimineata, domnule deputat Buda!" (145 afisari)
 Mult canabis in Guvernul britanic (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01168 sec.