Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tunul de la Posta
-- Seful Postei Romane, Dan Mihai Toader (foto), pregateste o mega-afacere prin care sa fie spalate sume uriase provenite din banii statului
Foto: Rompres
Compania Nationala Posta Romana pregateste in aceste zile o noua mega-afacere prin care sa fie spalate uriase sume de bani. Concret, directorul general al Postei, Dan Mihai Toader, negociaza un mega-contract de publicitate de milioane de euro. Contractul urmeaza sa se deruleze pe o perioada de patru ani, iar valoarea lui se situeaza intre patru si opt milioane de euro. Conform surselor noastre, contractul va fi adjudecat de doua sau trei firme, functie de valoarea finala a intelegerii. O prima faza a negocierilor a avut loc in urma cu doua zile, la discutii luand parte zece firme importante de pe piata publicitatii. Potrivit acelorasi surse, printre favorite se numara si societatea First One Communication. O firma care a mai avut afaceri controversate cu Posta Romana, incheiate in urma unor licitatii suspecte.
Compania Nationala Posta Romana este una dintre institutiile statului de la care s-au scurs de-a lungul timpului sume uriase catre anumite firme. Practic, de cand a fost numit sef la Posta Romana, Dan Mihai Toader a transformat profitabila companie de stat intr-o feuda proprie din care sug sume colosale atat el, cat si partenerii sai de afaceri. Cu toate acestea, institutiile statului nu au luat nici o masura pentru stoparea acestor hotii din bani publici. Ceea ce se intampla la Posta Romana a fost prezentat pe larg de intreaga presa. Sunt insa si alte cazuri de acest gen necunoscute inca, dar pe care ZIUA le va prezenta in numerele viitoare.
Banii Postei Romane au reprezentat de-a lungul timpului o mare atractie. Iar cu ajutorul directorului general Dan Mihai Toader, ei au ajuns in buzunarele anumitor firme si oameni de afaceri agreati. Cum spuneam, zilele acestea se pregateste un nou tun marca Toader, de data asta pe piata publicitatii media. E vorba despre o licitatie cu dedicatie catre compania First One Communication. Societate care a luat fiinta in 2005, in urma unui parteneriat incheiat intre trei companii. Este vorba despre One Comunication, GCS ISSUE Management si RSLB Parteners. Firma va pune astfel mana pe o suma frumusica de pe piata media, din care va intoarce o parte din bani dupa un procedeu pe care Toader l-a aplicat de mai multe ori.
De la Toader pentru Shahak
Firma de consultanta este controlata practic de mai multi oameni de afaceri israelieni, printre care si unii dintre consilierii evrei ai primului ministru Calin Popescu Tariceanu. Astfel, GCS ISSUE Management, o companie de lobby si PR, este condusa de Tal Silberstein, consultant al lui Calin Popescu Tariceanu si al premierului israelian Ehud Barak. La randul ei, RSLB Parteners este condusa de Shimon Shaves si Gil Birger, iar presedinte este Amnan Lipkin Shahak, fost sef al armatei Israelului. General in rezerva, Shahak este implicat in numeroase afaceri, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Astfel, acesta conduce din anul 2001 si Tahal Group, cel mai mare grup israelian specializat in proiecte de infrastructura. Tahal este detinut de holdingul israelian de investitii Kardan, unde generalul Amnan Lipkin Shahak este director. Kardan este activ pe piata din Romania prin trei subsidiare. Este vorba despre Tahal, Globe Trade Center si TBIH Financial Services Group. Aceasta din urma a detinut, pana in 2005, 49% din actiunile Omniasig, societate care a incheiat numeroase mari contracte cu statul. Tot cu Omniasig, Toader a mai dat un tun de publicitate, ocazie cu care a fost spalata o importanta suma de bani proveniti de pe urma unei polite de asigurare, dirijati apoi pe piata de publicitate.
Succesorii lui Beraru
Asa cum spuneam, israelienii care controleaza First One Communication sunt implicati in afaceri uriase si la nivel mondial.
Exemplu in acest sens este holdingul de investitii Kardan.
Acesta a preluat off shore-ul olandez Heratico BV, infiintat la sfarsitul anului 2000 de catre controversatul om de afaceri romano-israelian Sorin Beraru.
Ulterior, off shore-ul fost preluat de catre evreii de la Kardan, care, implicit, au pus mana pe toate proprietatile lui Beraru.
Prin Heratico, israelienii care se pregatesc sa puna mana pe banii Postei Romane controleaza mai multe proprietati din tara noastra. In acest sens, off shore-ul detine fosta fabrica de stofe pentru mobila, Stomobi SA.
Afacerea a fost inca de la inceput destinata investitiilor imobiliare.
Dovada e faptul ca pe terenurile fostei fabrici, situata in Bulevardul Ghencea, a aparut un mall de 12.000 mp, Home Design Mall. Prin Stomobi, Kardan este implicat in alte afaceri la fel de profitabile, tot cu profil imobiliar si tot ridicate pe ruinele unor foste intreprinderi de stat.
Toader isi umfla singur conturile
Un alt caz care ilustreaza manevrele lui Toader este cel al societatii Omniasig, care, in 2006, a "curatat" Posta Romana de sume mari de bani.
