Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Potrivit specialistilor ING Bank Romania, solutia pentru Guvern pentru a putea aplica noua Lege a pensiilor este sa se imprumute pe piata interna sau sa creasca impozitele
Pensiile, ori din taxe ori din imprumut
-- Analistii ING Bank considera ca fondurile necesare majorarii pensiilor in sistemul public ar putea fi obtinute printr-un imprumut de pe piata interna, transmite Rompres. "O solutie pentru Guvern pentru a putea aplica noua Lege a pensiilor este sa se imprumute pe piata interna sau sa creasca impozitele", a declarat, ieri, Florin Catu, noul director adjunct al Departamentului de Trezorerie al ING Bank Romania. In ceea ce priveste fondurile suplimentare ce vor trebui alocate, in conditiile unei colectari relativ scazute si ale unei perspective reduse de creare a noi locuri de munca, Catu considera ca "Legea pensiilor este deocamdata singura varianta certa in ecuatie, iar celelalte elemente economice luate in calcul raman relative".
ZIUA FOTO
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la inceputul saptamanii trecute ca resursele majorarii pensiilor vor fi asigurate de cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale.
Potrivit lui Catu, pentru a asigura resursele necesare majorarii pensiilor, autoritatile vor trebui sa aleaga intre taxarea suplimentara a salariatilor actuali, prin majorarea impozitelor, sau impovararea generatiilor viitoare, prin utilizarea imprumuturilor.
Avand in vedere ca 2008 este un an electoral, analistii ING exclud o majorare a cotei unice de impoztare, aflate in prezent la 16%, si apreciaza ca masura cea mai la indemana o reprezinta cresterea TVA peste nivelul actual de 19%. O asemenea masura va avea un impact inflationist imediat, ceea ce va forta banca centrala sa inaspreasca conditiile monetare, cel mai probabil prin majorarea ratei de dobanda cu pana la 0,75 puncte.
Reamintim, Parlamentul a adoptat, recent, un proiect de modificare a Legii pensiilor care prevede majorarea punctului de pensie de la 31% din salariu mediu brut pe economie, in acest an, la 37,5%, incepand cu data de 1 ianuarie 2008. Pensia medie ar urma sa creasca cu 40% in 2008 fata de 2007. Efortul financiar necesar pentru majorarea pensiilor, anul viitor, este de circa doua miliarde de euro. Pe langa sistemul public de pensii, in Romania este disponibil si sistemul pensiilor private care se bazeaza pe capitalizarea sumelor individuale ale persoanelor, care sunt investite de administratori profesionisti, cu capital privat, scopul fiind asigurarea unei pensii private, care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public.
Leul, cea mai vulnerabila moneda din zona
Pe de alta parte, specialistii ING Bank Romania estimeaza pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 4,3%, cu 0,6 puncte peste prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si a modificat in crestere cu doua puncte, la 13,8% din PIB, prognoza privind deficitul de cont curent, anticipand si o corectie a leului anul viitor, transmite Mediafax. Economistul senior al ING, Ciprian Dascalu, a declarat ca deficitul de cont curent va atinge un prag sensibil, iar scaderea investitiilor straine prognozata pentru acest an va afecta pozitia externa a Romaniei. ING apreciaza ca leul este moneda cea mai vulnerabila din regiune, iar prognozele bancii indica o corectie semnificativa in prima parte a anului viitor. Astfel, se asteapta la un curs de 3,3 lei pe euro la finele acestui an si de 3,25 lei pe euro la sfarsitul lui 2008, dupa ce va exista o corectie pana la 3,45 lei pentru un euro la mijlocul anului viitor. Presiunea bugetara si deficitul de cont curent vor reinflama inflatia, ceea ce va forta Banca Centrala sa inaspreasca politica monetara, cel mai probabil printr-o majorare a dobanzii de interventie cu pana la 0,75 de puncte.
In plus, reprezentantii ING sunt de parere ca deficitul bugetar ar putea depasi, in anii urmatori nivelul maxim de 3% din PIB stabilit prin tratatul de la Maastricht, fiind foarte probabil sa fie incalcat acest criteriu chiar din 2008, daca nu va fi majorat unul dintre impozitele principale, de preferat TVA, se arata intr-un raport ING Bank.
Analistii ING considera ca presiunea pe bugetul din 2008 ar putea fi rezolvata fara a modifica impozitele doar daca sunt amanate o serie de proiecte de investitii, dar riscul depasirii criteriului de la Mastricht se va muta in perioada 2009 - 2010.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 355  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Atitudini si solutii de compensare.   de plongeur.alpin
Se poate creste TVA la 35% dar numai pentru pensionari.   de rita_veverita
A r h i v a
  Tinta, Marea Britanie    
  ANEIR solicita BNR sa scada dobanda de politica monetara    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.