Ziua Logo
  Nr. 3983 de marti, 17 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Noua Ordine Mondiala a ajuns si in Orient
Tesu SOLOMOVICI 
-- Analistii politici sustin ca incepe o noua era in relatiile israeliano-palestiniene. Acum, dupa formarea Guvernului al carui premier este Salam Fayyed, apropiat miscarii Fatah, presedintele american, George W. Bush, adept al unei Noi Ordini Mondiale, nu mai vede in Guvernul palestinian un factor negativ. Administratia americana isi va manifesta de acum inainte un interes egal fata de ambele Guverne, israelian si palestinian. Cel putin asa transmit corespondentii de presa de la Washington. Se asteapta, in acest sens, o luare de pozitie oficiala, in discursul pe care il va tine presedintele Bush in urmatoarele zile.
Intr-un interviu acordat mass-media israeliene, premierul palestinian Salam Fayyad considera ca a venit vremea ca israelienii si palestinienii sa ia in serios vizitele reciproce si convorbirile dintre conducatori.
Palestinienii nu mai doresc gesturi de curtoazie din partea israelienilor, ci abordarea serioasa si cu raspundere a tratativelor de pace si incheierii conflictului. Ierusalimul, spune Fayyad, trebuie sa inceteze de a mai acuza ca nu exista partener pentru tratative, deoarece Guvernul de la Ramallah este slab si neputincios. Daca Israelul va astepta ca palestinienii sa devina o mare putere atunci ii va trebui o eternitate, a spus ironic premierul palestinian. Si a adaugat: "Cat priveste problema spinoasa a revenirii refugiatilor palestinieni in locurile lor natale, aceasta oricum va fi rezolvata numai cu acordul Israelului". Se pare ca Israelul a decis sa coopereze in aceasta chestiune, premierul Ehud Olmert promitand, ieri, la Ierusalim, in cadrul convorbirilor cu presedintele Mahmud Abbas, amnistierea, in cursul acestei saptamani, a aproximativ 250 de detinuti palestinieni, majoritatea membri Al Fatah. Punerea in libertate a palestinienilor ar putea avea loc vineri. Lucru posibil, mai ales dupa ce seful Executivului de la Tel Aviv a dat asigurari ca va urgenta procedurile.
Promisiunea nu este insa una noua: liderul Executivului de la Tel Aviv s-a angajat, la sfarsitul lunii iunie, la Sharm El-Sheik, in Egipt, eliberarea a 250 de detinuti palestinieni, care nu au fost implicati in actiuni antiisraeliene. In nici un caz nu vor vedea lumina soarelui palestinieni care fac parte din miscarea Hamas. Ramane de vazut si daca va fi respectata. Inainte de a pleca la Ierusalim, presedintele palestinian Mahmod Abbas a dorit sa discute cu sefii tuturor organizatiilor si miscarilor palestiniene, inclusiv cu Hawatme, seful "Jihadului islamic". Initial, acesta si-a dat acordul ca va sosi la Ramallah, iar autoritatile palestiniene i-au aprobat o sedere de trei zile in Cisiordania.
Ulterior, Hawatme si-a anulat vizita,"si a ramas la Damasc, apreciind ca Israel nu-i poate dicta conditii". Mai trebuie adaugat doar ca, dupa cateva amanari, Cvartetul international pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU si UE) se va reuni la finele acestei saptamani, la Lisabona. Un prilej foarte bun pentru ca noul emisar al Cvartetului, numit de curand in acest post, fostul premier britanic Tony Blair, sa isi intre in paine.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ieri...   de alamar
Daaa, ieri ne-am intalnit la o cafea- ne-am spus la bancuri si am mancat si carne de miel   de ionion
Stai linistit Tesule,   de Kroko
Inceputul si sfarsitul NOM   de mcollan
A r h i v a
  Sa reformam si cei sapte ani de-acasa?    12 comentarii
  Revenirea Rusiei    17 comentarii
  Politica externa de orice    
  La judecata zilei    3 comentarii
  De la Ion Coja citire...    2007-07-12
  Moartea mega-spionului Mossad    2007-07-03
  Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii    2007-06-29
  Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii    2007-06-26
  Memoria tarzie a diplomatiei comuniste    2007-06-19
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa disparitie a navei Prahova (3351 afisari)
 Nebunie la Interne (3059 afisari)
 Anticoruptia, repetabila mascarada (1798 afisari)
 Capitala, paralizata (1636 afisari)
 Revenirea Rusiei (1585 afisari)
 Nor toxic la 160 de km de Romania (185 afisari)
 Relansarea procesului "inchisorile CIA" (150 afisari)
 Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia (114 afisari)
 Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului (68 afisari)
 Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16929 sec.