Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Parlamentarii se despart greu de sistemul de vot pe liste
Uninominalul se naste cu forcepsul
-- Comisia pentru elaborarea Codului Electoral a adoptat, ieri, de principiu, ca alegerea Parlamentului sa se faca prin vot in circumscriptii uninominale, ceea ce presupune ca alegatorii sa voteze oameni, nu liste de partid. Acesta este singurul punct asupra caruia s-au inteles membrii Comisiei, ei nereusind sa stabileasca nici modul de repartizare a mandatelor, nici maniera de impartire a circumscriptiilor, gratie impotrivirii PSD. Cel mai probabil, discutiile se vor bloca la acest nivel, in conditiile in care pesedistii din Comisie au aratat ca nu respecta acordul initial cu PD si PNL pentru sustinerea proiectului Asociatiei Pro Democratia care vizeaza introducerea votului uninominal. In plus, partidele vor trebui sa-si precizeze pozitiile asupra aspectelor tehnice ramase in discutie si sa reia negocierile.
foto: Rompres
Dupa aproape trei ore de dispute, deputatii au reusit sa adopte, prin votul PNL, PD si PSD, principiul potrivit caruia alegerea Camerei Deputatilor si Senatului se va face in circumscriptii uninominale. Doar PRM s-a pronuntat "impotriva", in timp ce UDMR si PC s-au abtinut. "Cetatenii, cand se vor prezenta la vot pentru a-si alege parlamentarii, vor avea pe buletinele de vot nu liste, ci candidaturi individuale, nume de candidati apartinand partidelor politice, pentru ca partidele politice sunt baza democratiei", a afirmat seful comisiei, liberalul Mihai Voicu, laudand succesul obtinut. El a pretins ca restul principiilor asupra carora membrii Comisiei vor trebui sa se inteleaga, privind repartizarea mandatelor, impartirea circumscriptiilor si tipul efectiv de sistem uninominal, sunt "amanunte tehnice aflate in grija politicienilor". In ciuda acestor declaratii, sustinatorii proiectului APD comentau pe holuri, la sfarsitul sedintei, ca discutiile s-ar putea bloca definitiv atunci cand partidele vor trebui sa opteze pentru unul dintre cele trei mari variante principale de distribuire a mandatelor de parlamentari: scrutin majoritar, mixt sau proportional.
PSD o da la intors
De altfel, pesedistii, cu exceptia lui Victor Ponta, au optat pentru o formula complet diferita de cea a proiectului APD, pe care l-au caracterizat drept "praf in ochii electoratului" si au ignorat acordul politic cu PNL si PD. Desi Ponta a precizat ca are mandat din partea partidului pentru a vota alaturi de liberali si democrati, pesedistii Eugen Nicolicea, Anghel Stanciu si Valeriu Zgonea au negat vehement. "Noi nu stim nimic de mandatul de care zice d-ul Ponta. Nu ne-a fost comunicat nici un mandat", a sustinut Nicolicea. De altfel, pesedistii au pretins ca ei sunt singurii care doresc introducerea votului uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin, in timp ce proiectul APD prevede un sistem mixt care nu mai exista nicaieri in lume si care se doreste a fi experimentat in Romania. Ponta a anuntat ca daca mandatul PSD se va schimba, se retrage din Comisie. Reprezentantii PSD si PRM i-au reprosat liberalului Mihai Voicu faptul ca si-a permis sa ameninte cu dizolvarea Comisiei, unii avertizandu-l chiar ca vor cere inlocuirea lui din fruntea acestui for. Comisia a decis sa reia lucrarile saptamana viitoare, insa nu a fost stabilita o data exacta. Principiul agreat ieri de membrii Comisiei de specialitate va duce la reorganizarea circumscriptiilor electorale actuale, urmand sa se infiinteze atatea circumscriptii cate mandate de parlamentari vor exista, potrivit normei de reprezentare stabilite de legea electorala, dar in proportia de un senator la doi deputati. De asemenea, partidele vor putea propune cate un singur candidat pentru fiecare circumscriptie.
n Raluca PAPADOPOL 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Titlu gresit   de Ion Caramache
Punem un pariu ?   de Aladin
A r h i v a
  Marko a lasat Guvernul pentru a salva UDMR    1 comentariu
  Un fost liberal in fruntea CNI    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.