Ziua Logo
  Nr. 3971 de marti, 3 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Bac-ul la ultimele trei probe
Examenul de bacalaureat continua astazi cu proba obligatorie a profilului (D), urmand ca, maine, cei 191.000 de candidati din toata tara sa sustina proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (E) - scrisa sau practica. Ultima proba, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisa sau practica, va avea loc joi, 5 iulie.
Elevii proveniti din scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale au sustinut, ieri, un examen in plus, la limba materna. Ei au avut de rezolvat varianta 54 din cele 100 de subiecte posibile, indiferent de limba studiata - croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca, ucraineana si italiana, aceasta din urma facand obiectul unui acord bilateral. La examen au participat 8660 de candidati, cei mai multi - 7570 - la limba maghiara, 979 la limba germana, iar cei mai putini, adica sapte, la limba croata. In judetul Harghita au dat examen la limba si literatura maghiara 78% dintre candidatii la bacalaureat, din aproximativ 3200 de absolventi de clasa a XII-a, 2500 s-au inscris la proba de limba materna. La proba orala de limba si literatura maghiara, doar doi elevi din Harghita nu au reusit sa promoveze, iar 624 dintre ei au fost notati cu 10. (Magda SEVERIN)
Ocoliti de turisti
Romania a inregistrat anul trecut cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana a numarului noptilor petrecute de nerezidenti in unitati de cazare, valoarea fiind de peste sase ori mai scazuta decat in Bulgaria, potrivit biroului de statistica al UE, Eurostat. Conform datelor Eurostat, care acopera perioada iunie-septembrie 2006, numarul de nopti petrecute de nerezidenti in unitatile de cazare din Romania a scazut cu 14,4%, in timp ce la nivelul UE s-a inregistrat o crestere medie de 4,7%. Totodata, numarul noptilor petrecute in Romania in intervalul iunie-septembrie 2006, atat de nerezidenti, cat si de rezidenti, a fost de 9,21 milioane, in urcare cu 1,1% comparativ cu intervalul din 2005. Cresterea a fost determinata de turistii rezidenti, noptile petrecute de acestia in unitatile de cazare urcand cu 4,9%, la 7,68 milioane. Bulgaria a inregistrat o crestere de 1,9%, la 9,53 milioane, pe segmentul noptilor petrecute de nerezidenti in tara, in timp ce pentru numarul total de nopti avansul a fost de 3,1%, la 11,58 milioane. (C.S.)
Deseuri casnice ridicate gratuit
Deseurile de uz casnic de dimensiuni mijlocii si mari sunt preluate gratuit de Primaria Sectorului 3, in zilele de luni, miercuri si vineri. Cetatenii au la dispozitie lina telefonica directa 9460, unde pot suna, in cursul saptamanii, pentru a lasa adresa si a fi programati. Prin aceasta actiune, derulata de mai bine de un an, primarul Liviu Negoita a reusit sa desfiinteze 57 de depozite ilegale de gunoi si sa imprejmuiasca terenurile respective cu 9800 m de gard metalic. Pe de alta parte, se aplica si amenzi - 10.000 de lei numai in luna iunie - cetatenilor care depoziteaza pe trotuar resturi menajere sau obiecte de uz casnic defecte. Adoptand aceasta metoda, edilul si-a propus sa elimine de pe domeniul public toate deseurile aruncate la voia intamplarii, si sa determine persoanele carora le-ar trece prin cap asa ceva sa apeleze la masura civilizata pe care o au acum la dispozitie. Aspecte privind curatenia, salubritatea, pot fi semnalate la dispeceratul non-stop al Primariei Sectorului 3, telefon 9854. (M.S.)
 Afisari: 141  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Romanii la control    
  O cana de lapte de la UE    
  Programul Operational Regional, lansat la Sibiu    
  Case de la Europa    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Moartea mega-spionului Mossad (4030 afisari)
 De ce Tariceanu nu merge la Washington (3299 afisari)
 Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase (2794 afisari)
 America amenintata de un alt 9/11 (2320 afisari)
 "Tigareta III" (2223 afisari)
 ULTIMA ORA: Un terminal al aeroportului Heathrow, evacuat dupa descoperirea unui colet suspect (187 afisari)
 Mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume (83 afisari)
 Ar putea sa dea nastere propriei surori (71 afisari)
 Consiliul National de Integritate si-a ales presedintele (62 afisari)
 Ladislau Csendes, noul presedinte al CNSAS (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01040 sec.