Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Dosarul Flota, la un pas de prescriere
-- Expertiza in "Dosarul Flota" a fost amanata de DNA, pana la 31 august 2007 * In septembrie 2007, faptele de care este acuzat presedintele Basescu se prescriu * Daniel Morar si-a facut "datoria" fata de cel care l-a numit in functie
Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie nu-si dezminte postura de protector al lui Traian Basescu, prin orice mijloace. Dupa ce din ianuarie 2005, toate dosarele penale ale lui Traian Basescu au fost trase pe dreapta si ingropate prin fel de fel de manevre de culise, ieri DNA a dispus amanarea termenului limita de finalizare a noii expertize, dispuse discretionar in "Dosarul Flota". Astfel, finalizarea expertizei a fost amanata, la cererea expertilor, pana la data de 31 august 2007, ca si cand nu era suficient faptul ca expertiza a fost dispusa inca din 24 octombrie 2006, potrivit surselor DNA. Amanarea finalizarii expertizei reprezinta inca un pas decisiv spre prescrierea faptelor penale imputate lui Traian Basescu, prescriere care se va implini la finele lunii septembrie a.c. Chiar daca va fi finalizata expertiza, iar DNA se va decide sa emita rechizitoriul in doi timpi si trei miscari, faptele lui Basescu nu vor mai putea fi judecate, intrucat se va implini limita de 15 ani pana la care mai poate fi antrenata raspunderea penala.
Vechea poveste a imunitatii
Procurorul sef Daniel Morar poate fi mandru dupa ce a refuzat, din decembrie 2005 si pana in prezent, sa returneze rechizitoriul "Flota" la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care i-a dispus doar sa refaca actul de sesizare al instantei (adica sa confirme rechizitoriul), nu sa reia urmarirea penala. Pentru ca Morar, pentru cei care nu stiu, exact asta a facut. Nici nu a infirmat, dar nici nu a confirmat rechizitoriul ce i-a fost returnat de instanta suprema, a repartizat dosarul unui procuror care s-a apucat de disjungeri si expertize pentru a tergiversa cauza, desi era singurul abilitat sa duca la indeplinire dispozitiile Inaltei Curti, pentru ca rechizitoriul "Flota" era redactat nu de catre un simplu procuror, ci de un fost sef de sectie al DNA (Vasile Draghici). Iar opinia publica a fost mintita grosolan cum ca seful statului ar avea imunitate pe perioada mandatului de presedinte, conform Constitutiei. Numai ca Morar - numit in functia de sef al DNA chiar de Traian Basescu cu care se converseaza des la telefon dupa cum a si recunoscut public - a citit ce a vrut din Constitutie, omitand orice referire la existenta articolului 84, punctul 2, raportat la articolul 72, punctul 1, potrivit carora imunitatea presedintelui este identica cu cea a deputatilor si a senatorilor, adica doar pentru "voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". Cand ai un text de lege atat de clar in Constitutie, cum poti sustine contrariul in favoarea celui care te-a numit in functie? In plus, de interventia prescriptiei vor beneficia, fara indoiala, si multi altii din cei circa 80 de inculpati din "Dosarul Flota", care au creat in 1991 - 1992, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor, Traian Basescu, premisele jafului de la Petromin. Inculpati despre care DNA sustine ca ar fi fost "disjunsi", dar a caror parte de dosar zace si ea la DNA in aceleasi conditii.
Scuza lui Morar
Amintim ca Morar a pretins inca de la inceputul anului 2006 ca Traian Basescu ar avea imunitate in fata legii penale, invocand un alt text din Constitutie (art. 96) care se refera doar la dreptul Parlamentului de a-l pune sub acuzare pe seful statului pentru "inalta tradare" - infractiune inexistenta in Codul penal. Un text cu adevarat ambiguu al legii fundamentale, dar care se refera doar la dreptul exclusiv al Parlamentului de a face o anumita acuzatie, nu si la vreo piedica pentru Justitie de a se achita de indatoririle ei. Cu atat mai mult cu cat tot Constitutia stipuleaza la articolul 16 faptul ca "cetatenii sunt egali in fata legii, fara privilegii si fara discriminari", precum si faptul ca "nimeni nu e mai presus de lege". Oricum ar crede seful DNA ca se interpreteaza Constitutia, el nu va putea explica nimanui cum se face ca el aplica retroactiv imunitatea pentru fapte comise de Basescu in 1991 - 1992, cand nu era presedintele Romaniei. Pentru ca, reamintim, DNA a rezolvat in trecut dosare ale unor politicieni care devenisera parlamentari sau ministri si care n-au beneficiat de nici o imunitate pe motiv ca faptele lor erau comise anterior mandatului.
Explicatiile DNA
Desi DNA a fost cat mai discret posibil in privinta "Dosarului Flota", care in fapt reprezinta deja o problema personala a procurorului sef Daniel Morar, ieri, Parchetul a simtit nevoia sa iasa cu o precizare publica, in fata stirilor aparute pe agentiile de presa referitoare la foarte apropiata data a prescrierii raspunderii penale in ceea ce-l priveste pe seful statului. Astfel, potrivit Rompres, DNA a anuntat ieri, prin purtatorul de cuvant, ca "atat timp cat o ancheta este suspendata, potrivit legii, si prescrierea faptelor este suspendata pana la reluarea cercetarilor. Potrivit art. 128 din Codul penal privind suspendarea cursului prescriptiei, cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal (...) Prescriptia isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare".
Justificarile DNA nu pot linisti pe nimeni interesat de "Dosarul Flota", intrucat vointa lui Morar de a tine dosarul la sertar nu va putea fi niciodata un argument pentru intreruperea prescriptiei, de care un judecator sa tina seama in lipsa unui temei legal.
n Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Uite de aia l-a dat pe Stolojan muribund si a votat 25% din electorat in ultima juma de ora in 2004   de Omul din Himalaya
Sa plateasca vinovatul, conform legii, indiferent de functie, procuror-sef, presedinte...!   de Huhu extraterestrul
Pentru cei care cred ca Basescu a renuntat la imunitatea parlamentara in 1993   de Finette
Manipularea   de George de Ro
securistii se apara unul pe altul . Basescu tatal hotilor   de coscaru
DNA ... poate va plati la un moment dat acoperirile pe care le face ...   de tomi01_2000
Basescu = hot   de omrizario
15ani?   de calif
A r h i v a
  Nume noi in "Tigareta III"    1 comentariu
  Monument al crestinatatii, condamnat la disparitie    2 comentarii
  Smecheria La Dorna    1 comentariu
  Tatal "copiilor in lanturi" retinut de Politie    
  Jandarm mort in timpul unui exercitiu aviatic    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01124 sec.