Ziua Logo
  Nr. 3968 de vineri, 29 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Curtea Constitutionala neaga informatii din raportul de tara
-- Curtea Constitutionala contrazice informatia cuprinsa in raportul Comisiei Europene potrivit careia solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate poate dura "mai bine de un an", explicand ca anul trecut durata medie in astfel de situatii a fost de numai 113 zile. "Subliniem ca in cei 15 ani de existenta a Curtii Constitutionale nu a existat nici o situatie in care solutionarea unei cauze sa ajunga sa depaseasca termenul de un an", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.
Potrivit Curtii, in ciuda cresterii semnificative a numarului de exceptii de constitutionalitate cu care institutia a fost sesizata in ultimii doi ani (2.458 de exceptii in 2006 fata de 432 in anul 2001), durata medie a solutionarii acestor cauze este de 113 zile in anul 2006, respectiv 118 zile in anul 2007. "Aceasta durata se calculeaza de la data inregistrarii pe rolul Curtii Constitutionale a incheierii de sesizare si pana la data trimiterii deciziei spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei", explica Curtea. Totodata, institutia precizeaza ca in aceasta durata nu intra etapa procedurala prealabila sesizarii Curtii Constitutionale, respectiv intervalul dintre data suspendarii cauzei pe rolul instantei de judecata, prin incheierea de sesizare a Curtii, si data efectiva a trimiterii incheierii de sesizare impreuna cu dosarul cauzei la Curtea Constitutionala.
Monica Macovei contrazisa
Curtea Constitutionala a contrazis si referirile critice ale fostului ministru al Justitiei privitoare la durata procedurii in fata Curtii, dupa ce Monica Macovei a dat ca exemplu un dosar care ar fi stat prea mult timp pe masa institutiei. "Afirmatiile doamnei Monica Macovei au o sustinere faptica, intrucat dosarul evocat de dumneaei a fost inregistrat la Curtea Constitutionala la data de 21 martie 2005, a fost solutionat in sedinta din 28 iunie 2005, iar decizia a fost transmisa spre publicare in data de 20 iulie 2005". Potrivit Mediafax, multi magistrati au remarcat faptul ca multe din informatiile critice cuprinse in raportul de monitorizare al Romaniei coincid cu sustinerile publice ale fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, in timp ce nici un oficial al Comisiei Europeane nu s-ar fi interesat despre durata procedurilor la Curtea Constitutinala, in perioada in care s-a facut evaluarea progreselor Romaniei in domeniul Justitiei. (Andrei GHICIUSCA)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Curtea Constitutionala...   de Groza Mircea
A r h i v a
  NUP pentru Nastase in dosarul bratarilor    1 comentariu
  Conditiile din aresturile politiei, criticate    
  Stiri pe scurt    
  Facatura a la DNA    3 comentarii
  Omul lui Vacaroiu vrea "Muntenia"    1 comentariu
  Judecatorii critica Legea ANI    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu se ieftineste nimic? (3134 afisari)
 Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii (2562 afisari)
 Intelectualii si puterea (1969 afisari)
 Presedintele Basescu si placerea lui cu intelectualii (1908 afisari)
 Tudor Eliad a trecut in lumea celor drepti (1459 afisari)
 A treia alerta terorista la Londra (134 afisari)
 Rachetele iraniene pot lovi teritoriul Romaniei (76 afisari)
 Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA (54 afisari)
 Adolescentii, victime ale violentei online (50 afisari)
 Presedintele autosuspendat al Israelului, Moshe Katsav, a demisionat oficial (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.