Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Oportunitati si vulnerabilitati
Adrian SEVERIN 
-- Ex-presedinte al SUA, Bill Clinton, a povestit intr-o recenta conferinta cum in prima parte a anilor 90 a comandat un studiu privind potentialul strategic al tarilor din Europa Centrala si de Est.
Concluzia studiului a indicat Polonia, Ucraina si Turcia drept tarile cele mai importante pentru politica Americii in regiunea respectiva. In aceeasi perioada, analistii britanici efectuasera cercetari cu acelasi obiect si ajunsesera la aceleasi concluzii.
In euforia sfarsitului de razboi rece in care SUA se considerau lider al taberei invingatoare, pe cand URSS abia sabordase iar NATO si UE abia indrazneau sa se gandeasca la extindere, cele trei tari amintite formau o linie avansata unind Baltica cu Marea Neagra si Mediterana, de pe care puteau porni actiuni vizand impingerea Rusiei spre Est ori, cel putin, ingradirea aspiratiilor sale de a redeveni o putere globala. Ulterior, administratia Clinton avea sa aduca armata americana in Balcani pe ruinele fostei Iugoslavii si in Caucaz, inainte ca administratia Bush sa atinga aliniamentul Asia Centrala-Golful Persic.
In atare context, ce a determinat SUA sa intre intr-un parteneriat strategic cu Romania in 1997? Ideea unei compensatii fata de refuzul admiterii acesteia in NATO trebuie exclusa. O superputere nu face hataruri actorilor locali fara sa se compromita. Raspunsul sta, mai degraba, in balansul intre Est si Vest al regimului de la Kiev, care risca sa creeze o bresa in frontul euro-american. Periculozitatea multivectorialismului geo-politic ucrainean era subliniata de derapajul democratic al Belarusiei vecine. Tratatul romano-ucrainean a schimbat situatia strategica in regiune determinand SUA sa reconsidere importanta Romaniei. Constituind trilaterala Polonia-Ucraina-Romania dar si Romania-Bulgaria-Turcia (spate in spate cu trilaterala ortodoxa Grecia-Bulgaria-Romania initiata anterior de Atena), Bucurestiul a dublat numarul ancorelor care legau Ucraina de solul euro-atlantic si a consolidat flancul sudic al liniei Baltica-Mediterana.
Ce s-a intamplat de atunci? Bulversata de luptele intestine ale incompetentelor guvernari de dreapta si cu viziunea strategica sufocata de tehnicismul birocratic si tranzactionismul corupt al guvernarilor de stanga, Romania a abandonat propriile constructii regionale. Turcia a pornit pe calea unei experiente democrat-islamice, si-a facut din accesul in UE principala tinta nationala, s-a apropiat de Rusia spre a-si mentine statutul privilegiat la Marea Neagra si s-a delimitat de SUA spre a-si salva securitatea la granita de sud cu Siria, Irakul si Iranul. Dupa anii de crestere a relevantei sale geo-strategice sub presedintia lui Aleksander Kwasniewski, Polonia a adus la putere un regim de dreapta radical, nationalist, euro-sceptic si rusofob. Varsovia continua sprijinul pentru integrarea euro-atlantica a Ucrainei dar pe fondul relatiilor tensionate cu UE (mai ales cu Germania), pledoaria sa devine contraproductiva pentru Kiev. In ceea ce o priveste, Ucraina, inca tulburata de mitul "revolutiei portocalii", incearca sa isi salveze proiectul national de amenintarea dezechilibrelor institutionale si controverselor constitutionale interne. Resurectia Rusiei a dus la inlocuirea triunghiului strategic Varsovia-Kiev-Ankara cu altul Berlin-Moscova-Ankara.
Bucurestiul ar avea sansa sa reintre in joc ca "intermediar onest" intre Ucraina si UE, intr-o formula acceptabila atat pentru Germania cat si pentru Rusia. Lucrul este, insa, imposibil cata vreme, punand inainte interesele oligarhilor romani inactivi pe piata rusa si cautand sprijinul lobby-ului neo-conservator american, presedintele Basescu antreneaza Romania, chiar in pofida semnalelor oficiale ale SUA, in aventura ostilitatii fata de Rusia.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Iubirea nesfarsita ca stepa, fata de masa Rusia...   de Radu Dragan
nimic nu se spune despre serbia .... tocmai asta poate fi ....   de avarfreson
duios, in zbor planat   de parang
Basescu este un tip limitat   de M_D_L
Bucurestiul a avut sansa...   de plongeur.alpin
Analiza clara, sentinta fara mila   de N. Grue
Da-i romanului mintea cea dupa urma !   de ionion
A r h i v a
  Poezie si castrare    5 comentarii
  Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune    30 comentarii
  O combinatie mortala: imbecilitate-incompetenta    11 comentarii
  Optiunea Blair in Palestina    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Despre deficitul de onestitate intelectuala    2007-07-03
  A treia Republica: democratie sau autocratie?    2007-06-26
  In numele poporului    2007-06-19
  Cum sa transformi un accident tactic in dezastru strategic    2007-06-12
  Tentatia populismului si capcana democratiei populare    2007-06-05
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17019 sec.