Concret, in iunie 2006, Posta a incheiat cu Omniasig SA doua polite de asigurare, una pentru angajati impotriva accidentelor si alta privind asigurarea bunurilor CNPR pe timpul transportului. Posta a achitat, in doua transe, o prima de asigurare totala de 4.531.744 RON (aproape doua milioane de euro). Aceasta desi, cu doar cateva luni inainte, institutia condusa de Mihai Toader semnase cu Allianz Tiriac, pentru un an, o polita de asigurare impotriva accidentelor. Interesant este si faptul ca Posta a incheiat o asigurare referitoare la transport, desi externalizase activitatea de transport valori catre compania de securitate Group 4 Falk. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca la data parafarii politelor cu Omniasig, Dan Mihai Toader era administrator al societatii de asigurare. Un grav conflict de interese pentru care insa seful Postei nu a fost tras la raspundere pana in momentul de fata.
Posta, Omniasig si Best
Afacerea Omniasig a continuat. Dupa ce a incasat banii de la Posta Romana, Omniasig a incheiat un contract de publicitate cu firma Best Media Press SRL, a carui valoare a fost de 500.000 de euro.
Interesant este faptul ca banii au fost platiti in avans de catre societatea de asigurari. Si mai ciudat este faptul ca, din punct de vedere economic, nu se justifica aceasta plata in avans a contractului de publicitate de catre compania de asigurare-reasigurare.
Mai mult, intre contractele incheiate de Posta si Omniasig SA, pe de o parte, si contractul de publicitate semnat intre Best Media Press SRL si Omniasig SA, exista ciudate similitudini care ar fi trebuit sa dea de gandit autoritatilor de control. Dupa ce a primit banii de la societatea de asigurare, firma Best Media Press SRL a incheiat contracte cu mai multe institutii media. Iata astfel modalitatea prin care bani publici, proveniti de la Posta Romana, au ajuns la diferite ziare si televiziuni.
Cazul Continental Asig
Omniasig nu este singura societate de asigurari care a primit bani din partea Postei Romane. 117 de miliarde de lei vechi au ajuns la firma Continental Asig din Galati. Societate patronata, la acea vreme, prin intermediul firmei Postcom, de trei directori ai Postei si doi parlamentari din Blocul National Democrat. Concret, la 3 martie 2006, institutia condusa de Dan Mihai Toader a semnat un contract cu Allianz-Tiriac, privind asigurarea pe viata a celor 35.000 de salariati ai Postei. Peste doar trei saptamani, mai exact la 23 martie, intre Allianz-Tiriac Brasov si SC Continental Asig s-a parafat un contract prin care ultima societate s-a angajat sa actioneze ca agent al Allianz contra unor comisioane. Astfel, s-au incheiat doua acte aditionale la contractul dintre Allianz si Posta prin care s-a stabilit incasarea de catre Continental a unor comisioane consistente. La data incheierii contractului, SC Continental era detinuta in proportie de 99% de Postcom, unde actionari erau mai multi directori ai Postei, dar si parlamentari ai BND. Trebuie sa precizam ca, la randul ei, Postcom a incheiat un contract cu institutia condusa de Dan Mihai Toader pentru curatenia in oficiile postale.
Afaceri imobiliare
Posta Romana a fost implicata de Dan Mihai Toader si in afaceri imobiliare. La inceputul anului 2005, aproape imediat dupa ce a fost uns la sefia Postei Romane, Dan Mihai Toader a bagat profitabila companie intr-o afacere imobiliara cu o miza financiara uriasa. O afacere controlata de amicul si partenerul sau, Sorin Creteanu. Numita Imopost Development SA, firma in care Toader si-a bagat compania pe care o conducea in asociere fara licitatie cu ComNord SA (detinuta de Sorin Creteanu), s-a dovedit a fi o ampla inginerie imobiliara. Conform documentelor, in momentul constituirii asocierii Imopost Development SA, desi venise cu un mare aport la capital, Posta Romana a primit doar 32,954% din actiunile companiei. Este vorba de un aport in natura evaluat la 175.059.930 RON. Alaturi de Posta Romana, in structura initiala a actionarilor Imopost Development mai figurau firmele SC Procema - Institut de Cercetare, Proiectare si Productie Experimentala in Domeniul Constructiilor si al Materialelor de Constructii SA cu 66,37 la suta, Marilena-Simona Creteanu cu 0,000188 la suta si SC ComNord SA. Afacerea a fost gandita inca de la inceput ca o inginerie care sa functioneze spre profitul lui Toader si al asociatilor sai, prin fraudarea Postei.
Luca ILIESCU si Valer ALEXANDRU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
mija   de popp
tot pt. ZIUA   de Itic Strul, dezertor
Cine il sustine ????   de GhGrosu
Posta - vaca de muls a mafiotilor-sindicalisti !   de George Vasile
pt ZIUA   de ionion
Hotii republicani bolsevici continua furturile in Romania. NImic nou sub soare.   de ionion
A r h i v a
  Iranul isi vede de programul nuclear in subteran    2 comentarii
  Mihaela Mihai vrea in PE    11 comentarii
  Geoana ii dicteaza lui Tariceanu    3 comentarii
  PNL iti da vacanta    
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01518 sec.